Artikel - RareWine Academy

De top van witte Bourgogne wordt gekenmerkt door magische smaak en perfecte productie

Enkele van 's werelds beste witte wijnen komen uit de Bourgogne. Lees verder om erachter te komen waarom ze zoveel lof ontvangen en waarom de massale vraag zo groot is.

Wit, Bourgogne Grand Cru

De Bourgogne wordt door velen bewonderd. Het is een eenvoudig en complex gebied, waar alles tot in de kleinste details in kaart is gebracht en niets aan het toeval wordt overgelaten. De beste wijnen uit Bourgogne kunnen magisch zijn en weinig regio's kunnen hetzelfde hoge niveau evenaren. De kwaliteit is de laatste jaren alleen maar toegenomen en ook de vraag neemt toe.

Vooral de rode wijnen trekken de aandacht, maar de laatste jaren is er een toegenomen belangstelling voor de witte wijnen. In dit artikel worden de beste witte Bourgognes onderzocht - in het bijzonder de appellations met Grand Cru-classificatie

Bourgondië en pre-oxidatie: het spook van het verleden

Het is de moeite waard om de olifant in de kamer meteen bespreekbaar te maken. Het is immers moeilijk om over witte Bourgogne te praten zonder het spook van pre-oxidatie te noemen. Pre-oxidatie betekent in feite dat de wijn vóór zijn tijd wordt geoxideerd. Een wijn die zijn primaire vrucht voor de tijd heeft verloren, verschijnt met een lage frisheid en zware tonen van noten en overrijp fruit.

Decennialang heeft pre-oxidatie verschillende goede wijnen van de beste wijngaarden en de beste producenten in Bourgogne verpest. De beste producenten van Domaine Leflaive tot Lafon hebben deze problemen gehad en onderzoek heeft gewezen op te veel of te weinig zuurstof voor de wijn in de kelder als oorzaak. Onjuiste kurken of het sneller rijpen van de druiven in de wijngaard kunnen ook de oorzaak zijn van pre-oxidatie.

De reden voor de toenemende belangstelling voor witte Bourgogne deze jaren is dat producenten veel meer grip lijken te hebben gekregen op dit schadelijke fenomeen. Velen hebben kelderpraktijken terug veranderd naar de routines van het verleden. Domaine Leflaive heeft nieuwe leveranciers van kurken verworven en op deze manier hebben de meeste producenten zich aangepast om het probleem op te lossen. Hierdoor kunnen de wijnen zich weer ontwikkelen in de flessen en hun maximale potentieel bereiken wanneer ze hun hoogtepunt bereiken.

Tegenwoordig bevinden de wijnen zich op een nog hoger technisch niveau dan die geproduceerd in de jaren 1970. Wijnmakers weten gewoon meer over wat ze wel en niet moeten doen in zowel wijngaard als kelder.

Domaine Leflaive - Montrachet Domaine Leflaive - Montrachet

Witte Bourgogne smaakt magisch

Wat witte Bourgogne zo aantrekkelijk maakt voor wijnliefhebbers is gebaseerd op een paar verschillende factoren. Het kan worden vergeleken met een bord in een sterren restaurant, waar zeer weinig ingrediënten een verbazingwekkende complexiteit en harmonie produceren. Witte Bourgogne wordt gemaakt van Chardonnay, een druif die het terroir waarin hij geteeld wordt optimaal uitdrukt.

In de Bourgogne, waar de oorsprong van de druiven een grote rol speelt, is Chardonnay het perfecte "medium" om de expressie in de wijn naar voren te brengen. De uiteindelijke expressie van de wijn zal ook heel anders zijn, afhankelijk van hoe de wijnboer ervoor kiest om zijn planten in de wijngaard te laten groeien. Er is een groot verschil in dichte beplanting, hoog gebladerte en snoeien tijdens het seizoen, en vooral de oogsttijd van de druiven.

