Beleggingstip - Champagne - 13. april 2023

2008 Comtes de Champagne is terug: Het verslaat zowel Dom P als Krug Vintage

Het is niet voor niets dat we Comtes voortdurend aanbevelen. En hoewel de jaargang 2008 geweldige rendementen heeft opgeleverd, lijkt de prijs nog steeds te laag.

Bent u bekend met Comtes de Champagne?

Als het gaat om klassieke, grote Champagnes, is er geen manier om Taittinger te negeren. Tattinger word took een van "les grandes marques" genoemd, samen met huizen zoals Salon, Roederer, Krug, Bollinger en Moët. En als u Taittinger eenmaal noemt, kunt u gewoon niet om de prestige cuvée van het huis, Comtes de Champagne, heen.

Comtes de Champagne springt eruit. Niet alleen vanwege de kenmerkende mollige fles. En niet omdat Taittinger een bepaalde filosofie heeft die uitzonderlijke kwaliteit dicteert - want dat hebben de andere grote huizen zeker ook. Nee, Taittinger doet iets anders met de prestige cuvée. Allereerst is Comtes de Champagne een blanc de blancs, wat betekent dat het is gemaakt van 100% Chardonnay, wat eerder uitzondering dan regel is onder de grote prestige cuvées. Maar wat nog interessanter is, is dat Taittinger erin slaagt om de kwaliteit zo op te drijven dat ze in de beste jaargangen concurreren met de allerbeste en duurste. Tegelijkertijd is de productie vanuit champagneperspectief vrij beperkt, en hoewel de wijnwereld net echt zijn ogen begint te openen voor deze ingetogen prestigecuvée, is er nog steeds veel voordeel te behalen.

Lees verder om te zien waarom, of leer meer over Taittinger en de 2008 Comtes de Champagne in onze eerste investeringstip van februari 2021: Eindelijk beschikbaar: Investeer in 2008 Comtes de Champagne van Taittinger

Historische rendementen

Taittinger's Comtes de Champagne is naar onze mening een onderschatte en over het hoofd geziene prestige cuvée, maar ondanks dat het enigszins in de schaduw staat van supermerken als Cristal en Krug, heeft het grote rendementen opgeleverd voor investeerders. Hieronder vindt u een overzicht van hoe alle Comtes de Champagne (inclusief Rosé) hebben gepresteerd onder het management van RareWine Invest na onze eerste aanbevelingen:

WijnInvesteringstipRendementen sinds de eerste aanbeveling
2007December 2019100,0%
2008February 202176,9%
2007 RoséAugust 202137,5%
2008 RoséNovember 202124,4%
2012December 20220,0%

Bekijk hier alle eerdere beleggingstips. (Oudste beleggingstips zijn hier alleen in het Engels beschikbaar.)

Maar het is niet dat alleen in de afgelopen jaren Comtes grote rendementen heeft opgeleverd. Kijkend naar een breder perspectief, meldt Liv-ex ook dat de prijs van Comtes de Champagne de afgelopen vijf jaar gemiddeld met meer dan 80% is gestegen*.

Maar ondanks de sterke rendementen is er nog steeds een sterke upside. Vooral de jaargang 2008 heeft een sterk potentieel.  Lees verder om te zien waarom.

*Over de laatste 10 jaargangen die minstens vijf jaar op de markt zijn geweest (1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2002, 2004, 2005 en 2006)

2008 Comtes de Champagne

2008 Comtes de Champagne overtreft enkele van de grootste op de markt

Wanneer we zeggen dat Comtes de Champagne wordt onderschat, is het niet alleen een postulaat dat wordt gedreven door subjectieve voorkeuren voor deze specifieke prestige cuvée van Taittinger (hoewel u dit niemand kwalijk kunt nemen).

Door de Comtes de Champagne 2008 tegenover enkele van de beste cuvées van Champagne te plaatsen, is het duidelijk dat Taittinger het meeste uit hun 2008-jaargang heeft gehaald. Over de critici Richard Juhlin, Wine Advocate en Vinous heen, heeft de 2008 Comtes de Champagne gemiddeld 97,7 punten (AVG) gescoord, wat in deze vergelijking slechts marginaal wordt overtroffen door de 98 punten van de Cristal van 2008 gemiddeld. Wat dit in het bijzonder aantrekkelijk maakt is het prijsniveau. 2008 Cristal is momenteel 50% duurder in vergelijking met de Comtes. Dom Perignon is €10 duurder en Krug kost het dubbele. En dat met een lagere score.

Kijkend naar de prijs-kwaliteitverhouding is er hier maar één winnaar. En het is ook degene die waarschijnlijk het minst wordt geproduceerd - en dat is de Comtes de Champagne uit 2008.

Tel daarbij op dat de jaargang 2008 ook de beste Comtes de Champagne ooit uitgebracht is...

2008 Comtes de Champagne price vs quality 800x600.png

Enkele jaren oud en afnemende beschikbaarheid

Hoewel de euforie van 2008 zich nog moet nestelen in de wijnwereld, heeft de Comtes de Champagne 2008 al meer dan twee jaar op de markt en heeft zelfs al twee opeenvolgende jaargangen uit 2011 en 2012 gezien.

Dit betekent onder andere dat het twijfelachtig is of er nog meer 2008 Comtes de Champagne over is bij de producent, en als die er is, zal de wijnwereld het waarschijnlijk alleen maar als zeer schaarse late releases zien. Taittinger is verder gegaan, de jaargang 2011 is waarschijnlijk snel uitverkocht uit de eigen kelders van de producent en de jaargang 2012 is de huidige.

Bovendien, volgens Wine Advocate en Vinous, kwam de jaargang 2008 in 2021 in zijn optimale drinkvenster - een drinkvenster van 15-25 jaar, afhankelijk van wie je het vraagt. Dus de 2008 Comtes de Champagne is onlangs in zijn bloei gekomen, terwijl het aantal aanbiedingen op wine-searcher.com met bijna 30% is gedaald sinds de piek minder dan twee jaar geleden, wat iets zegt over de afnemende beschikbaarheid.

2008 Comtes de Champagne

RareWine Invest's mening

Het is moeilijk om geen voorkeur te hebben voor Taittinger's Comtes de Champagne, en of u nu dol bent op blanc de blancs Champagnes of niet, Comtes de Champagne heeft gewoon iets over zich - dat extraatje.

Maar het is niet alleen in de emoties en potentiële subjectieve voorkeuren die Comtes de Champagne speciaal maken. Als we de Comtes van 2008 door een investeringsbril bekijken, lijkt het onnatuurlijk dat, in vergelijking met enkele van de beste prestigecuvées van Champagne, deze voor de laagste prijs kan worden gekocht, maar tegelijkertijd gemiddeld slechts 0,3 punten verwijderd is van vergelijkbaar met de beste in de bovenstaande vergelijking.

Zowel de 2008 Comtes de Champagne als oudere jaargangen hebben gegarandeerd een groot rendement, maar ondanks het feit dat de 2008-jaargang, die in dit geval relevant is, aanzienlijk duurder is geworden sinds de release, geven de prijs- en kwaliteitsniveaus aan dat er meer komt. De jaargang 2008 is onlangs zijn optimale drinkvenster binnengegaan en het lijkt erop dat de mainstream Champagne-wereld nog maar net begint te beseffen dat Comtes de Champagne geenszins in de schaduw van de groten staat.

Investeren in 2008 Taittinger Comtes de Champagne

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als u meer te weten wilt over uw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNJAARWIJNVOLVERPAKKINGPRIJS*
2008Comtes de Champagne750OC6€ 230
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op