Artikel - RareWine Academy

Henri Jayer: De onbetwiste wijnkoning van Bourgogne

Een onwrikbare wijnfilosofie en een diep gepassioneerde benadering van wijnbereiding hebben Henri Jayer tot de absolute wijnelite van de wereld gemaakt. Leer er meer over. de

Henri Jayer's legendarische status was gebouwd op perfectionisme en toewijding

Henri Jayer kwam van relatief bescheiden afkomst en slaagde er toch in om een naam voor zichzelf op te bouwen die vergelijkbaar is met de grootste namen in het prachtige universum van wijn. Het was noch een 100-punts wijn, noch een geweldige proeverij die Jayer de wijnladder op leidde. Nee, het was pure toewijding in de wijngaard en gecontroleerde productie van fantastische wijnen in perfecte balans die zijn weg naar een legendarische status zouden worden.

Jayer had een persoonlijke filosofie die geworteld was in de overtuiging dat wijn niet in watten gewikkeld mocht worden. Hij was onvermurwbaar om de natuur zijn gang te laten gaan. Hij was er namelijk van overtuigd dat je elementen in wijn die er niet vanaf het begin zijn, niet kunstmatig kunt vervangen. Daarom steekt Jayer al zijn energie in het produceren van druiven van topkwaliteit voor vinificatie van wijnstokken van meer dan 50 jaar oud. Deze filosofie zou Jayer naar de top leiden.

Henri Jayer overleed in 2006 na enkele jaren officieus met pensioen te zijn geweest. Hij bleef echter tot het einde in zowel de wijngaard als de kelder werken met zijn neef Emmanuel Rouget.

De weg naar de status van onbetwiste koning van Bourgogne

Henri Jayer werd geboren in 1922 en groeide op in de Bourgogne in de gemeente Vosne-Romanée. Hij woonde er totdat hij in de jaren 1940 afstudeerde in enologie aan de Universiteit van Dijon. Toen hij tijdens de Tweede Wereldoorlog terugkeerde naar Vosne-Romanée, hielp hij waar hij kon. Bij Madame Noirot-Camuzet vond hij vast werk, waar hij een zogenaamd metayage-contract tekende. Dit betekende dat hoewel hij de wijn maakte, ze het eindproduct onder elkaar verdeelden. Jarenlang was dit de manier waarop Henri Jayer het grootste deel van zijn wijn maakte.

In latere jaren begon de familie Camuzet echter zelf wijn te maken, dus sommige pakketten gingen naar Meo-Camuzet, waarbij Henri Jayer hielp met de productie. Henri Jayer had van meet af aan een bijzonder scherp oog voor de percelen van de familie Camuzet in Richebourg en het nutteloze landgoed Cros Parantoux, dat uiteindelijk een hoofdrol speelde in zijn wereldwijde bekendheid. In de loop der jaren kocht Henri Jayer kleinere pakketten van de familie en maakte sommige wijn gezamenlijk en andere met zijn eigen naam.

Henri Jayer: Bourgognes onbetwiste wijnkoning in zijn element, namelijk in de wijngaard Henri Jayer: Bourgognes onbetwiste wijnkoning in zijn element, namelijk in de wijngaard

Henri Jayer kon onvervuld potentieel ontdekken

De Cros Parantoux wijngaard was in erbarmelijke staat en vergde veel hard werk om het op het hoge niveau te brengen dat Jayer ervan verwachtte.

Het verhaal was dat het te moeilijk was om fatsoenlijke wijn uit die wijngaard te krijgen - het kostte te veel en leverde te weinig op. Gelukkig zag Jayer echter onbenut potentieel. Cros Parantoux is de derde parel aan een ketting die begint met Romanée-Conti, vervolgens Richebourg en dan Cros Parantoux.

In 1951 kocht Henri Jayer een klein stukje Cros Parantoux, en in 1953 nog een van Madame Noirot-Camuzet. Met grote hoeveelheden dynamiet en meer dan hard werken maakte Jayer het land bruikbaar, zodat hij in 1953 zijn eerste wijnstokken kon planten. En gelukkig maar. In 1997 kocht hij het laatste stuk van de wijngaard, wat zijn totale bezit op 0,72 hectare bracht.

