Beleggingstip - Bourgogne - 15. december 2022

Witte Wijn Grand Cru Investering: Luxe Magnaat Zet Zijn Geld In Op Bouchard

In de Bourgogne worden top witte wijnen gemaakt. Als u in hun toekomst gelooft, kunt u net als een Franse luxe magnaat investeren in Bouchard en Corton-Charlemagne.

Bouchard: Niet de typische Bourgogne producent

De geschiedenis van de Bourgogne is over het algemeen rijk en lang, maar sommige wortels gaan dieper dan andere. Een van de oudste verhalen is dat van Bouchard Pere & Fils (Bouchard & Zonen), dat dateert uit 1731, toen Michel Bouchard de basis legde voor wat een van de grootste wijngaardeigenaren van de Côte d'Or zou worden.

De Bourgogne heeft van oudsher niet zoveel geld in omloop gehad als bijvoorbeeld Bordeaux en Champagne, die vroeger al tot de rijke wijngebieden behoorden. De Bourgone producenten vandaag de dag leven over het algemeen een bescheiden bestaan, in bescheiden huizen.

Bouchard leeft wat meer op stand, gehuisvest in Château de Beaune - een 17e-eeuwse koninklijke vesting die Bouchard sinds 1820 bezit. De kelders onder het kasteel bieden Bouchard optimale omstandigheden om wijnen op te slaan, zo zijn de kelders beroemd door een uitstekende collectie van 2.000 flessen uit de 19e eeuw, waaronder een Meursault "Charmes" uit 1846!

Bijna 270 jaar lang was Bouchard Pere & Fils in handen van familie Bouchard tot de familie Henriot het bedrijf in 1995 kocht. Als de naam Henriot een belletje doet rinkelen, kan dat kloppen.

Henriot teelt en produceert al meer dan twee eeuwen Champagne, en het is een van de weinige Champagnehuizen die in deze periode - tot voor kort - in onafhankelijk familiebezit is gebleven.

Bouchard maakt deel uit van een dynastie onder Maisons & Domaines Henriot die Champagne Henriot, Bouchard Pere & Fils, Domaine William Fevre (de grootste Grand Cru-landeigenaar in Chablis) en Beaux Freres (een Amerikaanse wijnmaker gevestigd in Oregon) omvat.

Bouchard kan dus niet omschreven worden als de typische Bourgondische producent van bescheiden origine. Een uniek erfgoed werd door de eeuwen heen opgebouwd totdat de toch al beroemde producent werd versterkt door de invloeden van Henriot, wat resulteerde in een gloednieuw wijn bedrijf in 2005.

Bouchard is dus in alle opzichten een grote speler en produceert zowel betaalbare wijnen als topwijnen uit bijvoorbeeld Corton-Charlemagne en Montrachet. Ze hebben de capaciteit en de intentie om geweldige producten op de markt te brengen.

Luxury Giant verwerft meerderheidsbelang in Henriot

In september werd bekend dat de Franse private equity- en luxegigant Artémis een meerderheidsbelang heeft verworven in Maisons & Domaines Henriot, waardoor Henriot, Bouchard en Fevre werden toegevoegd aan een portefeuille met Chateau Latour en Clos de Tart.

Erfgoed en ziel zullen naar verwachting in stand blijven, aangezien Gilles de Larouziére (een lid van de Henriot-familie en voormalig CEO van de groep) zal helpen bij het beheer van de productie in de verschillende huizen en domeinen.

Met andere woorden, alles zal naar verwachting op dezelfde goede weg doorgaan, met als toevoeging het kapitaal en de knowhow van Artémis. Artémis doet deze overname slechts om één reden: Artémis ziet groei- en ontwikkelingspotentieel in Henriot, inclusief Bouchard, met als doel de winst te verhogen en aandeelhouders tevreden te houden.

Bouchard-Corton-Charlemagne-800x600.jpg

Productie van 's werelds beste witte wijnen

Er is een algemene consensus dat alleen goede (lees: de beste) witte wijn in Bourgogne wordt geproduceerd. Natuurlijk wordt er over de hele wereld veel witte wijn geproduceerd, maar als we het hebben over het fijne en zeldzame segment, behoort Bourgogne bijna uitsluitend tot de top. Bordeaux staat niet bepaald bekend om witte wijn. Italië ook niet. Napa's Screaming Eagle maakt een bijna onbereikbare Sauvignon Blanc. En dat is het bijna. Er is veel goede witte wijn in de wereld, maar de beste komt uit de Bourgogne.

Het is niet alleen de beste maar ook erg exclusieve wijn door de extreem beperkte productie. Er worden jaarlijks 1,5-2 miljoen flessen Grand Cru-wijn geproduceerd in Bourgogne (wat verwaarloosbaar is in tegenstelling tot de ongeveer 100 miljoen flessen die in totaal in Bourgogne worden geproduceerd, of 3,3 miljard flessen in heel Frankrijk). Het grootste deel van de 1,5-2 miljoen is rood, het kleinste percentage is wit.

Hiervan produceert Bouchard Corton-Charlemagne op een perceel van 3,65 ha dat maximaal 23.360 flessen per jaargang MAG opleveren. Dit is een gewild product in met extreem beperkt aanbod.

De grootste witte wijnmerken

Onder de beste producenten van witte Bourgogne en dus witte wijn in het algemeen, kan men Domaine Leflaive, Domaine Raveneau, Domaine Coche-Dury en Domaine d'Auvennay enz. niet negeren, maar als er van oudher wordt gesproken over de beste appelaties zijn er twee het spel: Montrachet en Corton-Charlemange.

Hier heeft u de mogelijkheid om te investeren in Corton-Charlemagne van Bouchard, dat samen met namen als Coche-Dury, Drouhin, Leroy en Roumier helpt om een van 's werelds twee grootste witte wijnmerken te behouden.

