Artikel - RareWine Academy

Vieilles Vignes - Waar gaat de term"oude wijnstokken" over?

De term "Vieilles Vignes" is te zien op wijnetiketten in verschillende talen. Een term die veel betekent voor marketing, maar misschien minder voor de wijn zelf?

"Vieilles Vignes" of "oude wijnstokken" zijn termen die op etiketten kunnen worden genoemd om aan te geven dat de druiven voor de wijn in kwestie afkomstig zijn van oude wijnstokken. Voor alle duidelijkheid: er zijn geen officiële regels voor wat kan worden gedefinieerd als oude wijnstokken - alleen de Barossa Valley in Australië heeft een reeks regels vastgesteld voor wat "oude wijnstokken" kunnen worden genoemd. De Barossa Valley is de thuisbasis van enkele van de oudste wijngaarden ter wereld die voortdurend druiven hebben geproduceerd voor de wijnproductie. De oudste wijnstokken zijn meer dan 150 jaar oud.

In Frankrijk wordt de term "Vieilles Vignes" vaak op het etiket gebruikt, maar er is geen definitie van wanneer producenten deze term kunnen gebruiken. In sommige gevallen kan de producent 20 jaar oude wijnstokken beschouwen als "Vieilles Vignes", voor andere producenten hebben we het over wijnstokken ouder dan 70 jaar.

Vieilles Vignes De uitdrukking "Vieilles Vignes" is vaak te vinden op het etiket van een fles wijn.

Een levenscyclus voor wijnstokken

Wanneer we kijken naar de levenscyclus van de wijnstok, zijn er natuurlijk veel factoren die een rol spelen in hoe de individuele wijnstok zich ontwikkelt. In dit denkbeeldige voorbeeld beginnen we met een gemiddelde wijnstok. Afhankelijk van het druivenras, de teeltlocatie, de teeltmethoden, etc. kan dit dan variëren:

0-3 jaar oude wijnstokken

In de eerste twee tot drie jaar wortelt de wijnstok en vestigt zich in de grond. De wortels groeien en de eerste takken vormen zich. Individuele druiven kunnen worden geplukt, maar niet in een kwaliteit die kan worden gebruikt voor de wijnproductie. In dit stadium moet de wijnstok de beste omstandigheden hebben om te groeien en in veel gebieden wordt irrigatie in mindere mate toegepast om de wijnstok de beste start te geven. Na deze periode is irrigatie in veel Europese wijngebieden niet meer toegestaan.

3-25-jarige wijnstokken

De volgende leeftijdscategorie is optimaal voor de wijnstok. Van een leeftijd van iets meer dan 3 jaar tot een leeftijd van ongeveer 25 jaar zal zowel kwantiteit als kwaliteit toenemen. Met elk jaar werken de wortels zich een weg verder in de ondergrond, zodat de wijnstok nog beter gevoed wordt. Hoe verder de wortels in de ondergrond komen, hoe minder de wijnstok afhankelijk is van veranderende hoeveelheden water in de individuele jaargangen.

Het is in deze jaren dat de wijnstok veerkrachtiger wordt, zodat hij in elk aspect beter kan presteren. Het is ook in deze jaren dat de wijnstok meer trossen krijgt met meer druiven per tros. Deze periode is vooral interessant als de wijnboer grote hoeveelheden wijn wil produceren, omdat de wijnstokken een grote opbrengst produceren. Deze jaren zijn ook belangrijk voor de kwaliteitsbewuste producent. Het vergt veel werk in de wijngaard om de wijnstokken optimaal te snoeien. Alleen met het juiste snoeiwerk krijg je druiven van hoge kwaliteit.

+25 jaar oude wijnstokken

Wanneer de wijnstok zich aan de andere kant van de 25 jaar bevindt, beginnen we de term "Vieilles Vignes " op de etiketten van de verschillende variëteiten te zien verschijnen. De wijnstok zelf is nu voorbij de periode dat het de grootste opbrengst geeft, en dus neemt de opbrengst de komende jaren een beetje af tijdens het leven van de wijnstok. Dit leidt tot minder trossen druiven, die op hun beurt weer minder druiven hebben. Hoewel de kwantiteit afneemt, neemt de kwaliteit juist toe, wat het bijzonder interessant maakt om te focussen op de oude wijnstokken.

old-vines Oude wijnen "Vieilles Vignes" zijn te vinden in bijna elk traditioneel wijndistrict.

