Beleggingstip - Italië - 8. juni 2023

2015 Biondi-Santi Brunello di Montalcino: Beste Reserve In Monumental Vintage

Italië presteert beter dan de brede markt en Biondi-Santi is een van de echt opwindende producenten in deze categorie.

Biondi-Santi is een van de beroemdste, meest erkende en meest gerespecteerde producenten van Brunello di Montalcino. De topwijn van het huis is hun Brunello di Montalcino Riserva, die alleen wordt geproduceerd in de absoluut beste jaargangen en alleen in ca. 15.000 flessen wanneer het eindelijk gebeurt. Met andere woorden met de nieuwe 2016 jaargang slechts ca. 165.000 flessen in dit millennium!

Biondi-Santi heeft de naam, ze hebben het verhaal en ze hebben het product. Biondi-Santi kan groot worden - echt groot.

Ontdek hieronder waarom.

's Werelds eerste Brunello

Het komt zelden voor dat een wijnstijl/categorie te herleiden is tot één man. Dit is echter het geval met Brunello di Montalcino, dat werd gecreëerd door Clemente Santi in het midden van de jaren 1800. De druif was sangiovese en de naam werd Brunello, met verwijzing naar de bruinachtige kleur. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in wijn, is de geschiedenis van Biondi-Santi rijk en interessant om in te duiken, ook al is deze investeringstip voornamelijk voor commerciële doeleinden. Als u zich wilt verdiepen in de geschiedenis van Biondi-Santi, kunt u dat doen in ons diepgaande portret hier: Biondi-Santi – Het epicentrum van de iconische Brunello di Montalcino (alleen beschikbaar in het Engels)

2015-Biondi-Santi-Riserva-800x800.jpg

Het beste van het beste

Biondi-Santi wordt algemeen erkend als het huis achter enkele van de beste Brunello di Montalcino. Bij Biondi-Santi is het vlaggenschip hun Brunello di Montalcino, die daarom als het beste van het beste kan worden beschouwd. De jaargang 2015 is onlangs vervangen door 2016 en is bekroond met torenhoge scores door de belangrijkste critici:

  • Wijn Advocate: 98+
  • Vinous: 97
  • James Zuckling: 97

Dit geeft een gemiddelde van 97,3 punten, wat slechts marginaal wordt overtroffen door de jaargang 2016 met gemiddeld 97,7 punten*.

Het is niet verwonderlijk dat Biondi-Santi uitzonderlijke wijn heeft geproduceerd uit deze twee benchmark-jaargangen, die ongetwijfeld wijngangen zullen zijn die wijnliefhebbers zullen zoeken en waar mogelijk naar zullen terugkeren.

*Punten voor jaar 2016: WA: 99 VI: 96 JS: 98

Wine Advocate: onvoorwaardelijk de beste Brunello di Montalcino Riserva van de hele jaargang 2015

Wine Advocate, gestart door Robert Parker, kan met recht worden beschouwd als de meest invloedrijke wijnmedia ter wereld. Wine Advocate heeft 58 Brunello di Montalcino Riserva wijnen uit de jaargang 2015 geproefd en beoordeeld. In deze proeverij is Biondi-Santis Riserva alleen bovenaan geëindigd met 98+ punten, op de voet gevolgd door Canalicchio di Sopra, Fuligni en Poggio di Sotto wiens Riservas de enige drie zijn die 98 punten hebben.

Als we dezelfde oefening doen met vintage 2016, heeft Poggio di Sotto's Riserva 100 punten ontvangen, terwijl Biondi-Santi’s de enige van de 79 beoordeelde wijnen is die 99 punten heeft ontvangen.

Voor Vinous staat Le Potazzine's Brunello di Montalcino Riserva vintage 2015 bovenaan met 99 punten, op de voet gevolgd door Biondi-Santi's met 97 punten. Geen enkele wijn heeft hier 98 punten gekregen.

Dit toont niet alleen aan dat de 2015 Biondi-Santi Brunello di Montalcino Riserva volgens Wine Advocate de grootste Riserva uit deze monumentale jaargang is, maar ook dat Biondi-Santi helemaal bovenaan thuishoort.

2015-Biondi-Santi-Riserva-800x600.jpg

Hoe heeft Biondi-Santi Riserva gepresteerd?

In oktober 2022 hadden we het genoegen om deze wijn voor het eerst ter investering aan te bieden. Toen kostte het €400*, wat het nu nog steeds doet. Dit is niet verrassend, omdat een wijn van deze aard, een beetje "instroom" moet worden verwacht - het zou echter vreemd zijn dat de prijs van deze specifieke niet zou veranderen.

Volgens Liv-ex hebben de laatste 10 jaargangen die minimaal vijf jaar op de markt zijn geweest, de afgelopen vijf jaar een gemiddeld rendement van 65,5% opgeleverd, wat overeenkomt met 10,6% gemiddeld jaarlijks rendement gedurende de periode.