De essentie van Henri Jayer

In de loop der jaren heeft Jayer het aandeel van Camuzet in het Cros Parantoux-veld gecultiveerd en de helft als betaling ontvangen. Er is enige onduidelijkheid geweest over waar en wanneer welke pakketten de basis zijn geweest voor Jayer's wijnen. In totaal bestaat het veld uit drie percelen, en vandaag bezit Meo-Camuzet er één en Emmanuel Rouget de andere twee.

Na vele jaren van nieuwe aanplant en hard werken, was Jayer klaar om zijn eerste jaargang van Cros Parantoux uit de oogst van 1978 uit te brengen, en het kreeg vanaf het begin volledige positieve aandacht. In de loop der jaren is het ook deze wijn die terecht de ruggengraat is geweest van de wereldreputatie van Henri Jayer.

Er wordt gezegd dat als je het maar één keer proeft, je het nooit zult vergeten. In een goed jaar worden zo'n 4.000 zuinige flessen Cros Parantoux geproduceerd.

Henri Jayer in wijngaard en kelder

Henri Jayer heeft geen revolutie teweeggebracht in de wereld van het wijnmaken als zodanig, maar hij is erin geslaagd om verschillende technieken te perfectioneren die zijn wijnen collectief naar torenhoge niveaus hebben getild. Tegenwoordig wordt gezegd dat sommige producenten van de "Jayer-school" zijn, zij die veel van zijn principes volgen.

In de wijngaard geloofde Jayer sterk in optimaal gerijpte druiven en alleen de besten vonden hun weg naar de kelder. Alle wijnstokken werden ook met de hand gesnoeid en behandeld, wat Jayer's perfectionistische benadering van wijnmaken alleen maar onderstreept.

Alle druiven werden eerst gesorteerd bij de oogst en opnieuw bij aankomst in de kelder. In de kelder was Jayer mogelijk een van de eerste die koude voorgisting introduceerde, die kleur en extract uit de druiven trekt voordat ze tannines beginnen vrij te geven tijdens alcoholische gisting.

Bovendien waren alle druiven 100% ontsteeld, in tegenstelling tot de huidige trends in het gebied. Over het algemeen produceerde dit de zachte sappige tannines die de wijnen van Jayer kenmerken. Uiteraard werden alle wijnen alleen gefermenteerd met hun eigen natuurlijke gist en niet gefilterd bij het bottelen. Fermentaties werden niet gehaast uitgevoerd, maar ze namen de tijd nemen die nodig was voor de beste resultaten.

Henri Jayer's huis in typisch Bourgondische landelijke stijl Henri Jayer's huis in typisch Bourgondische landelijke stijl

Cros Parantoux - Grand Cru Kwaliteit Met Premier Cru Op Het Label

"Zelfs God had zo'n Pinot Noir niet verwacht toen hij de variëteit uitvond." Neal Martin over de 1993 vintage van Cros Parantoux.

De Cros Parantoux wijngaard is 1,01 hectare groot en wordt vandaag de dag beschouwd als de beste premier cru wijngaard in Bourgogne. Dit is gebaseerd op de wijnen die Henri Jayer hier produceerde van 1978 tot 2001, wat zijn laatste jaargang op het landgoed was. De nieuwste jaargangen van Cros Parantoux kosten al snel +€ 30.000 per fles exclusief invoerrechten, BTW en belastingen, wat de kwaliteit van Jayer's wijnen alleen maar onderstreept.

Verder verkocht Jayer in 1990 een kist met 12 flessen Cros Parantoux uit 1985 voor slechts € 300. In 2016 werd een soortgelijke doos op een veiling verkocht voor net geen € 250.000.

Tegenwoordig wordt de traditie voortgezet door zijn neef Emmanuel Rougot, die onder de brede wijnvleugel van Henri Jayer werd genomen. De kwaliteit uit het veld is nog steeds absoluut topklasse. Het laatste deel van de wijngaard is nu eigendom van en wordt verbouwd door Meo-Camuzet, die verantwoordelijk zijn voor enkele van de meest gewilde wijnen van Bourgogne.

