Beleggingstip - Champagne - 12. januari 2023

Aanbeveling: Investeer In 2007 Comtes de Champagne En Comtes de Champagne Rosé

Tot ca. drie jaar geleden kon u investeren in 2007 Comtes de Champagne voor €70. Vandaag kost het €140. Waar staat u over drie jaar?

Comtes de Champagne is gemakkelijk te begrijpen

Taittinger 's trots, Comtes de Champagne, is vergelijkbaar met andere prestige Champagne tegen een ongehoorde aantrekkelijke prijs. Comtes de Champagne is geen ‘pop club’ Champagne. Comtes de Champagne is verfijnde luxe, maar met een brede aantrekkingskracht die een zeer breed publiek trekt, zowel door prijsniveau als merk. Comtes de Champagne is niet moeilijk te begrijpen en ook niet ordinair, zoals bijvoorbeeld Dom Pérignon of Cristal kan worden gezien. De prestige cuvées zijn eigenlijk de belichaming van weelderige levensstijl en extravaganza - Comtes de Champagne is nogal bescheiden.

In de loop van de tijd hebben we Comtes de Champagne 2007 en Comtes de Champagne Rosé 2007 gekocht en kunnen nu een partij hiervan aanbieden voor investeringen. Duik in het potentieel van de onderbelichte en onderschatte vintage hieronder en maak je klaar voor je volgende Champagne-investering.

De aanbeveling vanaf hier is duidelijk: Investeer in Comtes de Champagne.

Als u meer wilt lezen over de geschiedenis van Taittinger en Comtes de Champagne, vindt u al onze eerdere artikelen hier.

1. act: Comtes de Champagne (regulier)

Comtes de Champagne is ingetogen en onderschat, maar kan met de besten meedoen. De jaargang 2007 is geen uitzondering – integendeel. 2007 is een interessante jaargang in Champagne, waar lang niet alle grote huizen hun productie het waard vonden om het prestigepredicaat te ontvangen.

Niettemin koos Taittinger ervoor om een Comtes uit 2007 te produceren en moet worden gezegd dat de wijnmaker een solide product heeft gecreëerd uit een vintage die over het algemeen niet als een geweldige vintage wordt beschouwd - maar de vintage heeft ook een Cristal en een Salon voortgebracht, en het is in dit perspectief dat Comtes de Champagne niet moet worden onderschat. Oordeel zelf in deze vergelijking van prijs en kwaliteit tussen de volgende top Champagnes:

ChampagneRJWAVIIAVGPrijs
Salon 200792969795.0€ 1.125
Cristal 200796959796.0€500
2006 Krug Vintage*96979796.7€ 310
Dom Perignon 2006*94969795.7€205
Comtes de Champagne 200794959695.0€140
*Niet uitgebracht in de jaargang 2007. RJ: Richard Juhlin WA: Wine Advocate VI: Vinous AVG: Gemiddelde prijs: Laatste taxatie ex. invoerrechten, belastingen en BTW, per fles, in volle kisten en in perfecte staat.

Hier is het opvallend dat je voor een Cristal €360 moet betalen voor één extra punt, terwijl Salon over de drie critici in vintage 2007 ondanks een prijsverschil van bijna €1.000 volledig vergelijkbaar wordt beoordeeld met Comtes de Champagne.

Hierbij is het natuurlijk relevant om in gedachten te houden dat factoren als merk en aanbod ook een grote rol spelen. Zo worden er per jaargang miljoenen flessen Dom Pérignon geproduceerd, terwijl er slechts zo'n 60.000 flessen Salon worden geproduceerd.

De totale productie van Comtes de Champagne is niet bekend, maar naar schatting produceert Taittinger in de regio van vijf miljoen flessen voor ALLE wijnen in het portfolio. Een educated guess is dus dat het productievolume van Comtes meer in vergelijking moet worden gebracht met Cristal dan met Dom Pérignon.

Samenvattend: 2007 Comtes vertegenwoordigt geweldige Champagne tegen een aantrekkelijke prijs.

