Beleggingstip - Champagne - 23. maart 2023

2008 Pol Roger Sir Winston Churchill is eindelijk terug

Voor het eerst sinds 2018 kunnen we de Staatsman aanbieden in de legendarische jaargang 2008. Lees hier de analyse.

Staatsman, champagnehuis, renpaard en Prestige Cuvée

Met meer dan 170 jaar in familiehanden staat Pol Roger als een van de meest unieke huizen in Champagne. Als onderdeel van de vereniging "Les Grandes Marques"* en met banden met de Britse staatsman Sir Winston Churchill, is het prestige hoog en de geschiedenis rijk.

De verhalen van oorlogspremier Sir Winston Churchill zijn talrijk en kleurrijk, maar de man had smaak - dat feit valt niet te ontkennen. Deze smaak, en het spel van het toeval, bracht Churchill en de familie Pol Roger in 1944 samen tijdens de heropening van de Britse ambassade in Parijs. De banden tussen de twee families werden sterk. Pol Roger was Churchills favoriete Champagne en hij noemde zijn favoriete renpaard zelfs Pol Roger.

De genegenheid was wederzijds. Pol Roger betaalde een groot deel van het herplanten van bomen in Churchills landhuis na de grote storm van 1987. Maar de grootste manifestatie kwam in 1984, toen Pol Roger hun eerste prestige cuvée uitbracht: Sir Winston Churchill uit 1975.

Tegenwoordig heeft Pol Roger ongeveer 90 hectare aan uitstekende Grand Cru-wijngaarden en staat het onmiskenbaar als een van de meest exclusieve en prestigieuze huizen in de regio. Een zeldzame kans is ontstaan om te investeren in de jaargang 2008 van de prestigieuze Sir Winston Churchill cuvée.

*Een vereniging van de 24 meest prominente Champagneproducenten

Sublime NV Champagne biedt buitengewoon exclusieve Prestige Cuvée

Exclusief is niet alleen een vleiende overtreffende trap om het karakter te beschrijven van Pol Roger Sir Winston Churchill. Er is meer aan de hand. Pol Roger produceert naar verluidt ongeveer 1,8 miljoen flessen Champagne per jaar. Volgens Wine Advocate gaat slechts ongeveer 20% van een bepaalde jaargang naar vintage Champagne, omdat de "witte folie" NV Champagnes van het huis zwaar favoriet zijn. NV Champagnes die overigens hoog stan aangeschreven, zijn uitzonderlijk stabiel van kwaliteit en met een goed kelderpotentieel.

Maar met dit in gedachten betekent het noodzakelijkerwijs dat er jaarlijks slechts ongeveer 360.000 flessen vintage Champagne worden geproduceerd bij Pol Roger, die zijn verdeeld over een Brut, een Blanc de Blancs, een Rosé en Winston Churchill. Hoe de verdeling daartussen is, weet alleen Pol Roger zelf, maar het is ondenkbaar dat Sir Winston Churchill het grootste deel is - eerder andersom.

We hebben hier dus te maken met een zeer exclusieve Prestige Cuvée van een van de grootste huizen in champagne.

Wine Advocate: De beste Winston Churchill ooit

In breed perspectief is de jaargang 2008 een betere Sir Winston Churchill, met een gemiddelde score over Richard Juhlin, Wine Advocate en Vinous van 95 punten. Het gemiddelde voor jaargangen uit dit millennium is 94,3. De beste ooit had een gemiddelde score van 96,5 punten scoort, maar zonder een score van Vinous.

Wat hier echter vooral interessant is, is het enthousiasme van de Wine Advocate: met 97+ punten is dit de beste score die een Winston Churchill ooit heeft gekregen. Het is ook noemenswaardig dat Wine Advocate de jaargang 2008 drie keer heeft geproefd en drie verschillende scores heeft gegeven: 96 punten in 2018, 97 punten in 2019 en 97+ punten in 2023.

