Beleggingstip - Bordeaux - 22. februari 2024

Musigny: investeren in Drouhin en een van 's werelds beroemdste wijngaarden

Combineer Musigny met Drouhin en je krijgt een gerenommeerde, klassieke Bourgondische investering

Een krachtpatser uit Bourgogne

In Bourgogne is de naam Drouhin onmiskenbaar. Met 93 hectare wijngaarden en meer dan 100 jaar geschiedenis als familiebedrijf, is Maison Joseph Drouhin vandaag de dag een instituut in Bourgogne, dat zowel de rijke geschiedenis van Bourgogne als de moderne handelspraktijken vertegenwoordigt.

In 1921 verwierf Maurice Drouhin de eerste percelen grond voor het familiebedrijf, dat zich op dat moment niet bezighield met de wijnproductie. De percelen behoorden tot wat we tegenwoordig kennen als Clos de Mouches en werden het begin van een indrukwekkende portefeuille met percelen in niet minder dan 164 appellations in het grootste deel van Bourgondië en zelfs in Oregon, VS. Naast heel wat Village en Premier Cru bezit Joseph Drouhin ook percelen in enkele van 's werelds mooiste wijngaarden met niet minder dan 23 Grand Cru's, waaronder de meest prestigieuze zoals Bonnes-Mares, Chambertin, Corton-Charlemagne, Echezeaux, Grands-Echezeaux en natuurlijk Musigny.

Joseph Drouhin is er op grote schaal in geslaagd om indrukwekkende wijnen te produceren in een groot geografisch gebied en in een breed scala aan complexe terroirs, iets wat maar weinig wijnmakers hebben bereikt op het niveau dat Joseph Drouhin heeft. Of het nu gaat om een Rully Rouge of Grand Cru uit Côte de Nuits, Joseph Drouhin zal de afstand doorstaan, en als je een fles tegenkomt met die naam op het etiket, kun je er zeker van zijn dat hij briljant zal presteren in zijn klasse.

Dit gaat allemaal over Musigny, en hoewel zelfs Joseph Drouhin niet opgewassen is tegen mevrouw Leroy, die ontegensprekelijk de vaandeldrager van Musigny is geweest, krijg je hier sublieme Bourgondische wijn van een mythische wijngaard met een instapniveau dat veel toegankelijker is - zowel voor u als belegger nu, maar ook voor wijnliefhebbers van de toekomst.

Als u meer wilt weten over de omvang van het bezit van Drouhin, raden we u aan de interactieve kaart van Drouhin te bezoeken, waar u alle appellations van het pand zelf kunt verkennen: Zie kaart hier.

Een prachtige Musigny van Drouhin

Musigny is ongetwijfeld een van de meest prestigieuze wijnen van Drouhin, als je niet zo vrij bent om het eigenlijk het kroonjuweel te noemen. Maar niet alleen is het een unieke wijn uit een mythische wijngaard, ook Joseph Drouhin is erin geslaagd om de kwaliteit de afgelopen 20 jaar gestaag omhoog te stuwen.

Hieronder vindt u een vergelijking van de scores voor Drouhin Musigny. Wine Advocate is uitgesloten van deze vergelijking, omdat 6/10 jaargangen niet door die media zijn beoordeeld. Hieronder vindt u de verdeling van de punten voor de laatste 10 jaargangen. Alle jaargangen vóór 2013 hebben over het algemeen lagere scores dan 2018, met uitzondering van 2010, dat dezelfde gemiddelde score heeft.

Joseph Drouhin scores.png BH: Burghound, VI: Vinous, AVG: Gemiddeld

De jaargang 2018 scoort een indrukwekkende 95-97 punten van Vinous en 94-96 van Burghound, wat een gemiddelde van 95,5 punten oplevert - een gemiddelde score die slechts een snorhaar verwijderd is van de benchmark vintage van 2015.

Drouhin heeft het beste gemaakt van 2019, 2020 en 2022, maar deze jaargangen worden ook al verhandeld tegen een hogere prijs dan 2018, waarbij 2019 momenteel bijvoorbeeld wordt gewaardeerd op € 1.150*, terwijl 2018 momenteel beschikbaar is voor € 950*.

2021 wordt niet gewaardeerd. Waarschijnlijk omdat de productie zo beperkt is dat deze bijna niet bestaat. Joseph Drouhin meldde dat ze van al hun chardonnay 50-100% van de opbrengst verloren, terwijl pinot noir het iets beter deed. In feite was de gecombineerde productie van Bourgogne wijn in 2021 bijna gehalveerd in vergelijking met de 1,8 miljoen hectoliter van 2018.

*Prijs ex. btw en belasting, in volledige koffers en in perfecte staat

Prijzen dalen - Is Bourgogne een zinkend schip?

