Artikel - RareWine Academy

Domaine Leflaive: een van de grootste producenten uit de Bourgogne

Biodynamiek, duurzaamheid en goede beslissingen hebben Domaine Leflaive de sterrenstatus bij wijnliefhebbers van de wereld verzekerd. Hier is een portret van het prachtige Fra

Domaine Leflaive en Biodynamiek

Als het gaat om de allerbeste witte Bourgognes, zal het gesprek onvermijdelijk gaan over Domaine Leflaive. Het is een producent die in veel opzichten heeft laten zien hoe witte wijn een rechtmatige plaats heeft aan de top van het podium. Al tientallen jaren zijn het harde werk en de toewijding van de legendarische Anne-Claude Leflaive meer dan instrumenteel geweest in de reputatie en erfenis van dit domein.

Anne-Claude Leflaive heeft laten zien wat er gebeurt als je van conventionele naar biodynamische productie gaat terwijl je enkele van de beste wijngaarden ter wereld bezit. Dan klimmen de wijnen van uitstekend naar een totaal nieuw niveau. Domaine Leflaive en Domaine Leroy hebben parallel de verschuiving van conventionele naar biodynamische productie ondergaan en samen hebben ze de wereld laten zien dat biodynamiek een goede prioriteit is wanneer kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit.

Domaine Leflaives van begin tot nu

Domaine Leflaive begon serieuze vormen aan te nemen in de jaren na de verwoestingen van de phylloxera in Bourgogne vanaf 1875. Het was een moeilijke tijd voor de lokale bevolking, waar wijngaarden er verlaten bij lagen en niemand ze wilde cultiveren. In het begin van de 20e eeuw kocht Joseph Leflaive 25 hectare in en rond Puligny-Montrachet. Na deze overname begon Joseph Leflaive met het herplanten en selecteren van de perfecte ranken voor elk terroir, waardoor de voedingsbodem werd gecreëerd voor de eerste topwijnen van Domaine Leflaive.

In 1953 overleed Joseph Leflaive, maar gelukkig had hij zijn twee zonen zijn vak geleerd, zodat ze met succes konden voortzetten wat hij was begonnen. Vincent en Jo Leflaive namen goede en gezonde wijngaarden over en met hun aandacht voor detail in de kelder maakten ze de familienaam nog steviger. Zelfs in die tijd werden de wijnen van de familie Leflaive beschouwd als benchmarks voor de andere producenten in het gebied.

Investment in Domaine Leflaive

Zorgen voor het familiebedrijf

In 1973 besloot de familie om het eigendom van het bedrijf te veranderen, zodat het niet over de generaties zou worden verdeeld. Vanuit het perspectief van vandaag was het een meer dan verstandige beslissing, waardoor Domaine Leflaive in familiebezit kon blijven. Veel beroemde familielandgoederen worden deze jaren opgebroken in atomen als gevolg van het Franse erfrecht, dus de financiële basis wordt alleen maar ingewikkelder.

In 1986 werd Josephs zoon Olivier Leflaive samen met zijn oom Vincent aangesteld als co-manager van het domein. Deze samenwerking werd voortgezet tot Vincents dochter Anne-Claude Leflaive in 1990 samen met Olivier toetrad tot het managementteam.

Biodynamiek geïntroduceerd door Madame Anne-Claude Leflaive

Anne-Claude Leflaive was de volgende generatie die echt een grote rol kwam spelen in het Domaine Leflaive dat we vandaag kennen.

Anne-Claude werd manager bij haar oom Olivier Leflaive in 1990, en vanaf het begin hielp ze om de wijnen van het landgoed naar een nieuw niveau te tillen. Vanaf 1993 beheerde Anne-Claude het domein zelf en zette alle wijngaarden om in biodynamische landbouw. De wijnen die afkomstig zijn van de domein in deze periode hebben geholpen om andere producenten te overtuigen om deze weg in te slaan om de productie te verheffen van goede wijnen naar sublieme wijnen.

Anne-Claude stond samen met Madame Lalou Bize-Leroy bekend als de twee progressieve en compromisloze vrouwen die met een gedeelde visie een grote invloed hadden op de introductie van de biodynamiek in Bourgogne. Tegenwoordig volgen de meeste topproducenten in Bourgogne deze manier van denken in meer of mindere mate.