Daarnaast is het essentieel om te kijken hoeveel het uitmaakt dat de wijngaard volgens de meest duurzame principes wordt verbouwd. Dit kan van alles zijn, van duurzaam tot biologisch, of biodynamisch gecertificeerd. De koningin van Bourgogne; Madame Lalou Bize-Leroy twijfelt er niet aan dat biodynamiek de enige manier is om de volledige expressie uit de druiven te halen. Als je naar haar wijnen kijkt, zou het goed kunnen dat ze weet waar ze het over heeft.

De bijna onstuitbare benadering van biodynamische productie wint terrein bij andere producenten in het gebied.

De productie van witte Bourgogne

De wijnkelder biedt veel mogelijkheden voor de wijnmaker, en veel van deze mogelijkheden zullen natuurlijk van invloed zijn op de kwaliteit van de wijn. Als het gaat om Grand Cru-wijnen, zal de wijnmaker altijd de beste en vaak duurste optie kiezen om de beste expressie in het glas te krijgen.

Beplanting met de beste klonen en een hoge plantdichtheid zijn belangrijke elementen in de productie van topwijnen. Als de wijnmaker oude wijnstokken heeft, zal hij voor hen zorgen en genieten van de betere maar minder beschikbare druiventrossen. Het oogsten gebeurt met de hand - vaak met plukkers die de eerste pluk in de wijngaard kunnen doen.

Een verdere sortering vindt meestal plaats bij aankomst in de wijnmakerij, waarna de druiven op natuurlijke wijze worden gefermenteerd - meestal in open houten vaten. Daarna rijpen in nieuwe vaten, speciaal geselecteerd uit de favoriete vatenmakers van de wijnmaker. Bottelen vindt meestal plaats na iets minder dan twee jaar, en dan moet de wijn zich op fles kunnen ontwikkelen om de laatste nuances naar voren te brengen.

Een van de redenen waarom de Bourgogne verschilt van andere wijngebieden is vooral door de  ontwikkeling in de fles. De allerbeste wijnen worden complexer met de leeftijd en bereiken een grote diepte, waardoor de lat wordt verhoogd.

De jonge wijnen zijn goed – de rijpe wijnen zijn subliem.

Puligny Montrachet Puligny Montrachet

De gebieden van Grand Cru

In Bourgogne kunnen zowel Pinot Noir als Chardonnay bijna overal worden geteeld. Er zijn echter verschillen in waar ze optimaal presteren, en daarom treedt er een verdeling op. Er zijn echter altijd uitzonderingen die het tegendeel bewijzen. De meeste Chardonnay wordt aangeplant in de Côte de Beaune en de meeste Pinot Noir in de Côte de Nuits.

De enige witte Grand Cru in de Cote de Nuits is Musigny, geproduceerd door Comte de Vogue van 0,5 hectare van deze legendarische wijngaard: de uitzondering op de regel. Bovendien mag Chablis niet worden vergeten, dat in het noorden in een aanzienlijk koeler klimaat ligt en wijnen met een andere rang produceert.

In de Côte de Beaune is de Corton-heuvel het meest noordelijk en hier wordt Grand Cru geproduceerd. Verder naar het zuiden ligt Montrachet en de wijngaarden eromheen, die ook Grand Cru-classificatie hebben.

Chablis

Verder naar het noorden is Chablis een kleine enclave verwijderd van de rest van Bourgogne, omdat er geen beplante wijngaarden meer zijn tussen de twee plaatsen. Chablis heeft echter zo'n uniek terroir dat zijn roem meer dan gerechtvaardigd is.

Er is slechts één Grand Cru-appellatie in Chablis, die alle zeven wijngaarden omvat die Grand Cru-wijnen produceren. In totaal beslaat deze appellatie iets minder dan 100 hectare. Deze wijngaarden bevinden zich aan de rechterkant van de rivier de Serein, waar ze een perfecte blootstelling aan het water hebben. De wijnen in dit gebied hebben een rijkdom en precisie die prominenter aanwezig is dan in het zuiden.

