Beleggingstip - Bourgogne - 11. april 2024

2022 Henri Boillot Puligny-Montrachet Clos de la Mouchere | "Indrukwekkende set 2022's"

De vraag naar witte Bourgogne stijgt en de prijs van de Clos de la Mouchere 2022 van Henri Boillot is scherp.

"Dit is een indrukwekkende set 2022's van Henri Boillot. Ik heb alle 2022's van de tank geproefd voordat ze werden gebotteld"
- Neal Martin

Neal Martin van Vinous heeft zijn voorlopige oordeel gegeven over de Henri Boillot Puligny-Montrachet Clos de la Mouchere Premier Cru 2022, en hij is opgewonden. De wereld vraagt ook steeds meer om witte wijn, en als het om witte wijn gaat, domineert Bourgogne. Voeg daarbij het feit dat u de mogelijkheid heeft om aanzienlijke hoeveelheden aan uw portefeuille toe te voegen - tegen de beste prijs ter wereld op dit moment.

Henri Boillot - Nederland | Familiedomein in de prestigieuze Côte de Beaune

Henri Boillot werd opgericht in 1889 en is sindsdien generatie na generatie in handen van de familie. Gedurende zijn hele leven staat het huis bekend om zijn hoge kwaliteit en consistente productie van enkele van de beste witte wijnen van de Côte de Beaune.

Henri Boillot bezit en beheert wijngaarden in enkele van de meest prestigieuze gebieden van Bourgogne, waaronder Puligny-Montrachet, Meursault en Volnay. Henri kan de eer opeisen voor het op gang brengen van de productie van de wijnen van de familie, en later kon zijn zoon Jean het domein uitbreiden. In 1975 kon een andere Henri Boillot het domein overnemen van zijn vader Jean, nadat hij, met geërfde wijnverfijning door de jaren heen, stap voor stap was opgeklommen en uiteindelijk de hoofdverantwoordelijke was voor het voortdurende succes van het domein.

Henri Boillot bouwde in 2000 een wijnmakerij in Meursault en slechts tien jaar later breidden ze de kelders uit en kochten ze wijnstokken in Puligny-Montrachet. Henri Boillot bezit en cultiveert wijngaarden in enkele van de meest prestigieuze gebieden van de Côte de Beaune, waaronder Puligny-Montrachet, Meursault en Corton-Charlemagne. Deze gebieden hebben verschillende bodemgesteldheden en microklimaten die het smaakprofiel en het karakter van de Chardonnay-druiven beïnvloeden.

Traditionele vinificatiemethoden worden met grote zorg en aandacht voor detail gebruikt. De druiven worden met de hand geoogst en zorgvuldig gesorteerd voordat ze worden geperst. En hoewel het misschien een langzaam proces lijkt, wijken de handmatige methoden niet af van de focus op kwaliteit boven kwantiteit die in Bourgondië dogma is geworden.

Kwaliteitsconsistente witte vlaggenschipwijn

Clos de la Mouchere van Domaine Henri Boillot is het vlaggenschip van het huis, dat afkomstig is van de 4 hectare grote monopole-wijngaard. Neal Martin van Vinous is de enige die de Puligny-Montrachet Clos de la Mouchere 2022 heeft geproefd en beoordeeld. Een voorlopige score van 93-95 punten. Maar de beoordeling van de kwaliteit van de jaargang 2022 is overweldigend positief. En gezien de score van Vinous, suggereert het ook dat de 2022 Henri Boillot's Clos de la Mouchere de kwaliteit van de jaargang volgt.

De laagste score die een Henri Boillots Clos de la Mouchere ooit van Vinous heeft gekregen is 91 punten, terwijl de hoogste 95 punten is. In dit perspectief is de Henri Boillots Clos de la Mouchere 2022 goed gepositioneerd in het assortiment en zou hij mogelijk helemaal bovenaan kunnen eindigen.

Burghound en Wine Advocate moeten nog een oordeel vellen. Maar over de laatste 10 jaargangen heeft Burghound Henri Boillots Clos de la Mouchere gemiddeld 94,1 punten gegeven, terwijl het cijfer voor Wine Advocate 93,3 punten is.

Met Henri Boillots Clos de la Mouchere krijgt u een constant hoge kwaliteit, wat het onderstaande overzicht ook illustreert. Houd er rekening mee dat alleen Burghound scores heeft toegekend aan Henri Boillots Clos de la Mouchere 2020, daarom valt de AVG-score op deze op.

diagram-eng-boillot.png

Kwaliteit beperkt opbrengst

Als Boillot de maximaal toegestane opbrengst gebruikt, mogen ze 34.000 flessen per jaargang produceren. In de jaargang 2020, die volgens Boillot zelf een jaargang was met een normale opbrengst, produceerde Boillot echter 40 hectoliter per hectare van Clos de la Mouchere, wat overeenkomt met een totale productie van 21.000 flessen.