Het is niet nieuw en ook geen geheim dat de Bourgogne prijzen het afgelopen jaar zijn gedaald - vooral voor de beste en duurste flessen. Hoewel er columns kunnen worden geschreven over de macro-economische uitdagingen die hier spelen, is er één observatie die heel interessant is:

Terwijl Liv-ex een daling van -16,2% rapporteerde in de Burgundy 150*-index voor 2023, daalde de handelsactiviteit slechts matig. In het Liv-ex 2023 rapport staat dat de totale handel in Bourgondische wijn bij Liv-ex in 2023, gemeten naar waarde, 24,0% van het totale volume bedroeg - een lichte daling ten opzichte van de all-time-high van 26,2% in 2022.

Dus wat kan hieruit worden geïnterpreteerd? De belangstelling voor Bourgogne wijn is nog steeds enorm, hoewel de vraag momenteel verschuift naar andere soorten Bourgondische wijn - meestal iets goedkopere flessen vanuit het oogpunt van fijne wijn.

Bourgogne blijft dus een regio waar de productie/het aanbod niet aansluit bij een vraag die duidelijk niet te verslaan is - als de prijs van de duurste wijnen daalt en de index naar beneden sleept, moet er veel goedkopere wijn worden verhandeld om ervoor te zorgen dat de totale handel, gemeten naar waarde, niet meer dan 2,2 procentpunten daalt.

De fundamenten voor beleggen in Bourgogne zijn ongewijzigd en nog steeds in het voordeel van de belegger.

*RareWine Invest rapporteerde een daling van gemiddeld -6,7% voor alle Bourgogne wijnen onder beheer

2018 Joseph Drouhin Musigny 2018 Joseph Drouhin Musigny

Drouhin geeft veel Musigny voor het geld

Zoals we allemaal weten, zijn er veel dingen die van invloed zijn op de prijsstelling van een wijn, maar desondanks is het toch interessant om holistisch naar een wijngaard als Musigny te kijken en deze te relateren aan de prijs van wijnen van andere producenten - en als we objectief naar prijs/kwaliteit kijken, geeft Drouhin veel Musigny voor het geld:

2018 Musigny BH VI Prijs
Leroy - - -
Georges de Vogue 97 92 € 1.950
Georges Roumier 97 95-97 € 13.500
Jacques Frederic Mugnier - 97 € 1.290*
Jadot 93-95 94-96 € 2.046*
Faiveley 94-97 - € 3.000
Joseph Drouhin 94-96 95-97 € 950
BH: Burghound VI: Vinous Prijs: Laatste beoordeling van wijnen in beheer door RareWine Invest. *Wijnen die niet in beheer zijn bij RareWine Invest, daarom is de laagste prijs op wine-searcher.com inbegrepen.

Drouhin ziet er niet alleen uit als een sterke leverancier van Musigny vanuit het oogpunt van prijs-kwaliteitverhouding, het is ook een stabiele investering geweest. De jaargang 2010, die het meest vergelijkbaar is met 2018, heeft de afgelopen vijf jaar een gemiddelde jaarlijkse prijsstijging van ongeveer 8% gekend, volgens de vraagprijzen op wine-searcher.com.

De mening van RareWine Invest

Musigny straalt prestige, exclusiviteit en Bourgondische mystiek uit - en het is niet alleen waarde die wordt toegekend - de reputatie is te danken aan het karakter, de kenmerken en het unieke terroir van de wijngaard, die de thuisbasis is van enkele van 's werelds beste en kostbaarste wijnen.

Met Joseph Drouhin Musigny krijg je een krachtige combinatie die zeker thuishoort in de wereldelite, maar toch een veel breder publiek aanspreekt dan de grootste wijnen van hier - als je goede Musigny wilt proeven, is Drouhin's voor velen veel toegankelijker dan Roumiers of Leroy's.

De jaargang 2018 is een geweldig wijnjaar en alle kenmerken van de wijn spreken sterk over het algemene verhaal van de aantrekkelijke investeringsvooruitzichten van de Bourgogne-categorie. Hoewel sommige klassieke regio's te maken hebben met algemene uitdagingen bij het weggooien van de wijn die ze produceren, wordt er fundamenteel minder Bourgondische wijn geproduceerd dan waar vraag naar is - en de Liv-ex-cijfers laten zien dat zelfs oorlog, rampspoed en economische onzekerheid geen einde maken aan de belangstelling voor Bourgondische wijn. De interesse is al een tijdje verschoven naar andere wijnen in de categorie.

Bourgondische wijnen zijn momenteel hoog geprijsd, maar gezien hun onderliggende fundamenten is het onmogelijk om je een toekomst voor te stellen waarin ze niet nog duurder zullen worden.

Investeer in 2018 Joseph Drouhin Musigny

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als u meer te weten wilt over uw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNJAARWIJNVOLVERPAKKINGPRIJS*
2018 Joseph Drouhin Musigny750OWC3/OWC6€ 950
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op