 

Sterke investeringen met aanhoudend potentieel 
Hoewel de Comtes de Champagne van 2007 nog steeds ondergewaardeerd lijkt in termen van prijs versus merk en kwaliteit, is het al een sterke investering geweest voor de beleggers die investeerden toen we het voor het eerst aanboden voor investeringen in december 2019. Toen kostte het €70. Vandaag is de prijs verdubbeld.

Als we in een iets breder perspectief kijken, kan de Britse wijnbeurs Liv-ex melden dat de laatste tien jaargangen Comtes de Champagne, die de afgelopen vijf jaar minimaal vijf jaar* op de markt zijn geweest, gemiddeld een rendement hebben opgeleverd van 122,4%.

Tegelijkertijd is het ook het vermelden waard dat de wereldwijde interesse in Comtes de Champagne merkbaar is: sinds juli 2020 behoort Comtes de Champagne consequent tot de 100 meest gezochte wijnen op wine-searcher.com. Het klinkt misschien niet als een lange tijd, maar dit is buitengewoon indrukwekkend van een "kleine" prestige cuvée tussen ALLE wijnen van de wereld.

*vintage 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2002, 2004, 2005 and 2006

2007 Comtes de Champagne En Comtes de Champagne Rosé 2007 Comtes de Champagne En Comtes de Champagne Rosé

1. act: Comtes de Champagne Rosé

Zoals elk trots champagnehuis heeft Taittinger ook een rosé versie van hun prestige cuvée. En net als in alle andere gevallen staat Comtes de Champagne Rosé voor extra luxe en meer extravagantie dan zijn gewone tegenhanger.

Taittinger haalde het beste uit vintage 2007 in hun rosé-editie, die gemiddeld eigenlijk precies hetzelfde scoort als vintage 2008 (94,3p) onder de drie belangrijkste critici, terwijl vintage 2008 ongeveer 65% duurder is dan vintage 2007 - alleen al vanwege het predicaat 2008!

Maar als we hier ook kijken naar enkele van de vergelijkbare rosé Champagnes, laat Comtes Rosé een enorme prijs-kwaliteitverhouding zien:

Rosé ChampagneRJWAWIJAVGPrijs
Cristal Rosé96-9796.5€450
Dom Pérignon Rosé*94959795.3€ 360
Dom Ruinart Rosé93969795.3€ 215
Tellingen Roos93969494.3€ 170
Bollinger Grand Jaar Rosé-94-94.0€115
*Niet uitgebracht in 2007 vintage. RJ: Richard Juhlin WA: Wine Advocate VI: Vinous AVG: Gemiddelde prijs: Laatste aanslag ex. invoerrechten, belastingen en BTW, per fles, in volle dozen en in perfecte staat.

Het is geen geheim dat Bollinger 's rosé ook interessante waarde lijkt te hebben, maar het is ook opvallend dat de grote critici noch de jaargangen van 2007, noch de andere jaargangen systematisch hebben beoordeeld. Omdat het niet te wijten kan zijn aan een gebrek aan beschikbaarheid, is het misschien waarschijnlijker dat dit wordt toegeschreven aan hun reputatie.

Daarnaast lijkt de relatie tussen prijs en kwaliteit ook hier in het voordeel van Comtes te zijn. Oké, het is geweldig om bijvoorbeeld Dom Pérignon Rosé te drinken. Maar champagneliefhebbers moeten zich afvragen of het meer dan twee keer zo veel waard is?

 

Comtes Rosé heeft stabiele rendementen opgeleverd
De Comtes de Champagne Rosé uit 2007 werd in december 2018 gedegorgeerd en in het voorjaar van 2019 uitgebracht. Bij RareWine Invest staat dit sinds de zomer van 2021 onder bewind en heeft sindsdien een rendement opgeleverd van 36%.

In een iets breder perspectief kan de Britse wijnbeurs Liv-ex melden dat de laatste tien jaargangen Comtes de Champagne Rosé, die de afgelopen vijf jaar minimaal vijf jaar* op de markt zijn geweest, gemiddeld een rendement hebben opgeleverd van 88,1%.