Het lager houden van de opbrengsten dan het maximaal toegestane is in lijn met de focus op kwaliteit boven kwantiteit, en daarom ligt een jaarlijkse opbrengst voor Henri Boillot Clos de la Mouchere dichter bij de 21.000 voor de jaargang 2020.

Henri Boillots Clos DE La Mouchere | Historisch sterke prestaties

Volgens Liv-ex hebben de laatste 10 jaargangen* van Henri Boillots Clos de la Mouchere die vijf jaar op de markt zijn, in vijf jaar tijd gemiddeld 99% opgeleverd.

Hoewel we nog niet weten waar de 2022 Henri Boillots Clos de la Mouchere zal eindigen in termen van waardering (hoewel Vinous een geldige voorspelling heeft gegeven), is het zinvol om te kijken naar de prestaties van de jaargangen die momenteel gemiddeld overeenkomen met de Henri Boillots Clos de la Mouchere 2022.

Sinds januari 2022 staan de Henri Boillots Clos de la Mouchere van 2015, 2016, 2017 en 2018 (allen met 94 AVG-punten) onder beheer van RareWine Invest. En sindsdien zijn deze gemiddeld gestegen met 17% per jaar.

Henri Boillots Clos de la Mouchere heeft dus in alle jaargangen opgetreden. Zowel bij RareWine Invest als volgens Liv-ex.

Tel daarbij op dat de goedkoopste prijs voor Henri Boillots Clos de la Mouchere 2022 op wine-searcher.com op dit moment €170** is. Uw prijs is €155**.

*Jaargang 2008-2017

** ex. invoerrechten, BTW en belastingen. In volle dozen en in perfecte staat.

Beperkt aanbod en toenemende vraag naar witte Bourgogne

Als het om witte wijn gaat, is het heel moeilijk om Bourgogne te negeren, dat enkele van 's werelds beste witte wijnen produceert. Het aanbod van witte Bourgogne is gewoon niet groot, en met name de jaargang 2021 kenmerkt zich door uiterst minimale opbrengsten. Zo laag dat het aanbod de vraag niet kan bijbenen en consumenten elders op zoek gaan naar witte bordeaux. Nu is de jaargang 2022 beschikbaar en zal proberen de dorst te stillen van een wereld die naar witte wijn hunkert.

En de vraag naar witte wijn groeit de laatste jaren.

Volgens de OIV (International Organisation of Vine and Wine) betekent de groeiende vraag naar witte wijn en rosé dat ze nu goed zijn voor meer dan de helft van de wereldwijde wijnconsumptie. Het stelt ook dat de consumptie van witte wijn sinds 2010 in een snel tempo is gegroeid.

"In de afgelopen decennia heeft de wereldwijnsector een algemene positieve trend gezien in de productie en consumptie van witte en roséwijnen, terwijl rode wijnen zijn afgenomen. Deze structurele verschuiving kan voornamelijk worden toegeschreven aan algemene veranderingen in de voorkeuren van de consument", vervolgt de OIV.

Het kan daarom voordelig zijn om in de richting van witte Bourgogne te worden gepositioneerd.

De mening van RareWine Invest

De jaargang 2022 is een sterke jaargang in de Bourgogne, en de voorlopige scores van Vinous geven aan dat de Henri Boillot Clos de la Mouchere 2022 precies dat vertegenwoordigt. Bovendien is er een groeiende vraag naar witte Bourgogne, daarom kan het voordelig zijn om hier te worden tentoongesteld.

Voeg daarbij het feit dat dit een gloednieuwe release is en dat Vinous het drinkvenster op de Henri Boillot Clos de la Mouchere 2022 schat op 2026-2037, en het heeft een lange levensduur voor de boeg. Henri Boillot Clos de la Mouchere heeft goed gepresteerd in alle jaargangen, en met deze nieuwste release krijgt u de mogelijkheid om witte Bourgogne aan uw portfolio toe te voegen tegen een geweldige prijs.

Investeer in 2022 Henri Boillot Puligny-Montrachet Clos de la Mouchere

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als u meer te weten wilt over uw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNJAARWIJNVOLVERPAKKINGPRIJS*
20222022 Henri Boillot Puligny-Montrachet Clos de la Mouchere750OC6€ 155
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op