Bouchard is geprijsd in het middensegment samen met onder meer Drouhin en Faiveley, met hun Corton-Charlemagne 2017, 2018 en 2019 jaargangen die gemiddeld  € 165-200 per fles* kosten.

Bovenaan de hiërarchie vinden we Coche-Dury en Leroy. Corton-Charlemagne van Coche-Dury kost meer dan € 6.000 per fles*, terwijl een vergelijkbare fles van Leroy al snel twee keer zoveel kost.

Dit is een bewijs van het potentieel van de grote witte Bourgognes, de prijzen lijken net als hun rode tegenhangers ongelimiteerd.

* Vrij van invoerrechten, BTW en belastingen, in hele dozen en perfecte staat

Investeer ongeacht vintage

In de afgelopen 10 uitgebrachte jaargangen van Bouchard's Corton-Charlemagne is er een stabiel hoog niveau geweest, met neiging om licht te stijgen, zoals de onderstaande trendlijn getuigt.

We hebben een kleine hoeveelheid van respectievelijk 2016, 2017, 2018 en 2019 jaargangen ingekocht, die enigszins verschillen in de gemiddelde score, wat ook wordt weerspiegeld in de prijs. De minst scorende jaargang, wordt gecompenseerd met een lagere prijs.

Bouchard_NL.png

Het punt van het bovenstaande is eenvoudig: de aanbeveling bestaat niet uit een specifieke jaargang van Bouchards Corton-Charlemagne. Het is eerder een aanbeveling van Bouchard als onmisbaar onderdeel wanneer het gaat over witte Bourgogne.  

Zoals eerder geschreven wordt witte Grand Cru uit Bourgogne op kleinere schaal geproduceerd dan rood. Tegelijkertijd heeft witte Bourgogne de afgelopen jaren een aantal spectaculaire jaargangen gehad die positief bijdragen aan het geheel.

Jaargang 2019 was geweldig in Bourgogne voor zowel wit als rood. Over 2020 wordt voorspeld dat het op gelijke voet kan komen met 2014 en 2017, over het algemeen beschouwd als topjaren voor witte Bourgogne. De jaargang 2021 was uitdagend, zoals we eerder in dit artikel hebben besproken (alleen beschikbaar in het Engels). Vorst en hagel hebben de opbrengsten aanzienlijk verminderd (50-80% in sommige gebieden) met als gevolg dat sommige producenten van plan zijn om helemaal geen Premier- en Grand Crus-wijnen uit die jaargang vrij te geven. Met andere woorden, het totale aanbod is gedaald terwijl de kwaliteit goed is. Dit is duidelijk een aantrekkelijke omgeving voor investeringen in met name witte Bourgogne.

Bouchard-Corton-Charlemagne-920x1100.jpg

+11 % gemiddeld jaarlijks rendement

Liv-ex valideert investeringspotentieel met mooie rendementen op Bouchards Corton-Charlemagne. De laatste 10 jaargangen*, die al minstens vijf jaar op de markt zijn, hebben de afgelopen vijf jaar een gemiddeld rendement van 69,4 % opgeleverd, wat overeenkomt met 11,1 % per jaar. Wat hier interessant is, is dat de kwaliteit van de wijnen van vóór 2010 over het algemeen niet vergelijkbaar is met die erna, terwijl  Wine Advocate ze ook niet systematisch heeft beoordeeld. Desondanks hebben deze wijnen het qua rendement nog steeds goed gedaan. Wat misschien nog interessanter is, is dat de witte Bourgognes in het brede perspectief niet dezelfde explosieve prijsstijgingen hebben gezien als hun rode tegenhangers. De prijsstijgingen van Bouchards Corton-Charlemagne zijn bijvoorbeeld meer lineair van aard geweest.

*2006-2015

RareWine Invests Mening

De rode Bourgogne wijnen die geschikt zijn om in te investeren zijn over het algemeen zeldzaam, maar de witte Bourgones zijn nog meer uitgesproken.

De beste witte wijnen ter wereld komen uit de Bourgogne, de vraag neemt gestaag toe, terwijl de productie nog schaarser is dan voor de beste rode wijnen.

Bouchard Pere & Fils is een producent die in staat is om te werken met wijnen in alle classificaties. De kroonjuwelen zijn ongetwijfeld Montrachet en Corton-Charlemagne. U heeft de mogelijkheid om te investeren in drie nieuwe jaargangen van Corton-Charlemagne Grand Cru, die qua kwaliteit en merk behoren tot de top van de Bourgogne -en dus van de wereld.

In principe is aan alle voorwaarden voor een klassieke Bourgogne investeringscase voldaan, maar Bouchard levert meer dan dat. Henriot fungeerde aanvankelijk als lanceerplatform, maar de overname door Artémis van de Henriot-dynastie heeft nog lucratievere vooruitzichten gecreëerd voor Bouchard.

Als u gelooft in investeren in witte wijn, Bourgogne en Grand Cru, en als u gelooft dat Artémis de winst wil maximaliseren, dan is Bouchard's Corton-Charlemagne een optimale investering voor u.

Investeer in Bouchard Pere & Fils Corton-Charlemagne Blanc

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als u meer te weten wilt over uw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNJAARWIJNVOLVERPAKKINGPRIJS*
2016Bouchard Pere & Fils Corton-Charlemagne Blanc750OC6€ 175
2017Bouchard Pere & Fils Corton-Charlemagne Blanc750OC6€ 175
2018Bouchard Pere & Fils Corton-Charlemagne Blanc750OC6€ 165
2019Bouchard Pere & Fils Corton-Charlemagne Blanc750OC6€ 175
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op