Beleggingstip - Whisky - 11. januari 2024

De Macallan Sherry Oak 25 YO: Met een onhoudbaar lage prijs beschikbaar voor investeringen

De vraag naar whisky neemt toe en Macallan is misschien wel het meest prestigieuze whiskymerk ter wereld. Hier een debutant bij RareWine Invest - en het is veelbelovend.

The Macallan: 's werelds meest prestigieuze whiskymerk

De Macallan is een gedistilleerde schat uit de whiskywereld, bekend om zijn prachtige kwaliteit en karakter. The Macallan zit stevig op de troon van high-end single malt Schotse whisky en is simpelweg een krachtpatser van jewelste. Ze zijn ook verantwoordelijk voor enkele van 's werelds meest exclusieve en unieke releases in de wondere wereld van whisky, waaronder 's werelds oudste commercieel uitgebrachte whisky, de 81-jarige The Reach.

Het is dan ook geen wonder dat The Macallan in november 2023 recordhouder werd van 's werelds duurste whisky toen Sotheby's in Londen een fles The Macallan 1926 60 YO verkocht voor €2,56 miljoen. Dit was bijna het dubbele van de bovengrens van de waardering.

De wereldwijde reputatie van de Macallan op het gebied van uitmuntendheid en het vermogen om wereldrecords te vestigen kwam niet voort uit het bouwen van luchtkastelen. Nee, natuurlijk, het is gebouwd op een fundament van voortreffelijke kwaliteit. Sinds 1824 heeft The Macallan een traditie opgebouwd die vandaag de dag historisch en diep geworteld is, en elk van hun single malt whisky's onthult hun diepgewortelde toewijding aan de beheersing van hout en gedistilleerde drank gedurende meer dan twee eeuwen. Hun productportfolio is benijdenswaardig en hun back-catalogus van gerijpte whisky's en een goed uitgevoerde en succesvolle merk- en marketingstrategie hebben hen naar de top gebracht. Tegenwoordig is The Macallan eigendom van de machtige Edrington Group, die met een enorm kapitaal en knowhow in de gedistilleerde drankenindustrie The Macallan naar nieuwe hoogten brengt.

De Macallan Sherry Oak

Sherry Oak vormt al tientallen jaren de ruggengraat van het kernportfolio van de distilleerderij. Het wordt vandaag de dag uitgebracht in vier verschillende leeftijdsaanduidingen (12, 18, 25 en 30 jaar), die elk verhevenheid vertegenwoordigen voor hun respectievelijke leeftijd.

The Macallan staat bekend om het gebruik van traditionele ambachtelijke methoden en toewijding om uitzonderlijke single malt whisky's te creëren. Hun distillatieproces en de keuze van eikenhouten vaten voor rijping zijn cruciaal om de unieke en complexe smaken te bereiken die kenmerkend zijn voor sherry-eik.

De Macallan Sherry Oak wordt gerijpt in eikenhouten vaten die zijn gekruid met sherrywijn die met de hand is geplukt uit Jerez in Spanje om zowel rijkdom als grote complexiteit van smaak te bereiken. Werken met vooraanstaande spelers in Spanje zorgt voor de hoogste kwaliteit sherryvaten. En deze exclusieve toeleveringsketen zorgt voor het onvergelijkbare karakter dat het Macallan Sherry Oak-assortiment kenmerkt.

Na de rijping in Jerez reizen de vaten naar Speyside en The Macallan distilleerderij, waar ze worden gevuld met new-make spirit. Het rijpingsproces profiteert van tijd doorbrengen in met sherry gekruide eikenhouten vaten en, volgens The Macallan zelf, "is het resultaat een echt zintuiglijke ervaring met natuurlijke kleuren en intense smaken die tijdens de rijping worden ontwikkeld".

Sherry Oak is gewoon de belichaming van geweldige Schotse whiskyproductie.

De tijd is eindelijk gekomen om te investeren in de Macallan Sherry Oak 25 YO

Dit is de eerste keer ooit dat we The Macallan Sherry Oak 25 YO aanbieden als investering.
Nog geen twee jaar geleden was de spreiding in prijs tussen wat deze flessen bij de producent kostten en waarvoor ze op de vrije markt werden verhandeld enorm. En de 25 YO Sherry Oak werd gemakkelijk verhandeld voor meer dan € 3.000*. Destijds betekende dit dat we dachten dat het geen verantwoorde investering zou zijn, dus zochten we naar alternatieve whiskykisten met aantrekkelijkere prijzen.

De onzekerheid in de wereld heeft echter ook invloed gehad op de whiskymarkt en de prijs is nu veel interessanter voor de belegger, waardoor we nu een aantrekkelijk potentieel zien. Uw investeringsprijs is momenteel € 1.550*. We kopen rechtstreeks in bij de producent en de spread tussen deze inkoopprijs en de algemene marktprijs is waarschijnlijk nog nooit zo laag geweest.

