Beleggingstip - Champagne - 2. februari 2023

Tijd voor een betaalbaar alternatief? Investeer in MV Champagne van het wereldberoemde Champagnehuis Hendri Giraud

Droogte in Champagne en toenemende vraag stimuleren het potentieel van Champagne investeringen ...

"Note to self: drink meer Giraud Champagne. Dat is alles wat ik kon denken toen ik deze nieuwe releases van Claude Giraud proefde, een man wiens temperament wordt weerspiegeld in onberispelijke Champagnes vol persoonlijkheid- Antonio Galloni

Het bovenstaande verwijst naar Henri Giraud's Multi-Vintage (MV) Champagnes, de nieuwste release staat hier op het programma. Dit is een investering in een Champagnehuis in beweging. Het is een investering in niet-vintage Champagne die nog geen verzameltraditie heeft.

Maar om de hoek loert Champagnedroogte, en onze ogen zijn steeds meer gericht op cuvées zonder vintage van de allerbeste Champagne huizen. Ze bieden hoge kwaliteit en lage prijzen. Hier is er een van - Fut de Chene MV17 (lees een beschrijving van de wijn onderaan deze investeringstip).

Tel daarbij op dat consumenten in wereldwijde economische neergang op zoek gaan naar zogenaamde 'betaalbare luxe' . Een daarvan is Fut de Chene MV17 (zie meer in de video hieronder - slechts 1 minuut lang).

Henri Giraud – een moderne legende

Decanter noemde Henri Giraud 'een moderne legende in wording', Henri Giraud is een van de zeldzame Champagnehuizen die al meer dan 400 jaar onafhankelijk en door een familie gerund wordt. Maar pas recent is het huis van goed naar fantastisch gegaan, ondersteund door de bijna twee decennia oude verklaring van Robert Parker over Henri Giraud: Misschien wel het beste Champagnehuis waar vrijwel niemand ooit van heeft gehoord ...

Nu kennen wijnkenners over de hele wereld de naam van Henri Giraud.

Hier zijn enkele feiten:

  1. Henri Giraud werd vanaf januari 2021 genoemd in de Power 100-lijst van 2020. Volgens het rapport was Henri Giraud de 3e beste overall performer gemeten naar procentuele prijsontwikkeling.
  2. Henri Giraud bezit ca. 12 ha grond op fijne wijngaarden in Aÿ, waar de jaarlijkse opbrengst vanuit Champagneperspectief mager is.
  3. De speciale eiken vaten, lokaal geproduceerd afkomstig uit het nabijgelegen bos, zijn volgens de huidige wijnmaker in Giraud, Claude Giraud, het symbiotische puzzelstukje dat de unieke Champagnes van het huis compleet maakt.
  4. Hoeveel flessen er van MV17 zijn geproduceerd is niet zeker, maar volgens Wine Advocate werden er slechts 30.000 flessen MV12 geproduceerd, daarom is het realistisch om aan te nemen dat de productie rond dit aantal zal liggen.

Hoge kwaliteit, zij het subjectieve smaak

"Giraud maakt enkele van de meest unieke, individualistische wijnen in champagne." - ROBERT PARKER

Slechts één van onze gebruikelijke critici heeft de MV17 geproefd en beoordeeld, en dat is Richard Juhlin. Hij kent 88 punten toe, en hoewel dat misschien laag lijkt, verschilt het niet van de scores die hij gewoonlijk aan Henri Giraud toekent. Ter vergelijking: hij heeft 87 punten toegekend aan de twee Henri Giraud Argonne-jaargangen die hij heeft geproefd, de beste cuvée van het huis. Wine Advocate en Vinous moeten de MV17 nog beoordelen, maar in het verleden hebben ze tussen de 92 en 97 punten toegekend aan de Multi-vintage releases van Henri Giraud. Dit onderstreept de integriteit en subjectieve smaak van wijncritici. Ze zijn het meestal tot op zekere hoogte eens, maar in dit geval is het twee tegen één.