Leflaive gemoderniseerd in de biodynamische geest van het gezin

Helaas overleed Anne-Claude in 2015 op slechts 59-jarige leeftijd na een ziektebed aan kanker. Sindsdien is Joseph Leflaive's achterkleinzoon Brice de La Morandiere de drijvende kracht. Brice gaat verder in dezelfde stijl als Anne-Claude, en zelfs in moeilijke jaargangen wordt de biodynamische kalender en compromisloze aanpak gehandhaafd.

Brice de la Mondarie wordt in de kelder vergezeld door de heer Pierre Vincent. Pierre Vincent vervoegde Domaine Leflaive in 2005 vanuit een soortgelijke functie bij Domaine de la Vougeraie. Hij is een specialist in het werken met biodynamische wijnen en daarom heeft Anne-Claude Leflaive hem in de eerste plaats ingehuurd.

Brice Pierre heeft Vincent bij zich in zowel veld als kelder. Vincent werkte ook nauw samen met Anne-Claude Leflaive. Nu hebben ze een wijnkelder gebouwd op basis van de ideeën van Anne-Claude. Het heeft de vorm van een ei zodat de energie in de kelder volgens Anne-Claude optimaal stroomt.

Biodynamiek gelooft in de verschillende energieën van de bodem en hoe deze de most beïnvloeden tijdens het proces. Wat er in een eivormige container gebeurt, is dat de wijn nooit stilstaat, maar constant in beweging is. De beweging is een gevolg van de rotatie van de aarde en de vorm van de container.

Brice de la Morandiere drukt ook zijn eigen stempel op het familiedomein. Zowel de wijnmakerij als de kelder zijn gemoderniseerd in de familiegeest. Duurzaamheid en minimale ecologische voetafdruk zijn de visie van Leflaive en worden gevolgd in elk denkbaar proces van wijnbereiding.

Na een periode van problemen met voortijdige oxidatie van verschillende wijnen, heeft Brice ook een nieuwe kurk en nieuwe vinificatiemethoden geïmplementeerd om voortijdige oxidatie van de wijnen te verminderen. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor de uitbreiding van het grondbezit in zowel Puligny-Montrachet als verder naar het zuiden in Bourgogene met Macon als middelpunt.

Investment in Domaine Leflaive

Het begint allemaal in de wijngaard

Domaine Leflaive heeft vandaag de dag enkele van de beste wijngaarden in Bourgogne voor de productie van witte wijn. De Grand Cru appellation wijngaarden krijgen hier een korte beschrijving.

De Montrachet wijngaard is de heilige graal van witte wijn - de best geplaatste wijngaard in Bourgogne om Chardonnay te verbouwen, en daarom de beste wijngaard ter wereld voor witte wijn. Het wordt omgeven door Grand Cru-wijngaarden, die ook wijnen van een zeer hoge standaard produceren. Hoewel zelden op hetzelfde hoge niveau als Montrachet zelf.

Domaine Leflaive heeft het voorrecht om percelen te bezitten op vier van deze vijf Grand Cru-wijngaarden. Op alle percelen wordt Leflaive beschouwd als een van de beste producenten, maar er komen hier ook andere geweldige wijnen vandaan.

Montrachet , Grand Cru

De hele Montrachet-wijngaard meet acht hectare, die gelijkelijk zijn verdeeld tussen de gemeenten Chassagne en Puligny, die beide de achternaam Montrachet hebben. Er is geen kwalitatief verschil tussen de twee delen van het landgoed en de wijngaard wordt gedeeld door 16 verschillende eigenaren, die elk hun eigen cuvée van het landgoed maken. Daarnaast worden druiven regelmatig verkocht aan de grote negocianten, waardoor er in een grote jaargang tot 20 verschillende wijnen op de markt kunnen zijn.

Aan de kant van Chassagne-Montrachet bezit Leflaive 0,081 hectare wijnstokken geplant in 1960. Leflaive is een van de meest getalenteerde spelers op de plot van Montrachet, in nauwe concurrentie met Ramonet, Lafon en Domaine de la Romanée-Conti.

Chevalier-Montrachet, Grand-Cru

Chevalier-Montrachet is bijna 7,5 hectare groot en wordt beschouwd als de beste van de andere wijngaarden hier. Hier heeft Leflaive 1,83 hectare verspreid over drie percelen, die gegroepeerd zijn in het bovenste, middelste deel van het veld. De wijnstokken werden geplant tussen 1955 en 1980.