Al tientallen jaren worden de beste producenten geleid door Dauvissat en Raveneau, die beiden extreem duurzame wijnen maken. De afgelopen jaren zijn echter verschillende producenten opgeklommen naar de top van de eerste divisie - net onder de twee leiders. Vermeldenswaard zijn William Fevre, Billaud-Simon en Christian Moreau, die de komende jaren misschien de moeite waard zijn om in de gaten te houden. Voeg hier La Moutonne van Domaine Log-Depaquit aan toe, de achtste Grand Cru die afkomstig is van een Monopole-perceel dat de grens tussen Vaudesir en Les Preusses overschrijdt.

Corton

Corton beslaat de hele helling rond de Corton heuvel met het klassieke bos bovenop geplaatst als een soort landschapshoed net bij de ingang van de Côte de Beaune ten zuiden van de Côte de Nuits. Er zijn hier Grand Cru appellation wijngaarden voor zowel rode als witte wijnen, en de appellations overlappen elkaar enigszins.

Onder de witte wijnen is Chardonnay de overheersende druif. Tot 1948 mocht Aligoté worden aangeplant, daarom zijn er nog steeds kleine plantages van op bepaalde delen van de heuvel. Het is niet iets waar producenten veel over praten, maar sommige producenten genieten ervan dat Aligoté op natuurlijke wijze een vleugje hogere zuurgraad aan hun Charlemagne kan toevoegen.

Corton-Charlemagne is de algemene benaming voor de witte Grand Cru wijnen uit Corton. Het beslaat 71,88 hectare, inclusief verschillende klimaten. Klimaten zijn onderverdeelde percelen, die elk hun terroir bezitten en zich uiteindelijk anders uitdrukken. Er zijn verschillende van deze climats die op het etiket mogen worden gebruikt, maar dit wordt slechts in enkele gevallen gezien. Le Corton, Le Charlemagne en En Charlemagne zijn de bekendste.

De stijl van deze wijnen is vlijmscherp en precies in hun expressie met een precieze mineraliteit en een levendige structuur die de meeste mensen kippenvel kan bezorgen. Dit zijn wijnen met diepgang en een groot rijpingspotentieel.

De producenten van Corton-Charlemagne

Louis Latour is de grootste landeigenaar in Corton-Charlemagne met meer dan 10 hectare. Bonneau du Martray is de tweede grootste met 6,48 hectare en bezit de 2,91 hectare die Domaine de la Romanée-Conti van hen huurt.

De meest iconische wijnen van hier zijn Coche-Dury van een perceel van slechts 0,88 hectare, en natuurlijk van Domaine Leroy, dat altijd hoge scores krijgt van critici. Een andere wijn uit deze appellatie is van George Roumier, die 0,20 hectare heeft. Hier maakt hij zijn enige witte wijn, die noch typisch Corton-Charlemagne is, noch lijkt op een typische wijn uit Roumier. Een eigenzinnige wijn die elke Roumier-fan zou willen proeven.

Montrachet en de legende van zijn naam

Montrachet wordt algemeen erkend als 's werelds beste Chardonnay-wijngaard. Vervolgens komen de vijf andere Grand Cru-geclassificeerde wijngaarden, die allemaal het Montrachet-achtervoegsel eraan hebben bevestigd.

Volgens de legende stuurde de koning van mount Rachet (MONTRACHET) zijn zoon - de ridder (CHEVALIER-MONTRACHET) - om te vechten in de kruistochten. Terwijl zijn zoon weg was, had de koning een onwettige zoon (BATARD-MONTRACHET). De zoon stierf in de strijd, dus de lokale bevolking verwelkomde de bastaardzoon door hallo te zeggen (BIENVENUE-BATARD-MONTRACHET). Helaas huilde de bastaardzoon veel, dus kreeg hij de bijnaam CRIOTS-BATARD-MONTRACHET, omdat criots betekent: "natte ogen krijgen".