Van Nuits-Saint-Georges naar Richebourg Grand Cru

Voor Henri Jayer was het nooit een kwestie van de grootste producent in de Bourgogne te worden. Hij wilde het gewoon zo goed mogelijk doen met de kleine pakketjes die hij beschikbaar had. Zijn methoden in de wijngaard en kelder vereisten ook veel aandacht, waardoor het volume wijn door de jaren heen klein bleef.

In een goede jaargang kwamen er meer dan 10.000 flessen op de markt van de meester, dus het kleine aantal flessen die nog op de markt zijn, zijn gestegen tot astronomische prijzen. Sinds de dood van Jayer zijn zijn flessen zo gewild geworden dat er eigenlijk veel vervalsingen in omloop zijn.

Op hun eigen manier zijn wijnen van Henri Jayer elk een referentiepunt voor wat veel andere producenten vandaag de dag van hun Bourgondische wijnen willen. Naast de eerder genoemde Cros Parantoux produceerde Henri Jayer de volgende wijnen:

Grand Cru van Uitstekende Echézeaux

Echézeaux is een van de twee grand cru-wijnen in het assortiment van Jayer. Een wijn waarbij Jayer profiteerde van verschillende percelen in de wijngaard, waardoor hij kon profiteren van de verschillende grondsoorten om een wijn te produceren met een goede complexiteit en balans. De combinatie van de verschillende percelen hielp om zowel balans als complexiteit te creëren.

Krachtige wijn uit Richebourg

Richebourg is de tweede van twee grand cru wijngaarden die Jayer in bezit had. Op deze grand cru bezat hij slechts 0,3523 hectare verdeeld over twee kleine percelen. Hiervan maakte Jayer ongeveer 2-3 vaten per jaar, wat overeenkomt met ongeveer 900 flessen. De jaargang 1987 was de laatste Jayer-jaargang van deze wijngaard, en het is bijna ondenkbaar om een fles Jayer-wijn uit Richebourg te vinden voor minder dan € 25.000 per fles exclusief invoerrechten, btw en belastingen.

Beide percelen liggen direct naast Cros Parantoux en het punt waar de twee wijngaarden samenkomen. Bij Richebourg is de grond echter iets dieper voordat de steenachtige laag verschijnt. De extra losse kalksteen geeft iets meer finesse en diepte aan de wijnen. Dit was duidelijk de krachtigste van de wijnen geproduceerd door Jayer.

Vosne-Romanée Les Brûlées Premier Cru

Vosne-Romanée Les Brûlées is misschien wel de meest stabiele jaargang door de jaren heen van Henri Jayer, volgens degenen die een breed scala aan wijnen van de legende hebben geproefd. Het is een wijngaard die optimaal gelegen is in het verlengde van Richebourg. De laatste jaargang van hier was 1987, voordat het perceel overging naar Meo-Camuzet.

Elegante wijn uit Vosne-Romanée Les Beaumonts

"Beaumonts drinken is altijd een groot genoegen"-Emmanuel Rouget. De meeste wijnen van Henri Jayer werden in verdampende kleine hoeveelheden gemaakt, en deze Premier Cru is geen uitzondering. De hele wijngaard beslaat 11,3 hectare, waarvan Jayer de beschikking had over 0,23 hectare. Een wijn die vaak elegante wijnen produceerde met uitgebalanceerde tannines. Qua stijl liggen dit en Les Brûlées qua smaak niet ver uit elkaar.

Vosne-Romanée Dorp

Dit is het klassieke Dorp Vosne-Romanée, het dorp waar Henri Jayer zowel woonde als opgroeide. Zoals gewoonlijk werd deze wijn gebruikt om uit zijn betere pakketten te halen als er nog restjes over waren, of wanneer hij de kwaliteit niet goed genoeg vond om ze met premier cru op het etiket te bottelen.

De wijn van Cros Parantoux Jayer werd voor het eerst goed genoeg bevonden om uit de jaargang 1978 te komen. Tot die tijd was de wijn inbegrepen in deze dorpswijn. Naast zijn belangrijkste cru-pakketten oogstte Jayer druiven van drie verschillende kleinere percelen in Vosne-Romanée voor deze wijn.

