Beleggingstip - Champagne - 22. december 2022

Nieuws: Investering in 2012 Comtes de Champagne

Nu heeft u de mogelijkheid om te investeren in Taittingers prestige cuvée, Comtes de Champagne. Historisch gezien is dat een heel goed idee geweest.

"Veel moois vanaf het begin, maar bewaar jezelf vijf jaar lang in je eigen kelder en je wordt begroet door een nog grotere rijkdom."

 Richard Juhlin, 96 punten

Taittinger is terug met een gloednieuwe release van de prestige cuvée Comtes de Champagne. Een uitzonderlijke Blanc de Blancs, die met deze nieuwe release sterk terugkomt na de jaargang 2011. Deze vintage wordt door vele beschouwd als een wijn die nooit de naam "Comtes de Champagne" had mogen hebben.

Comtes de Champagne is een van de grote prestige cuvées van Champagne uit een eervol huis met een rijke geschiedenis. Het verhaal van Comtes de Champagne zit hem ook in de kwaliteit tegen een lagere prijs in combinatie met een sterk merk en een mooi rendement voor degenen die het potentieel hebben begrepen.

Achtergrond: De geschiedenis van Taittinger en Comtes de Champagne

Taittinger is een van de grote en illustere huizen van Champagne met een geschiedenis die teruggaat tot de oprichting van Jacques Fourneaux in 1734. Het huis heeft zijn hoofdkantoor in de hoofdstad van de Champagne, Reims, en staat bekend om het produceren van elegante hoogwaardige Champagnes.

In 1932 kocht Pierre Taittinger Chateau de la Marquetterie, dat al meer dan 300 jaar het huis van de familie Taittinger was. Het kasteel werd het centrum van Taittinger's Champagne productie en blijft dat tot op de dag van vandaag.

In 1952 lanceerde Pierre Taittinger de Champagne Comtes de Champagne, vernoemd naar de graven van Champagne, die tot de eersten behoorden die mousserende wijn produceerden in de Champagnestreek. Het merk Comtes de Champagne is gemaakt van de beste druiven van de beste wijngaarden in de regio en minstens zeven jaar gerijpt voordat het wordt vrijgegeven.

In de loop der jaren heeft Taittinger een reputatie opgebouwd voor het produceren van enkele van de beste Champagnes ter wereld, en de wijnen worden genoten door kenners, jetsetters en regelmatige wijnliefhebbers. Naast de kenmerkende Champagne Comtes de Champagne, produceert het huis ook een reeks andere Champagnes zoals rosé, brut, demi sec in vintage en NV edities.

In 2004 kocht een Amerikaanse investeringsmaatschappij Taittinger tot ieders verbazing. De familie Taittinger had echter twijfels en kocht het huis slechts twee jaar later terug in samenwerking met de Franse bankgroep Credit Agricole. Dit betekent dat Taittinger vandaag de dag een van de weinige Champagnehuizen is die nog steeds in familiebezit zijn. Hier handhaven ze de traditie van het produceren van Champagnes van hoge kwaliteit die het unieke karakter en de veeleisende volgers van Champagne weerspiegelen.

"Als het de spanning toeneemt (zoals de 2002 deed en zoals ik vermoed dat de 2012 zal doen) met meer tijd op kurk, zal het deze eerste beoordeling conservatief doen lijken."

Wine Advocate, 95+ punten

2012-Comtes-de-Champagne-800x600.jpg

Taittinger levert prachtige kwaliteit in onderschatte Prestige Cuvée

Als er Comtes de Champagne op de fles staat, bent u min of meer verzekerd van een glas Champagne van wereldklasse. Gemeenschappelijk aan bijna alle jaargangen is dat ze punten scoren aan de top van de belangrijkste critici, op een paar jaargangen na zoals 2011. Nu is het vervolg eindelijk uit en lijkt Taittinger het maximale uit de sterke jaargang te hebben gehaald. Richard Juhlin kent het 96 punten toe, net als Vinous, terwijl Wine Advocate eindigt op 95+ punten. Dit geeft een gemiddelde van 95,7 punten, de tweede alleen voor 2008 (97,7), 2004 (96) en 1979 (96,5). Eerdere jaargangen dan dit worden echter alleen beoordeeld door Richard Juhlin.