Montrachet of Le Montrachet?

Wanneer we het hebben over de machtige Montrachet, is het niet de grootte waarnaar wordt verwezen, maar het feit dat het een van 's werelds meest mythische wijngaarden is. De wijngaard zelf is slechts 7.998 hectare verdeeld over de dorpen Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet. Formeel heet het Puligny-deel Montrachet en het Chassagne-deel Le Montrachet, maar dit is zelden te zien op etiketten. De hele wijngaard is perfect blootgesteld aan de zon, schuin naar het zuiden en zuidoosten. De bovenste bodem in onderscheidt Montrachet van andere goede wijngaarden - zowel in termen van samenstelling als dichtheid.

Tegenwoordig zijn er 16 eigenaren bij Montrachet, van wie er een paar ook verkopen aan negocions. Dit betekent dat er meer wijnen op de markt zouden kunnen zijn dan de 16 eigenaren. Remoissenet, bijvoorbeeld, wordt al vele jaren erkend voor hun Montrachet gekocht bij Domaine Thenard.

Het is vrij uniek om echte Montrachet in het glas te hebben - zowel qua smaak als geur. Er is een extra laag op alle parameters, meer volheid, meer intensiteit, meer finesse en meer lengte. Alles bereikt een absoluut evenwicht en zorgt ervoor dat een glas Montrachet in het geheugen blijft hangen.

Er zijn geen slechte producenten in de wijngaard, en ze zijn allemaal erg trots op het feit dat hun Montrachet altijd op zijn best lijkt. Enkele producenten steken echter hun hoofd iets hoger boven de wijngaard met Domaine Leflaive, Ramonet en Domaine de la Romanée-Conti voorop.

Chevalier-Montrachet

Chevalier-Montrachet wordt algemeen erkend als de beste van de andere Montrachets. Chevalier, met 7,5 hectare, ligt verderop op de helling in Puligny-Montrachet. De stijl van Chevalier lijkt duidelijk erg op Montrachet, maar de hogere hoogte en dunnere topgrond produceren wijnen met een grotere mineraliteit en iets minder diepte.

De twee belangrijkste landeigenaren zijn Domaine Leflaive en Bouchard Père et fils. De wijnen van Chevalier-Montrachet worden vaak beschouwd als vergelijkbaar met Montrachet in termen van kwaliteit, hoewel de stijl anders is.

De meest begeerde wijn van hier is Domaine d'Auvenay van een perceel van 0,16 hectare. Madame Lalou Bize-Leroy bezit geen betere wijngaard voor witte wijn, en deze treft regelmatig het hoogtepunt. Domaine Chartron en Leflaive lopen echter niet ver achter op kwaliteit.

Batard-Montrachet

Misschien een bastaard bij naam, maar in werkelijkheid een volwaardige wijngaard met een geweldige persoonlijkheid en uitstekende wijnen als resultaat. Met bijna 12 hectare is het ook de grootste Grand Cru in de Montrachet-collectie, wat ook leidt tot een grotere diversiteit in kwaliteit. Het land is verdeeld tussen Chassagne en Puligny-Montrachet, aan de overkant van het weggetje onder Montrachet.

Er zijn een paar meter naar beneden van de weg naar de eerste wijnstokken, dat is de reden waarom een deel van de wijngaard lager is dan Montrachet. Er is diepere grond bovenop en de wijnen kunnen om dezelfde reden dieper en zwaarder lijken dan zowel Chevalier als Montrachet.

Domaine Leflaive maakt een van de beste wijnen van hier en is ook de grootste landeigenaar met 1,8 hectare. Nogmaals, Domaine d'Auvenay moet worden vermeld met een fantastische wijn, evenals Pierre-Yves Colin-Morey, die hier ook een van zijn zeer mooie intense wijnen heeft.

De geheime wijn hier is Domaine de la Romanée-Conti, dat een enkel vat maakt dat alleen wordt geserveerd aan gasten van het domein, maar helaas niet wordt verkocht.