Performance On Predecessors

Liv-ex levert voldoende data om commentaar te geven op de prestaties van MV releases en zo aan te geven hoe de trend zich in de toekomst zal ontwikkelen. In de afgelopen twee jaar zijn MV09, MV10, MV12 en MV13 gemiddeld +65,7% gestegen.  Tel daarbij op dat Fut de Chene MV09, in een periode van vijf jaar, met +157,5% is gestegen.  

Bovenstaande rendementen zijn het bewijs dat de vraag naar Henri Giraud mogelijk de woorden van Antonio Galloni volgt: Drink meer Giraud Champagne.

Kortom: Waarom investeren in champagne?

  • In 2022 zorgde de enorme vraag ervoor dat Moët zonder Champagne kwam te zitten.
  • Enorme vraag en leveringsproblemen in 2022 hebben ertoe geleid dat het Champagnecomité de toegestane oogst voor 2022 heeft verhoogd - de uitdaging is alleen dat de grote Champagnes 10 jaar oud zijn, dus het zal lang duren voordat dit een echte impact heeft.
  • Verwacht wordt dat Chinese hoge uitgaven, westers georiënteerde millennials en Gen Z's de omvang van de wijnmarkt in met name China tegen 2026 zullen verdubbelen. China, dat naar verwachting in 2025 's werelds grootste markt voor luxeproducten zal zijn.
    Met andere woorden, vraag en aanbod van Champagne komen helemaal niet overeen. Nu niet en wellicht niet in de toekomst. Iets waar een Champagne-investeerders van kunnen profiteren en wat Champagne alleen maar exclusiever maakt.

Lees hier onze volledige analyse

Wat is Fut de Chene MV17

De eerste MV werd uitgebracht in 2012 en was gebaseerd op 2005 – MV05 genaamd. Sinds zijn er 8 MV-champagnes uitgebracht, en deze MV17 is de nieuwste.

Deze cuvée draagt het kenmerk van Henri Giraud's toewijding om er weer "de Grote Wijn van Champagne" van te maken. De opbrengsten zijn minimaal en de druivensoort is origineel. MV17 staat voor multi-vintage, en deze release is een blend van Pinot Noir (80%) en Chardonnay (20%), en alle druiven komen uit het Grand Cru terroir van Aÿ. Het is gebaseerd op 2017 en aangevuld met de solera-stijl eeuwigdurende reservewijnen van het huis uit 1990 - De Fut de Chene MV is een unieke manier om een vintage wijn uit te drukken die veel verder gaat dan het beeld van een enkel jaar.

Mening van RareWine Invest

Er is nog geen grote traditie omtrent het verzamelen van niet-vintage Champagnes, maar het is niet de eerste keer dat u er kennis mee maakt via RareWine Invest.  En daar is natuurlijk een reden voor.

Ten eerste: Betaalbare luxe is in trek in tijden van financiële problemen, waardoor 'goedkopere' MV-champagnes natuurlijk in de schijnwerpers komen te staan. Weinigen zouden het merken als de prijs 10 of 20% steeg op deze. 

Ten tweede: deze Champagne kan concurreren met veel prestige cuvées van de beste Champagnehuizen, volgens Vinous en Wine Advocate.  

Ten derde: Henri Giraud wordt overladen met lof van 's werelds critici en rendementen op MV-releases tonen het potentieel. Dit is een investering in een van 's werelds toonaangevende Champagnehuizen tegen een scherpe prijs - terwijl het wereldaanbod van Champagne daalt en de vraag stijgt. 

Investeer in Henri Giraud Fut de Chene MV17 Grand Cru

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als u meer te weten wilt over uw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNVOLVERPAKKINGPRIJS*
Henri Giraud Fut de Chene MV17 Grand Cru 750OC6€ 126
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op