2008 Sir Winston Churchill ontwikkelt zich daarom indrukwekkend en komt met het aantrekkelijke predicaat 2008, dat al lang een legendarische status heeft bereikt in de geschiedenis van Champagne jaargangen.  

2008 Sir Winston Churchill: RJ: 93 WA: 97+ VI: 95+

2008 Pol Roger Sir Winston Churchill

Had u toen maar geïnvesteerd...

In december 2018 verwelkomden we voor het eerst de Sir Winston Churchill van 2008. De hype van 2008 had een stevige greep op de wijnwereld en kwam uit op een recordhoge prijs van € 165*. Vandaag is de prijs € 280, wat, althans bij RareWine Invest, een all-time-high is - net als toen in 2018.

Wie ondanks de prijs van toen investeerde, kan vandaag genieten van een rendement van 69,7 %. Volgens Wine Advocate is jaargang 2008 nog maar net zijn optimale drinkvenster is binnengedrongen en heeft een duur tot naar schatting 2045. Nog een lange weg te gaan dus.

*Prijs per fles ex. Invoerrechten, belastingen en BTW, in hele dozen en perfecte staat

Ongerealiseerd potentieel in exclusieve Prestige Cuvée?

Kijkend naar het bredere plaatje, is Sir Winston Churchill ook geen saaie investering geweest. In feite hebben de laatste 10 jaargangen die minstens vijf jaar op de markt zijn geweest, de afgelopen vijf jaar gemiddeld een jaarlijks rendement opgeleverd van 11,1%

Maar als we hier afstand van nemen, lijkt er een ongerealiseerd potentieel te zijn in vergelijking met enkele van de prominente wijnen uit dezelfde prestigeklasse:

Pol Roger.png

*Gemiddelde rendementen over de laatste 10 jaargangen van de respectieve wijnen die al minstens vijf jaar op de markt zijn. Gegevens van Liv-ex.

Het is noemenswaardig dat zowel Dom Pérignon als Cristal over het algemeen hoger scoren dan Sir Winston Churchill. Toch lijkt er onbenut potentieel te zijn - want terwijl Dom Pérignon en Cristal supermerken zijn, is Pol Roger en in het bijzonder Sir Winston Churchill, verre van een secundair merk. Tel daarbij op dat Dom Pérignon in elke release in miljoenen exemplaren wordt geproduceerd en Cristal naar schatting zo'n 400.000 flessen per jaargang produceert.

Met behulp van een geschatte productie op basis van de hierboven beschreven redenering, produceert Pol Roger minder dan 400.000 flessen vintage Champagne per jaargang, verdeeld over vier verschillende wijnen.

De mening van RareWine Invest

In de categorie Champagne van de fijne wijnwereld zijn er cult merken en zijn er merken voor fijnproevers. Er is goede Champagne, en dan is er super Champagne. Er zijn de grote producties, en er zijn de exclusieve producties. Sir Winston Churchill van Pol Roger behoort in alle drie de categorieën tot de laatste.

Staatsman Sir Winston Churchill was op weg naar iets met zijn voorliefde voor Pol Roger en het huis heeft ongetwijfeld veel moeite gedaan om Churchills naam eer aan te doen. Vandaag kunnen we genieten van het resultaat van deze inspanningen met een exclusieve Prestige Cuvée van formidabele kwaliteit en met een fantastische geschiedenis.

Sir Winston Churchill heeft garant gestaan voor geweldige rendementen, terwijl de jaargang 2008 investeerders heeft beloond nog voordat het zijn drinkvenster betrad. Als u zich wilt aansluiten bij deze exclusieve zaak uit 2008, is dit het moment. Wanneer en of de kans zich weer zal voordoen, is de vraag.

Investeren in 2008 Pol Roger Sir Winston Churchill

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als u meer te weten wilt over uw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNJAARWIJNVOLVERPAKKINGPRIJS*
2008Pol Roger Sir Winston Churchill750OC6€ 280
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op