Beleggingstip - Bourgogne - 21. maart 2024

2017 Bonneau du Martray | Koninginwaardige wijn in handen van miljardairs

De vraag naar witte wijn neemt toe. De beste witte wijnen komen uit de Bourgogne, en een echte zakenman heeft groeivisies voor Bonneau du Martray. Duik in de case.

"Dit was een indrukwekkende reeks wijnen van Domaine Bonneau du Martray" – Willian Kelley, Wine Advocate

De Bonneau du Martray-jaargang die het onderwerp was van Kelley's enthousiasme was de 2017, waarvan Corton-Charlemagne nu beschikbaar is voor investeringen. Hij kent 96 geweldige punten toe, waarmee hij de grootsheid van deze witte Bourgogne versterkt.

Dit is een geval van witte Bourgogne Grand Cru van hoge kwaliteit. Het gaat om een diepgeworteld Bourgondisch domein waarvan het groeipotentieel is opgemerkt door een visionaire rijke man die nu het roer heeft overgenomen. En de koers is gezet voor succes, al op gang gebracht door een geniale zet. Lees hier meer over de potentie van de Bonneau du Martray 2017. 

Bonneau Du Martray | Koningin-waardige wijn in handen van miljardairs

Domaine Bonneau du Martray is een historisch wijnhuis in de Bourgogne. Ze zijn een van de grootste producenten in de grote Grand Cru-appellatie Corton-Charlemagne. Ze zijn een Bourgondische pionier op het gebied van biodynamica. En hun legitimiteit als felbegeerde wereldwijn was echt in steen gebeiteld toen hun wijn in 2006 werd geserveerd op een privéverjaardagsfeest voor wijlen koningin Elizabeth II van Engeland.

De geschiedenis van Bonneau du Martray gaat terug tot de Franse Revolutie. In 1791 verkocht de revolutionaire regering de eigendommen van de kerk, wat betekende dat de monniken de wijngaarden van Karel de Grote moesten loslaten. Deze werden geveild en een deel van de wijngaarden was nu in handen van Simon Very.

Simon Very's dochter Marie-Eugénie trouwde met Charles Bonneau du Martray (afstammeling van Nicolas Rolin, stichter van Hospices de Beaune). En haar bruidsschat was ongeveer 60 hectare wijngaarden in onder meer Aloxe-Corton en Volnay. En vanaf hier overleed Bonneau du Martray en overleefde generatie na generatie. Ze verfijnden en verbeterden de wijngaarden van het huis, waardoor het huis vandaag de dag wordt erkend als een belangrijke wijnspeler in Bourgondië - en dus over de hele wereld.

En misschien is deze solide basis de reden waarom Domaine Bonneau du Martray nu eigendom is van een miljardair met een flair voor serieuze zaken.

Het familiebezit eindigde in 2017 toen vastgoed- en sportmagnaat Stanley Kroenke Domaine Bonneau du Martray kocht. Kroenke is een uiterst getalenteerde zakenman en het succes van Screaming Eagle - de topwijn van Napa Valley - kan grotendeels worden toegeschreven aan Stanley Kroenke. En in 2017 is hij begonnen aan een nieuwe wijnmakerij.

Stanley Kroenke - Een visionair man van de wereld

Stanley Kroenke is geen doorsnee Joe en heeft veel meer dan alleen de man achter Amerika's duurste wijn, Screaming Eagle. Als de huidige houder van de 138e plaats op de Forbes World's Richest-lijst, heeft hij naar schatting een fortuin van bijna $ 10 miljard. Stanley Kroenke, vaak aangeduid als een vastgoed- en sportmagnaat, bezit ongeveer 60 miljoen vierkante meter onroerend goed (voornamelijk winkelcentra) en meer dan 8.000 vierkante mijl land in verband met ranches in de VS en Canada.

Daarnaast is hij eigenaar van verschillende sportteams, waaronder Premier League-club Arsenal, NFL-club Los Angeles Rams, NBA-club Denver Nuggets en NHL-club Colorado Avanlanches.

Stanley Kroenke is ook getrouwd met Ann Walton, erfgename van de Walmart Group.