Dit kan op zich als een goede zaak worden gekarakteriseerd, maar de toekomst voor Biondi-Santi ziet er buitengewoon spannend uit.

*Prijs per fles, ex. douane, belasting en BTW, in complete dozen en in perfecte staat

Merkkracht en een eigenaar met wil en middelen

In 2020 slaagde Biondi-Santi erin om de Power 100-lijst van Liv-ex te betreden, wat een poging is tot een holistische inventaris van 's werelds meest gewilde wijnen, gemeten op verschillende parameters zoals prijsontwikkeling, omzet in waarde en volume, totale merkwaarde, enz. In de laatste lijst van 2022 is Biondi-Santi echter uit de top 100 gevallen, wat niet als een gevaarsignaal moet worden gezien - Biondi-Santi wordt geflankeerd door producenten als Solaia, Emmanuel Rouget, Beychevelle en Clos de Tart, die ook uit de top 100 in de lijst van 2022 werden geduwd. Op de lijst staan en precies op de grens liggen, bewijst alleen maar dat de producent in de beste competitie speelt - niet alleen met de erkenning van de wijnkenner, maar ook in een commercieel perspectief.

Daarnaast nam het familieconsortium EPI in 2016 de meerderheid van de aandelen in Biondi-Santi over. Naast het bezit van verschillende luxe-gerelateerde merken, is EPI ook eigenaar van Charles Heidsick Champagne, Piper-Heidsick Champagne, Rare Champagne, Chateau La Verreie, de Rhône-handelaar Tardieu-Laurent en anderen. Maar het allerbelangrijkste; EPI wordt geleid door de 45-jarige Christopher Descours, die het stokje heeft overgenomen van zijn grootvader die de groep heeft opgericht. Christopher Descours heeft een verleden in de financiële wereld en hij heeft honger. Lees hier meer over EPI.

Een teken dat er een wil is om Biondi-Santi naar voren te schuiven en dat Biondi-Santi "iets is" werd ook getoond toen het Italiaanse nationale mannenvoetbalteam hun EK-overwinning in 2021 vierde. Hier werd, naast vele goede Italiaanse alternatieven, Biondi-Santi geserveerd.

De Italiaanse wijnen zijn aantrekkelijk en crisisbestendig

Zoals we eerder hebben gemeld, hebben de tumultueuze omstandigheden op de wereldmarkt als gevolg van de oorlog in Europa en de sterke rentestijgingen ook invloed gehad op de wijnprijzen. Sommige wijnen hebben kleine correcties ondergaan, terwijl sommige stagneren. Maar als we naar het afgelopen jaar kijken, hebben de Italiaanse wijnen het eigenlijk behoorlijk beter gedaan dan de bredere markt. Maar Italiaanse wijn is niet alleen een defensieve categorie die goed presteert bij stormachtig weer. In het volgende diagram ziet u rendementen op Liv-ex's index Italië 100 en de brede Fine Wine 1000 in één, twee en vijf jaar:

Biondi landscape.png Bron: Liv-ex

Als u meer wilt lezen over hoe de toekomst eruit ziet voor investeringen in Italiaanse wijn en niet in de laatste plaats wilt zien hoe ze hebben gepresteerd in moeilijke tijden, kunt u meer lezen in onze diepgaande analyse: Investeren in Italiaanse wijn: wat brengt de toekomst?

De mening van RareWine Invest

Biondi-Santi heeft een lange en rijke geschiedenis, maar pas in de laatste 10-15 jaar is het echt begonnen in de inhaalstrook op weg naar de top. EPI, eigenaar van Biondi-Santi, heeft zowel de wil als de kracht om Biondi-Santi naar de voorgrond te duwen.

De historische rendementen bevestigen de zaak, terwijl het grote potentieel in de toekomst ligt. We pleiten al lang voor investeringen in Italiaanse wijn - hier hebben we te maken met de ultieme Brunello di Montalcino uit een van de grootste Brunello-jaargangen in de geschiedenis.

Daarnaast heb je nog de mogelijkheid om in te stappen voordat de prijs is verplaatst. Nu heeft vintage 2016 het overgenomen als de nieuwste vintage op de markt en alle factoren zijn dus aanwezig om de prijs te laten stijgen.

Biondi-Santi heeft de naam, zij hebben het verhaal en zij hebben het product – nu is er maar één pad voor Biondi-Santi, en dat is naar de sterren.

Investeer in 2015 Biondi-Santi Brunello Di Montalcino Riserva

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als u meer te weten wilt over uw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNJAARWIJNVOLVERPAKKINGPRIJS*
2015Biondi-Santi Brunello di Montalcino Riserva750OWC3€ 400
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op