Nuits-Saint-Georges Les Meurgers Premier Cru

Dit is het enige veld buiten de gemeente Vosne-Romanée, hoewel het slechts een korte afstand van de grens tussen de twee ligt. Het is een wijn met een goede intensiteit en het is zeer kenmerkend voor Jayer. Dit is een mooie illustratie van hoe de producent de commune bijna kan overtroeven als het gaat om Bourgogne.

Nuits-Saint-Georges Dorpen

Nuits-Saint-Georges is de buurgemeente van Vosne-Romanée, en het is, zoals gezegd, de enige plaats waar Henri Jayer buiten zijn eigen sfeer lag. Hij had de beschikking over twee percelen die niet als premier cru waren geclassificeerd. Gelegen op twee verschillende plaatsen, produceerde dit een wijn met een goede complexiteit, maar minder finesse dan Jayer's Vosne-Romanée-wijnen.

Flessen met de naam van Henri Jayer zijn over de hele wereld in trek en bijna onmogelijk te vinden. Flessen met de naam van Henri Jayer zijn over de hele wereld in trek en bijna onmogelijk te vinden.

De erfenis gaat door

Toen Henri Jayer in 2001 met pensioen ging, stopte hij officieel met het maken van wijn. Maar dat weerhield hem er niet van om te blijven werken in de kelder van zijn neef Emmanuel Rouget, die vandaag de wijn maakt van de wijngaarden van de familie. Er zijn verhalen dat Henri Jayer het liefst in het veld en in de kelder wilde zijn. Toch droeg hij stilletjes de teugels over aan Emmanuel Rouget.

Het laatste verhaal komt van de binnenplaats van de boerderij, waar een al erg zieke Henri Jayer arriveert na de oogst van 2005. Hier vroeg hij om alle vaten uit de kelder te proeven, maar kon daar niet naar beneden. Emmanuel schonk hem de wijnen in en Henri Jayer glimlachte. Bij het afscheid gaf hij Emmanuel gemoedsrust toen hij bevestigde dat Emmanuel nu buitengewone wijn maakte. Hij werd goedgekeurd om de erfenis voort te zetten.

Vandaag maakt Emmanuel Rouget de wijn van de familiepercelen, maar veel percelen zijn ook teruggegaan naar Meo-Camuzet, die vandaag Cros Parantoux maakt van zijn deel van het veld. Er lijkt geen twijfel over te bestaan dat iemand in de Bourgogne wijn maakt zoals Henri Jayer deed, maar Emmanuel Rouget komt zo dicht mogelijk bij de meester.

Het laatste hoofdstuk van Henri Jayer: grootste wijnveiling tot nu toe

Op 17 juni 2018 werd misschien wel het laatste hoofdstuk geschreven in de legende van Henri Jayer. Het Zwitserse veilinghuis Baghera zette de laatste flessen uit Henri Jayers eigen kelder te koop. De familie kon zien dat dit de beste manier was om de laatste flessen te realiseren en tegelijkertijd volledige controle te hebben dat ze naar de beoogde ontvangers gingen.

In totaal werden er die dag 855 flessen en 209 magnums verkocht. Alle flessen kwamen rechtstreeks uit de kelder en hadden verse etiketten en doppen aangebracht voor verzending. Dit werd met de grootste liefde gedaan door Henri Jayers neef Emmanuel Rouget en Henri's dochters. Daarnaast zijn alle flessen voorzien van de Profftag techniek zodat ze terug te voeren zijn op deze verkoop. Als laatste bescherming werden ze in nieuwe houten kisten geplaatst, uniek gemaakt voor deze veiling.

Op deze veiling ging een kist van 12 flessen Cros Parantoux onder de hamer en behaalde een hamerprijs van ruim € 500.000. Toen de verkoop aan het einde van de dag werd afgerond, was het de grootste particuliere wijnveiling tot nu toe, met een verkoop van 34,5 miljoen Schweitzer-frank, en het betekende een mooi en welverdiend einde van de grote wijncarrière van Henry Jayer, als een van de absoluut grootste producenten in Bourgogne ooit.

Videoportret van Henri Jayer

Wijnkenner Frederik Kreutzers portret van Henri Jayer

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op