De kwaliteit staat buiten kijf, maar is in feite niet de meest interessante voor de Champagne-belegger. In feite is het de relatie tussen prijs en kwaliteit die Comtes de Champagne echt interessant maakt. Want hoewel het qua kwaliteit kan concurreren met het beste, is het prijskaartje anders:

2012 JaargangScore*PRIJS
Salon97,0 € 1.250
Dom Pérignon96,3 € 210
Cristal97,3 €275,
275
Belle Epoque93,5 €155, €155
Comtes de Champagne95,7 € 160
* Gemiddelde scores van Juhlin, Wine Advocate en Vinous

Natuurlijk is het belangrijk om te benadrukken dat elk van de bovenstaande zijn eigen kenmerken heeft. Want terwijl Salon, met een productie van ongeveer 60.000 flessen, notoir zeldzaam is als een Bourgondische wijn, is het merk Salon net zo sterk als Dom Pérignon en Cristal. Met name Dom Pérignon wordt in vergelijking in enorme hoeveelheden geproduceerd.

Het punt is echter simpel: de 2012 Comtes de Champagne levert sterke kwaliteit tegen een prijs die simpelweg te laag lijkt. Tel daarbij op dat Taittinger naar schatting een jaarlijkse productie van zo'n vijf miljoen flessen heeft. Hiervan worden iets minder dan 10 verschillende NV en vintage Champagnes geproduceerd. Het aandeel van Comtes de Champagne wordt in dit perspectief beperkt geacht.

Wist U Dat?

De eerste Champagne die met James Bond wordt herkend, is noch Dom Pérignon, noch Bollinger. In de roman "Casino Royale" uit 1952 wendt Bond zich tot een Taittinger Blanc de Blanc uit 1943. Een geschikte keuze voor een meneer.

Sterke investering: gemiddeld jaarlijks rendement van 16,9%

Comtes de Champagne is een extreem sterke case geweest met sterke rendementen om het te laten zien. Vandaag de dag kunnen we ons bijvoorbeeld herinneren dat we drie jaar geleden 2007 Comtes de Champagne konden aanbieden voor slechts €70 per fles (alleen beschikbaar in het Engels). Wie toen investeerde, kan vandaag genieten van het feit dat de prijs sindsdien is verdubbeld.

In februari 2021 konden we investeringen aanbieden in de onlangs uitgebrachte en langverwachte 2008 Comtes de Champagne. Ten opzichte van de jaargang 2007 kwam ook dit met een prijs (€ 130) die de torenhoge verwachtingen weerspiegelde. De prijs van deze jaargang 2008 is sindsdien met meer dan 80% gestegen.

Als we het breder bekijken, is het verhaal hetzelfde. Volgens de Britse wijnbeurs Liv-ex hebben de laatste 10 jaargangen Comtes de Champagne die minimaal vijf jaar op de markt zijn geweest, de afgelopen vijf jaar een gemiddeld rendement opgeleverd van 118,1%. Dit komt overeen met een een gemiddeld jaarlijks rendement van 16,9%.

De mening van RareWine Invest

Het bovenstaande is op zich opwindend vanuit een investeringsoogpunt, maar bovendien komt de 2012 Comtes de Champagne op een moment dat er alle aanwijzingen zijn dat het aanbod van goede Champagne in de toekomst schaars zal zijn, terwijl een potentiële crisis de vraag niet lijkt te kunnen onderdrukken - iets waar je veel meer over kunt lezen in deze analyse.

Taittinger heeft officieel de nieuwste van zijn prestige cuvée uitgebracht, waardoor u de kans krijgt om vanaf het begin mee te doen. Comtes de Champagne heeft het allemaal; topkwaliteit, een geweldig merk, een relatief beperkte productie en een prijs die, vergeleken met de prestige cuvées van de andere grote huizen, aantrekkelijk laag lijkt. Net als bij de jaargang 2007. Net als de jaargang 2008. Nu is het de jaargang 2012. 

Investeer in 2012 Taittinger Comtes de Champagne

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als u meer te weten wilt over uw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNJAARWIJNVOLVERPAKKINGPRIJS*
2012Taittinger Comtes de Champagne750OC6€ 160
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op