Beleggingstip - Champagne - 19. januari 2023

Nieuws van RareWine Invest: De NV Champagne Laurent-Perrier Grand Siecle toont groot potentieel

Grand Siecle No. 25 is gebaseerd op de jaargang 2008 en bereikt een niveau waar alleen aan Krug kan tippen - maar voor een fractie van de prijs.

Laurent-Perrier pioniert met NV Prestige Cuvée

(Dit artikel is bijgewerkt op 20 juli 2023)

Champagne Laurent-Perrier is een erkend en gerespecteerd Champagnehuis met een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1812. Het huis werd gesticht door André Michel Pierlot en werd later doorgegeven aan zijn zoon, Alphonse Pierlot. Daarna aan zijn kleinzoon, Eugène Laurent, die het bedrijf zijn huidige naam gaf.

Door toewijding, vaardigheid en innovatie heeft Laurent-Perrier een reputatie opgebouwd binnen het produceren van hoge kwaliteit Champagne en heeft het bedrijf zich ontwikkeld van de verkoop van ongeveer 80.000 flessen in de jaren 1940 tot een grote speler met een jaarlijkse productie van ongeveer zeven miljoen flessen. Laurent-Perrier was zelfs de eerste die een champagne met nul dosering introduceerde en een van de allereersten die het gebruik van stalen tanks voor fermentatie in de jaren 1950 implementeerde - een methode die sindsdien eerder regel dan uitzondering is.

Maar het is niet alleen hier dat Laurent-Perrier een pionier is geweest. Laurent-Perrier was ook de eerste die een multi-vintage prestige cuvée presenteerde - het is bijna ongehoord om een prestige cuvée te hebben, een vlaggenschipwijn, gebaseerd op meer dan één jaargang.

De naam is Grand Siegle Iteration, dat is precies degene die we hieronder zullen bespreken.

Wat is Grand Siecle Iteration?

Grand Siecle is zoiets onconventioneels als een prestige cuvée op basis van verschillende jaargangen, en het is dus technisch niet te omschrijven als een vintage Champagne.

Volgens Laurent-Perrier is het idee van de Grand Siecle gebaseerd op de constatering dat de natuur ons waarschijnlijk nooit het perfecte oenologische jaar zal gunnen. Met de kunst van het mengen van meerdere jaargangen, wil Laurent-Perrier er een creëren door elke nieuwe iteratie van eerdere jaargangen.

De samenstelling van Grand Siecle is gebaseerd op drie principes die tot de dag van vandaag onveranderd zijn gebleven:

  1. Een blend van drie uitzonderlijke jaren die elkaar aanvullen.
  2. Een blend met een overwicht van Chardonnay aangevuld met Pinot Noir geselecteerd uit 11 van de 17 bestaande Grand Cru wijngaarden in Champagne.
  3. Een blend die zich heeft ontwikkeld door meer dan 10 jaar rijping in de kelders.

De eerste Grand Siecle bestond uit jaargangen 1955, 1953 en 1952, maar pas met de 22e editie (gebaseerd op 2004, 2002 en 1999) maakten ze er eigenlijk een deugd van om de flessen te differentiëren en het editienummer te drukken op het etiket.

Dit is Grand Siecle No. 25 - gebaseerd op de majestueuze jaargang 2008, gemengd met de jaargangen van 2007 en 2006.

Als een kanttekening: de drie belangrijkste critici zijn het niet helemaal eens over het aandeel van 2008 vintage in deze blend. Richard Juhlin stelt tot 65% 2008, Wine Advocate stelt 55% en Vinous 60%. Ondanks deze merkwaardige onenigheid is het punt over een basis op vintage 2008  duidelijk.

U kunt de verschillende versies zelf verkennen hier op de eigen website van Grand Siecle.

Laurent-Perrier Grand Siecle No. 25

Sublieme Blended Champagne

Het bovenstaande is bijna godslasterlijk en geschreven met een twinkeling in de ogen. Toegegeven, de Grand Siecle is technisch gezien een niet-vintage Champagne, gemengd uit drie jaargangen, maar het bereikt een niveau waarop, afgezien van een paar wijnen van Krug, er geen gelijken in de categorie zijn.

Dit is hoe critici de laatste vijf edities van Grand Siecle beoordelen:

Laurent-Perrier Grand Siecle scores.png RJ: Richard Juhlin WA: Wine Advocate VI: Vinous AVG: Gemiddeld. OPMERKING: De 26, 23 en 24 geproefd uit magnums door Vinous. Nr. 25 krijgt 94+ van Vinous, maar dezelfde wijn krijgt 96 punten op magnum.

Daarnaast is er een interessante observatie. William Kelley, de Champagne Specialist van de Wine Advocate, heeft Grand Siecle No. 25 vier keer geproefd en ondanks een zeer goede start lijkt het zich beter te ontwikkelen dan zijn verwachtingen.  Het komt zelden voor dat een wijn meerdere keren opnieuw wordt beoordeeld en het is nog zeldzamer dat we deze evolutie zien, omdat de score ook rekening houdt met toekomst potentieel:

1st Proeverij: juni 2020 - 95+

2eproeverij : maart 2021 - 96

3e Proeverij: oktober 2021 - 96+

4e Proeverij: augustus 2022 - 97

Om het niveau in perspectief te plaatsen, een vergelijking met Krugs Grande Cuvée 164. Editie - een wijn die in de volksmond wordt aangeduid als 's werelds beste niet-vintage champagne. De 164. Edition is ook gemengd op basis van 2008 vintage en scoort 96 punten van zowel Richard Juhlin als Wine Advocate en 97 van Vinous, wat een gemiddelde van 96,3 punten oplevert. Hier scoort Grand Siecle iets lager door een conservatieve Vinous-beoordeling tegen bijna dezelfde gemiddelde score – ten opzichte van een wijn die meer dan 2,5 keer zoveel kost.