Pre-Phylloxera - Betekenis vóór de druivenluizen.

Pre-phylloxera is een term die wordt gebruikt voor wijnstokken die nog niet zijn aangevallen door de wijnluis die de meeste wijnstokken in Europa aan het einde van de 19e eeuw aanviel en vernietigde. Alleen al om deze reden zijn er niet veel wijngaarden in Europa met wijnstokken van meer dan 100 jaar oud. Er zijn een paar uitzonderingen waar bijzonder zandgronden het voor wijnbladluizen onmogelijk hebben gemaakt om te overleven.

Een paar landen, voornamelijk buiten Europa, zijn bijna gespaard gebleven van wijnbladluisbesmetting, waaronder Chili en het westelijke deel van Australië, waar nog steeds veel oude wijnstokken zijn. Van de oude, originele wijnstokken wordt ook gezegd dat ze wijnen produceren met een betere balans, maar ze doen er ook langer over om klaar te zijn om te drinken.

Wat geven oude wijnstokken aan wijn?

Het aantal druiven per wijnstok neemt echter van jaar tot jaar af, wat leidt tot meer concentratie in de resterende druiven. Daarnaast is de balans van de druiven ook optimaler; zuurgraad, suiker en tannine zijn beter in balans en de afgewerkte wijn zal daardoor ook een betere smaaksensatie bieden.

De oude wijnstokken, en niet in de laatste plaats hun wortels, zijn beter verankerd in de wijngaard. De wortels steken dieper uit, waardoor ze meer voedingsstoffen uit de diepe ondergrond krijgen. Sommige wijnmakers denken dat dit de wijnen meer smaak van hun oorsprong geeft. Vooral Franse wijnmakers noemen dit graag "terroir".

Het doel van de wijnstok die zijn wortels diep in de grond stuurt, is om water te krijgen. Hoe verder de wortels van de wijnstok naar beneden gaan, hoe stabieler de watervoorziening van de wijnstok. Water is essentieel voor de wijnstok om druiven te vormen en te groeien. Als de wortels tot aan de grondwaterspiegel reiken, is de watervoorziening gegarandeerd, zelfs in jaren waarin het niet veel regent. Het creëert een stabieler niveau voor de wijnstok en dus meer stabiliteit in de productie van druiven en wijn.

De werkelijke concentratie in de druiven is een logisch gevolg van minder druiven aan dezelfde wijnstok. Een hogere concentratie van smaken resulteert echter niet altijd in een sterkere wijn. De truc voor de wijnmaker is om de aroma's zo te extraheren dat de wijn in balans komt. Deze balans is precies het sleutelwoord voor de meeste wijnmakers die wijngaarden met oude wijnstokken hebben. De stabiliteit die ontstaat door de wortels ver naar beneden te hebben en de minder maar meer geconcentreerde druiven zorgen voor een betere balans in de druif.

Natuurlijk zal er ook een veel lagere opbrengst zijn naarmate de wijnstokken oud worden. De lagere opbrengst kan snel een slechte deal worden als u de wijn niet tegen een voldoende hoge prijs kunt verkopen. De wijnmaker moet constant in de gaten houden waar het snijpunt ligt, zodat hij zijn wijngaard op het juiste moment kan herplanten.

Dit is wat je kunt verwachten van oude wijnstokken

U kunt wijnen verwachten die met meer aandacht voor alle onderdelen van het proces zijn gemaakt. De lage opbrengst betekent dat de producent een sterke focus moet hebben op alle elementen in het proces om een optimale opbrengst te garanderen van de weinige druiven die de oude wijnstokken leveren.

Veel wijnen zullen met een grote concentratie verschijnen. Sterker nog, wijnen zullen verschijnen met een goede balans tussen de structurele elementen van de wijn. De betere balans zal ook betekenen dat deze wijnen een nog beter ontwikkelingspotentieel hebben. Het is niet altijd zo dat producenten de term op hun etiketten gebruiken, maar veel van de beste wijnen ter wereld worden gemaakt van druiven die zijn geoogst van oude wijnstokken. Hoe dan ook, je vindt vaak wijnen met de term "Vieilles Vignes" op het etiket, maar het is niet noodzakelijkerwijs een uitdrukking van kwaliteit of zeer oude wijnstokken.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op