2017 Bonneau du Martray: Favoriet van Wine Advocate

Als het gaat om Bonneau du Martray, is er een constant hoog niveau, hoewel de jaargang 2017 96 punten scoort van Wine Advocate, waardoor het een van de best beoordeelde Bonneau du Martrays van dit millennium is - alleen overtroffen door de jaargangen 2020 en mogelijk 2022, die momenteel een initiële score van 96-97 punten hebben.

De Bonneau du Martray 2017 krijgt 94 punten van Burghound en 92 punten van Vinous Neal Martin in 2021. Het is echter vermeldenswaard dat Antonio Galloni van Vinous in 2020 Bonneau du Martray 2017 96 punten toekende. En hoewel we altijd de meest recent toegekende score van de critici gebruiken, is het nog steeds ongebruikelijk dat een beoordeling van een wijn uit dezelfde wijnmedia met vier punten varieert.

Zelfs met zijn 92 Vinous-punten scoort de Bonneau du Martray 2017 94 punten over de drie critici en vertegenwoordigt daarmee het constant hoge niveau van uitmuntendheid dat Bonneau du Martray levert in Corton-Charlemagne:

2017 Bonneau du Martray

Bonneau Du Martray Corton-Charlemagne en Kroenke's eerste geniale zet

Normaal gesproken heeft Bonneau du Matray 9,5 hectare in Corton-Charlemagne, maar in 2018 werd aangekondigd dat ze 2,8 hectare zouden verpachten aan Domaine de la Romanée-Conti zelf, naar verluidt vanwege het veeleisende karakter van biodynamische landbouw. Vermindering van het areaal zou dus betekenen dat Bonneau du Martray de kwaliteit van het resterende areaal kan verhogen. Maar het valt niet te ontkennen dat de komst van misschien wel 's werelds meest gehypte wijnmaker naar Corton-Charlemagne de focus en interesse van de wijnwereld in de wijngaard aanzienlijk zal vergroten. Dit kan leiden tot prijsstijgingen en de prijzen in de hele regio opdrijven. Een meesterzet van Kroenke.

De eerste release van DRC's Corton-Charlemagne was de jaargang 2019, die 95 punten scoorde van Wine Advocate, en de goedkoopste prijs op wine-searcher.com is momenteel € 6.138*. Uw prijs voor Bonneau du Martray Corton-Charlemagne 2017 (96 punten) is 400 €*.

Met zijn huurovereenkomst heeft DRC ook nieuwe normen gesteld voor wat een Corton-Charlemagne kan kosten.

Met de resterende 6,7 hectare en een opbrengst van 45 hectoliter per hectare in de jaargang 2017, verlaat het Bonneau du Martray met een productie van 40.200 flessen Corton-Charlemagne 2017.

*ex. Invoerrechten, BTW en belastingen. In volledige koffers en perfecte staat.

Vraag naar Bonneau du Martray - Vraag naar witte Bourgogne

In februari 2024 zag Bourgondië volgens Liv-ex van week tot week de grootste stijging van het wekelijkse handelsaandeel in waarde, van 13,1% naar 24,6%. En deze stijging was vooral te danken aan Domaine Bonneau du Martray, Roumier en Dujac. In maart 2024 verscheen Bonneau du Martray opnieuw op Liv-ex. Dit keer op de lijst van meest verhandelde wijnen in termen van waarde, vertegenwoordigd door Bonneau du Martray Corton-Charlemagne 2020.

Er is dus vraag naar Bonneau du Martray. En hetzelfde geldt voor witte Bourgogne.

Volgens de OIV (International Organisation of Vine and Wine) betekent de groeiende vraag naar witte wijn en rosé dat deze vandaag de dag goed zijn voor meer dan de helft van de wereldwijde wijnconsumptie. Verder stelt het dat de consumptie van witte wijn sinds 2010 in een snel tempo is gegroeid.

"In de afgelopen decennia heeft de wereldwijnsector een algemene positieve trend gezien in de productie en consumptie van witte en roséwijnen, terwijl rode wijnen zijn afgenomen. Deze structurele verschuiving kan voornamelijk worden toegeschreven aan algemene veranderingen in de voorkeuren van de consument", vervolgt de OIV.