Hoeveel wordt er geproduceerd?

Net als elk ander trots Champagnehuis houdt Laurent-Perrier ook details over de omvang van de productie voor zichzelf, maar we hebben de productie bekeken om te helpen met perspectief: Laurent-Perrier produceert naar verluidt in de regio van zeven miljoen flessen Champagne per jaar. Het huis heeft zeven verschillende Champagnes in hun kernportfolio, van halfzoet tot nul dosering en NV tot vintage. Zoals bij elk huis moeten we aannemen dat de NV Champagnes, zoals hun La Cuvée, veruit de meeste ruimte innemen in deze verdeling, terwijl de vintage Champagnes minder innemen.

Grand Siecle ligt ergens tussen NV en vintage Champagne in en is gebaseerd op de jaargangen 2008, 2007 en 2006, die ook allemaal zelf als vintage Champagnes worden gemaakt.  Wil een producent onnodig veel vintage Champagne, een kernproduct, sparen om een blend te maken? En zal een producent het prestigeproduct in onnodig grote volumes produceren?

Daarnaast nog een kleine observatie die een idee kan geven van de omvang van de productie: De goedkoopste prijs op wine-searcher.com voor een Laurent-Perrier uit 2008 ligt momenteel rond de € 61*. Uw investeringsprijs is hier € 115. Hier is het niet moeilijk om conclusies over prestige, vraag en aanbod te interpreteren.

* Prijs per fles ex. invoerrechten, belastingen en btw, in hele kisten en perfecte staat.

Laurent-Perrier Grand Siecle No. 25

Is niet-vintage champagne geschikt voor investeringen?

Nee, dat is het niet. Maar er is altijd een uitzondering op de regel, en dit is er een van. Wat Grand Siecle in dit perspectief bijzonder maakt, is dat het een gespecificeerd product is zoals een vintage Champagne. Wanneer de laatste Grand Siecle No. 25 wordt vrijgegeven is dat wat het is - er zal niet meer zijn en er kan nooit meer worden geproduceerd.

De historische database voor de prijsontwikkeling van Grand Siecle van Liv-ex is vrij dun en is eigenlijk beperkt tot nr. 22 en nr. 24, die de afgelopen twee jaar prijsstijgingen van respectievelijk 301,% en 25,6% hebben gezien. Wine-searcher.com ondersteunt deze ontwikkeling voor de andere genummerde Grand Siecle op basis van gemiddelde aanbiedingsprijzen.

Als we het potentieel van Grand Siecle en NV Champagne verder willen verkennen, is het opnieuw interessant om naar Krug Grande Cuvée 164 te kijken. Uitgave. De goedkoopste prijs op wine-searcher.com hiervoor is momenteel €300*, wat onderstreept dat NV Champagne niet per definitie goedkope Champagne is.

Maar de prijs is niet altijd op dat niveau geweest. Sinds de release in de zomer van 2017 is de gemiddelde aanbiedingsprijs op wine-searcher.com zelfs met € 211 % gestegen.  Dit komt overeen met een gemiddelde jaarlijkse stijging van ongeveer 21%.

Dit plaatst niet alleen de NV-investering in een interessant daglicht, maar ook de Laurent-Perrier Grand Siecle No. 25 met een prijskaartje van slechts €115*

* Prijs per fles af invoerrechten, belastingen en btw, in hele kisten en perfecte staat

RareWine Invest's mening

Investeren in niet-vintage Champagne is niet iets waar we veel aan hebben gedaan, en het is tot nu toe beperkt gebleven tot Krug Grande Cuvée. Maar dat is aan het veranderen, en niet alleen omdat de vooruitzichten voor champagne-investeringen er buitengewoon interessant uitzien, maar ook omdat we potentieel hebben gezien in Laurent-Perrier's prestige cuvée Grand Siecle.

Op basis van de jaargang 2008 heeft Laurent-Perrier een Champagne op zo'n subliem niveau gepresenteerd dat hij zich kan meten met de meeste prestige cuvées van de beste huizen. Er lijkt geen twijfel over te bestaan dat we te maken hebben met de vlaggenschipwijn van het huis en waarschijnlijk de beste versie ooit uitgebracht.

De beschikbare gegevens getuigen ook van mooie prijsstijgingen, terwijl de kwalitatief vergelijkbare Krug Grande Cuvée 164. Editie beide getuigen van wat NV Champagne kan kosten en hoeveel Champagne u voor uw geld krijgt bij Grand Siecle No. 25, waar u momenteel meer dan 60% bespaart ten opzichte van de goedkoopste 164. Editie op wine-searcher.com.

Het potentieel is duidelijk.

Investeer in Laurent-Perrier Grand Siecle Nr. 25

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als u meer te weten wilt over uw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNVOLVERPAKKINGPRIJS*
Laurent-Perrier Grand Siecle Iteration No. 25750OC3€ 115
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op