Champagne-investering is interessant, maar wat rosé Champagne extra interessant maakt, is de totale productie:

Meer dan 80% van de wereldwijde productie van mousserende wijn in 2017 was wit, terwijl slechts 15% rosé was. Ongeveer 2% was mousserende rode wijn. 's Werelds grootste producent van mousserende wijn is nog steeds, Italië. Dit betekent dat zodra het aandeel Italiaanse en de andere Franse mousserende roséwijnen is afgetrokken van de totale productie, rosé Champagne naar schatting uiterst beperkt is. Dit betekent dat hoewel de huidige consumptie lager is, er ook veel minder flessen gedronken hoeven te worden om het wereldwijde aanbod procentueel te verlagen. Hierdoor is rijpe rosé Champagne vandaag de dag ook extreem moeilijk te verkrijgen.

Waarom investeren in champagne?

Bij RareWine Invest hebben we onlangs naar Champagne gekeken en de analyse is bijzonder relevant nu Champagne op de agenda staat, maar ook relevant in een wereld die economisch onzeker is.

Ten eerste wordt gemeld dat de Champagneverkoop in de eerste helft van 2022 is gestegen in vergelijking met het voorgaande jaar, en het Champagnecomité zal naar verwachting een recordverkoop voor 2022 aankondigen. De enorme vraag heeft er zelfs toe geleid dat Moët geen Champagne meer heeft.

Voeg daarbij het feit dat vraag- en aanbodproblemen in 2022 ertoe hebben geleid dat het Champagnecomité de toegestane oogst voor 2022 heeft verhoogd - de uitdaging is dat de grote Champagnes 10 jaar moeten liggen, dus het zal lang duren voordat dit echt effect heeft.

Bovendien wordt verwacht dat Chinese welvarende, westers georiënteerde millennials en Gen Z's de omvang van de wijnmarkt in China in het bijzonder tegen 2026 zullen verdubbelen - een China dat naar verwachting in 2025 's werelds grootste markt voor luxeproducten zal zijn.

Met andere woorden, vraag en aanbod van Champagne komen helemaal niet overeen. Niet nu, en niet in de toekomst - iets waar de Champagne-belegger van kan profiteren.

Lees hier de volledige analyse: Analyse: De vooruitzichten in champagne - Zullen de kurken in de toekomst knallen?

De mening van RareWine Invest

Op basis van het bovenstaande vereist het niet veel kennis van Champagne of investeringen om het potentieel van Comtes de Champagne te begrijpen. Dus in plaats van dit verder te ontleden, is dit een verduidelijking om u te helpen kiezen.

Kortom, de rosé-edities zijn bijna altijd van hogere kwaliteit dan hun tegenhangers, terwijl ze ook altijd op een aanzienlijk kleinere schaal worden geproduceerd. Aan de andere kant is rosé ook altijd duurder dan hun tegenhangers en om deze reden (evenals kleiner aanbod) is er niet in dezelfde mate vraag naar de reguliere Champagnes. Hier moet echter worden gezegd dat we geloven dat deze categorie een groot toekomstig voordeel heeft - vooral vanwege de extreem beperkte productie van rosé Champagne.

Voor u is de vraag eigenlijk alleen of u wilt investeren in de reguliere versies met de goede voordelen waarmee ze worden geleverd, of dat u een beetje extra wilt betalen voor een meer gespecialiseerd product dat op een aanzienlijk kleinere schaal wordt geproduceerd - als het al een vraag is of het ene boven de andere wordt verkozen.

In ieder geval is de aanbeveling vanaf hier duidelijk: koop de (2007) Comtes de Champagne zolang deze beschikbaar is.

Investeren in 2007 Comtes de Champagne en Comtes de Champagne Rosé

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als u meer te weten wilt over uw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNJAARWIJNVOLVERPAKKINGPRIJS*
2007Comtes de Champagne750OC6€ 140
2007Comtes de Champagne Rosé750OC6€ 170
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.
Scores Comtes de Champagne_NL 800x600.png

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op