Bienvenue-Batard-Montrachet
Deze wijngaard ligt bijna in Batard-Montrachet, en er is discussie geweest over het opnemen van de wijnen in deze appellatie. De wijngaard is iets minder dan 4 hectare groot en de wijnen zijn verschillend van stijl. In verschillende kelders proef je het verschil tussen de twee appellaties - Vougeraie, Leflaive en Ramonet bijvoorbeeld.

De wijngaardbeheerder van Domaine Leflaive zegt dat zijn paard van gang verandert wanneer het de grens tussen Batard en Bienvenue oversteekt. De bodem verandert het tempo. Dus, ondanks de nabijheid, is er een geologisch verschil dat door het paard wordt opgemerkt. De beste producenten in deze wijngaard zijn Carillon, Bachelet, Ramonet en Leflaive.

Criots-Batard-Montrachet

Het wekt verbazing wannneer je ziet dat de hele wijngaard slechts 1,57 hectare groot is, dus de mogelijkheid om dit te proeven vereist hard werken. Er zijn niet veel producenten die kunnen genieten van meer dan één vat van Criots-Batard-Montrachet, daarom is het moeilijk om vergelijkende proefnotities te tekenen. De wijngaard ligt in Chassagne-Montrachet, direct grenzend aan Batard-Montrachet.

Flessen van Domaine d'Auvenay moeten tegen bijna elke prijs worden gekocht. Caroline Morey maakt van hier ook een magische wijn in duizelingwekkend kleine hoeveelheden.

William Fèvre – Chablis William Fèvre – Chablis

De toekomst van witte Bourgogne

De toekomst ziet er ongetwijfeld rooskleurig uit voor witte Bourgogne. De uitdaging ligt in het feit dat de hierboven genoemde Grand Cru-appellaties op geen enkele manier kunnen voldoen aan de vraag die in de markt bestaat. In totaal worden er 2 miljoen flessen Grand Cru Bourgogne geproduceerd, waarvan slechts 400.000 flessen witte wijn. Dit draagt er toe bij dat slechts enkele flessen die bovenaan het verlanglijstje van wijnliefhebbers staan kunnen worden afgestreept. Daxue Consulting, een adviesbureau gespecialiseerd in Chinees marktonderzoek, verwacht ook dat de vraag vanuit de Chinese markt naar met name witte Bourgognes zal groeien.

In november 2021 schreef Liv-ex een artikel waarin werd benadrukt dat er in 2021 een recordaantal witte Bourgondische wijnen werd verhandeld. In feite is de handel in witte Bourgogne het afgelopen decennium met 1000% toegenomen, waarbij Liv-ex naar de VS en het VK wijst als de grootste markten van allemaal.

Gelukkig zijn de volgende levels klaar om aan de enorme vraag te voldoen. De wijnen zitten niet helemaal op hetzelfde niveau, maar ze lopen niet ver achter. Op dit moment zijn de Premier Cru-wijnen bijzonder goede deals. De volgende stap op de ladder komt van de kleinere appellations, die momenteel veel geweldige smaken leveren, zonder dezelfde complexiteit als wordt bereikt door de beste producenten, op de beste pakketten.

Klimaatverandering is natuurlijk erg aanwezig in alle wijngebieden deze jaren. Op de Bourgogne Chardonnay heeft het niet helemaal hetzelfde effect, omdat deze druif er gewoon in slaagt om hoge kwaliteit te leveren in veel verschillende klimaten. Helaas kan het zich niet op natuurlijke wijze beschermen tegen vorst, hagel en toenemend vocht in de wijngaarden, dus klimaatverandering zal in de toekomst ongetwijfeld een impact hebben.

Het enige wat overblijft is om te genieten van de magische smaken, subliem vakmanschap en beheersing van de kunst van het wijnmaken die heerst in Bourgogne. Het lijdt geen twijfel dat witte Bourgogne de komende jaren nog meer begeerd zal worden.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op