Nieuws - 13. maart 2020

Welke invloed heeft COVID-19 op wijnbeleggingen?

Gezien de laatste ontwikkelingen in de wereld is het relevant COVID-19 in verband te brengen met wijnbeleggingen en een aantal antwoorden te geven

Wat is de invloed van COVID-19 op wijnbeleggingen?

Vanwege de actuele ontwikkelingen in de aandelenmarkt als gevolg van met name COVID-19, is het logisch de vraag te stellen hoe wijnprijzen worden beïnvloed.

Het is allereerst van belang te weten dat ontwikkelingen in de aandelenmarkt niet noodzakelijkerwijs een prijstrend voor wijn weerspiegelen, hoewel men moet aannemen dat ook de wijnprijzen negatief worden getroffen.

Geen historische correlatie tussen aandelen en wijn

Sinds de financiële crisis in 2007-2009 hebben we vier rectificaties in de aandelenmarkt doorgemaakt, waaronder COVID-19. Op die scenario's heeft de wijnmarkt stabiel en met kleine terugvallen gereageerd, of zelfs toenames. Er is daarom geen direct historisch bewijs om vast te stellen dat wijnprijzen per definitie de lijn volgen van de aandelenmarkt.

Aan de andere kant is er geen bewijs te concluderen dat wijnprijzen in de nabije toekomst zullen stijgen. Doordat grote delen van de samenleving een halt hebben toegeroepen aan sociale activiteiten, evenementen, bars en nachtclubs, zullen we gedurende een beperkte tijd ongetwijfeld minder vraag ondervinden naar wijn en sterke dranken.

We kijken ook aan tegen een wereldwijde pandemie, die zonder twijfel onzekerheid en gebrek aan efficiëntie in de markt aanwakkert, die op hun beurt de prijzen van wijn en sterke dranken negatief beïnvloeden, ook al waren verliezen in het verleden aanzienlijk minder dan bijvoorbeeld aandelen.

Wat betekent het coronavirus voor wijnbeleggingen?

Geniet van een goede nachtrust

Op een moment dat de aandelenmarkt een onzekere toekomst tegemoet gaat en hoge risicoprofielen aantrekt, biedt wijn een veiligere haven. Als je het type bent dat zoekt naar laag risico en stabiel rendement, dan kan wijn de perfecte belegging voor je zijn, want in crisistijden loopt wijn veel minder risico op daling dan aandelen.

Ook al lijkt de wereld zich tijdens een momentopname in een neerwaartse spiraal te bevinden, vergeet dan niet de basisprincipe van een wijnbelegging. Het gaat nog steeds om vraag en aanbod, beperkte productie en groeiende interesse in wijn, stijgende welvaart en de wens wereldwijd goede wijn te kopen. Deze basisaannames zijn op dit moment nog niet veranderd en ook niet bij eerdere correcties of crises.

Wijninvesteerders hoeven zich met andere woorden geen zorgen te maken en kunnen genieten van een goede nachtrust. Wijn is van oudsher aanzienlijk minder wisselvallig dan aandelen en gaat in zekere mate minder snel bankroet.

Stabiel rendement uit wijn

Van oudsher en ondanks de wereldcrises vertegenwoordigt wijn solide rendementen op de lange termijn. Ondanks het coronavirus, de handelsoorlog en vergelijkbare scenario's is en blijft wijn een langetermijninvestering. Zolang de basisaannames niet worden veranderd, kun je over een periode van 5-10 jaar nog steeds dezelfde rendementen verwachten, wat de sterke eigenschappen voor kapitaalbehoud benadrukt.

Bekijk de video met Anders Børsen, CEO van RareWine Invest over COVID-19:

Zakendoen zoals altijd op de wijnmarkt

Zakendoen zoals (bijna) altijd bij RareWine

Bij RareWine en RareWine Invest volgen we vanzelfsprekend de aanbevelingen van de autoriteiten op en nemen de nodige voorzorgsmaatregelen om ons deel van de verantwoordelijkheid te dragen. In de praktijk komt het erop neer dat vandaag de dag bijna iedere medewerker vanuit huis werkt. Dit houdt in dat we zo goed als normaal functioneren en voor zowel klanten als zakenpartners bereikbaar blijven, zodat het dagelijkse leven in ieders voordeel zo gewoon mogelijk verdergaat.

Als je vragen hebt met betrekking tot wijnbeleggingen, kun je altijd contact met ons opnemen. Maak gebruik van het onderstaande contactformulier.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op