Hier is Leflaive de tweede grootste landeigenaar - de tweede alleen voor Bouchard Père & Fils. Naast topwijnen van Leflaive leveren Domaine d'Auvenay, Ramonet en Louis Latour ook fantastische wijnen van Chevalier-Montrachet.

Bâtard-Montrachet, Grand-Cru

Bâtard-Montrachet meet bijna 12 hectare en is daarmee de grootste van deze Grand Cru wijngaarden. Net als Montrachet is het verdeeld tussen Puligny en Chassagne. Er is hier natuurlijk meer variatie in kwaliteit vanwege de grootte van het veld – maar de beste wijnen zijn van het allerhoogste niveau.

Een van de beste wijnen van deze wijngaard komt van Leflaive, dat zijn wijnmagie beoefent op 1,91 hectare verspreid over vier percelen, met twee in Chassagne en twee in Puligny-Montrachet. De wijnstokken werden aangeplant tussen 1962 en 1989.

Ook op het hoogste niveau zijn het Domaine de la Romanée-Conti, Pierre-Yves Colin-Morey en Domaine d'Auvenay, die meespelen in Bâtard-Montrachet.

Bienvenues-Bâtard-Montrachet, Groot-Cru

Leflaive is de grootste eigenaar bij Bienvenues-Bâtard-Montrachet. De wijnstokken, aangeplant in 1958, bevinden zich op de 1,15 hectare van Leflaive, gelegen aan het noordelijke deel van de appellatie. Het land maakt deel uit van Bâtard-Montrachet, hoewel de wijnen die hier worden geproduceerd iets anders zijn.

Van Grand tot Premier Cru - en nieuwe wijnen in de pijplijn

Naast deze vier mooie Grand Cru appellation wijngaarden, bezit Domaine Leflaive percelen op vijf Premier Cru wijngaarden in Puligny-Montrachet, met Les Pucelles als de bekendste. Ze bezitten ook een paar dorpsbenamingspercelen en een perceel binnen Puligny dat niet is geclassificeerd. Deze laatste leveren wijnen voor hun uitstekende Bourgogne blanc.

Om aan een grotere vraag en een groeiende markt voor de beste witte wijnen uit Bourgogne te voldoen, heeft Domaine Leflaive zijn activiteiten de afgelopen jaren uitgebreid. Ze werken nu ook op wijngaarden in Auxey-Duresses, Macon en Pouilly-Fuissé.

Sterke en veelbelovende toekomst voor Domaine Leflaive

De toekomst van Domaine Leflaive ziet er in veel opzichten goed uit. De wijnen zien er fantastisch uit en krijgen hoge scores van 's werelds beste wijncritici. De nieuwe en goedkopere grondbezittingen zullen er waarschijnlijk voor zorgen dat Domaine Leflaive een breder publiek kan bereiken. En wanneer meer mensen worden blootgesteld aan een bepaald merk, zullen ze natuurlijk het allerbeste van de producent willen proeven. De vraag zal stijgen - en de prijs ook. Met verbeterde wijnbereiding en een voortdurende biodynamische aanpak is de kwaliteit nog vele jaren verzekerd.

Zoals het bovenstaande beschrijft, is Domaine Leflaive in goede handen – ook in de toekomst. Wat Anne-Claude Leflaive heeft opgebouwd, heeft een nog hoger niveau gecreëerd dan voorheen. In het midden van Puligny-Montrachet is een gedenksteen geheven ter ere van Anne-Claude Leflaive. Een gedenksteen in de vorm van een ei (natuurlijk) volgens biodynamische ideeën. Vanaf hier kan ze uitkijken over haar favoriete wijngaard Bâtard-Montrachet met Montrachet achter zich. In veel opzichten heeft ze zowel het verleden als de toekomst van Bourgogne mede vorm gegeven.

Brice de la Morandiere heeft de ziel veroverd en blijft werken met precies het juiste team om haar heen. De wijngaarden waar de familie toegang toe heeft zijn van de hoogste kwaliteit en met een nieuwsgierigheid om nieuwe wijngaarden te vinden, gebeurt de uitbreiding op een gezonde en goede manier. De kwaliteit blijft behouden en de wijnen die bij Domaine Leflaive op het etiket staan, blijven bij.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op