En als het om witte wijn gaat, is het heel moeilijk om de reuzen van Bourgondië te negeren.

Hoe Bonneau du Martray presteert

Met zijn status als bolwerk van witte wijn en de toenemende belangstelling voor witte wijn in het afgelopen decennium, is het geen wonder dat Bonneau du Martray ook prijsstijgingen heeft meegemaakt. Volgens Liv-ex zijn de laatste tien jaargangen* van Bonneau du Martray Corton-Charlemagne die minstens vijf jaar op de markt zijn, de afgelopen vijf jaar met gemiddeld 137,7% gestegen, wat neerkomt op een gemiddeld jaarlijks rendement van 19%.

Als je kijkt naar de prijstrends van eerdere jaargangen, die ook 94 punten scoren bij de bovenstaande critici, is het beeld hetzelfde. 2014 Bonneau du Martray Corton-Charlemagne staat al negen jaar te koop en in die tijd is de gemiddelde vraagprijs volgens wine-searcher.com gemiddeld 16% per jaar gestegen. In tien jaar tijd is de gemiddelde vraagprijs van Bonneau du Martray Corton-Charlemagne 2009 ook met 16% per jaar gestegen volgens wine-searcher.com.

Feit is dat Bonneau du Martray Corton-Charlemagne historisch gezien zeer goed heeft gepresteerd.

*Jaargang 2007-2016

2017 Bonneau du Martray

Prijscorrecties bieden gunstige instap

2023 werd gekenmerkt door aarzeling en verzwakte liquiditeit als gevolg van de geopolitieke en macro-economische realiteit. Dit heeft ook gevolgen gehad voor de wijnmarkt, met als gevolg prijscorrecties voor een aantal wijnen.

In oktober 2023 kostte de Bonneau du Martray 2017 € 450*. En prijscorrecties betekenen dat uw prijs op dit moment € 400* is. We hebben er al eerder voor gepleit dat het kernproduct en de kernwaarde ervan ongewijzigd moeten blijven. De geschiedenis heeft geleerd dat de wijnprijzen stijgen wanneer de liquiditeit terugkeert naar de markt en de koopkracht weer op zijn gebruikelijke sterkte komt.

Als je op de geschiedenis vertrouwt, lijkt deze correctie bijzonder gunstig - het uitgangspunt is verder ongewijzigd.

Tel daarbij op dat deze Bonneau du Martray uit 2017 volgens Wine Advocate pas in 2025 in de drinkruimte komt en tot 2045 drinkbaar zal zijn. Er is dus genoeg tijd om weer op krachten te komen en zijn voorgangers te volgen.

*ex. Invoerrechten, BTW en belastingen. In volledige koffers en perfecte staat.

De mening van RareWine Invest

Als we ervan uitgaan dat de vraag naar witte wijn toeneemt, kan het voordelig zijn om te worden blootgesteld aan witte Grand Cru uit het bolwerk van witte wijn. En hoewel € 400 voor een fles wijn misschien niet goedkoop is, is het niets vergeleken met de kosten van een DRC Corton-Charlemagne.

Bonneau du Martray is een diepgeworteld Bourgondisch domein. Een domein met groeipotentieel. Anders was een hardcore zakenman als Kroenke niet aan een nieuw wijnavontuur begonnen. Dat deed hij, en zijn eerste geniale zet was om te verhuren aan de DRC. Wie weet wat de toekomst biedt?

Ongeacht of het in de toekomst geniaal is of niet, Bonneau du Martray Corton-Charlemagne heeft in het verleden goed gepresteerd in alle jaargangen, en de prijscorrectie biedt momenteel een bijzonder gunstige investeringsoptie. Slechts 10 kunnen de minimale investering op deze veiligstellen, dus zoals altijd is het wie het eerst komt, het eerst maalt. 

Investeer in 2017 Bonneau Martray Corton Charlemagne

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als u meer te weten wilt over uw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNJAARWIJNVOLVERPAKKINGPRIJS*
2017Bonneau Martray Corton Charlemagne 750OWC6€ 400
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op