De goedkoopste prijs voor The Macallan 25 YO Sherry Oak 2023 release op Winesearcher.com en whiskybase.com is op dit moment € 1.742* voor een enkele fles, terwijl de gemiddelde prijs voor The Macallan 25 YO Sherry Oak 2023 op wine-searcher.com € 2.492* is. Dat maakt onze prijs 12% goedkoper dan de goedkoopste prijs ter wereld. En u heeft de mogelijkheid om zonder extra kosten te investeren in enkele flessen en zelfs hele kisten - en grotere hoeveelheden in hele kisten bepalen vaak de prijs in de wijn- en gedistilleerde drankenwereld.

De tijd is eindelijk rijp om te investeren in Macallan Sherry Oak

*Excl. invoerrechten, BTW en belastingen in perfecte staat.

Maar hoe zit het met de toekomst?

Zoals gezegd is de prijs van een fles 25 YO Sherry Oak vandaag de dag niet meer wat het geweest is - en dat is niet omdat het product armer is geworden of omdat The Macallan de markt overspoelt. Kopers worden gewoon voorzichtiger in onzekere tijden, en degenen die vroeger 25 YO dronken, kunnen een tijdje genoegen nemen met 18 YO of 12 YO. Maar het zou vreemd zijn dat een fles die een paar jaar geleden gemakkelijk € 3.000+ opbracht, dat niet nog een keer zou kosten, terwijl het uitgangspunt van het product ongewijzigd blijft.

En hier is een voorbeeld van wine-searcher.com: De gemiddelde prijs op wine-searcher.com voor 25 YO Sherry Oak 2020 en 2019 release in juli 2022 was respectievelijk € 3.396* en € 3.273*.

Maar de investering is niet alleen gebaseerd op de verwachting dat de wereld opnieuw economisch herstel zal doormaken. Nee, de zaak wordt ook ondersteund door The Macallan zelf. Het komt vrij zelden voor dat de prijs van een nieuwe release niet wordt verhoogd door de fabrikant, wat inherent helpt om de prijs van bestaande flessen op de markt onder controle te houden.

Tel daarbij op dat de gemiddelde prijs van The Macallan 25 YO Sherry Oak op wine-searcher.com de afgelopen 10 jaar met 341% is gestegen.

*Excl. invoerrechten, BTW en belastingen in perfecte staat

The Macallan Sherry Oak 25YO -  2023 Release The Macallan Sherry Oak 25YO - 2023 Release

Stijgende vraag naar whisky

Volgens Allied Market Research zal de wereldwijde whiskymarkt de komende 10 jaar naar verwachting met gemiddeld 4,7% per jaar groeien, hoewel deze trend gemakkelijk zou kunnen versnellen - vooral als een whiskyminnend land als India zijn importtarief verlaagt:

"India is verreweg de grootste whiskymarkt ter wereld en in feite de op twee na grootste importeur van Schotse whisky ter wereld (in volume) met 95 miljoen flessen in 2020, volgens The Scotch Whisky Association. Hoewel de export van Schotse whisky naar India de afgelopen tien jaar met 200% is toegenomen, is het slechts goed voor ongeveer 2% van de totale whiskymarkt van India. Dit kleine aandeel is grotendeels te danken aan een Indiaas importtarief van 150% op Schotse whisky.

Sinds de bovenstaande prognose voor de whiskymarkt is gemaakt, zijn het VK en India echter dicht bij een akkoord over een reeks uitgebreide handelsovereenkomsten na de BREXIT, waarbij het invoertarief op Schotse whisky zal worden verlaagd van 150% naar 100%. De Scotch Whisky Association schat dat een verlaging van het tarief zal leiden tot een toename van de export naar India met 1,1 miljard euro in de komende vijf jaar. Om dit in perspectief te plaatsen: de export naar India is tussen 2021 en 2022 bijna verdubbeld tot een totale waarde van 330 miljoen euro - en de verlaging van de invoertarieven is nog niet in werking getreden."

Bovenstaand citaat is afkomstig uit onze marktanalyse over whisky. Om meer te weten te komen over whisky als investering, historische prestaties en de toekomstperspectieven voor de whiskycategorie, lees meer in het artikel: Whisky-investering: wat u moet weten over beleggen in whisky.

De mening van RareWine Invest

Er is geen twijfel dat 's werelds meest prestigieuze whisky uit Schotland komt, en bovenaan de Schotse lijst staat The Macallan. De Macallan 25 YO Sherry Oak maakt deel uit van het absolute kernportfolio van de distilleerderij - voor de veeleisende superkenner die op zoek is naar merkwaarde en sublieme kwaliteit.

De vraag naar whisky neemt toe en India zou het voortouw kunnen nemen als de importtarieven worden verlaagd. Zelfs als dat niet gebeurt, ziet de toekomst van de vraag naar whisky er interessant uit voor elke belegger.

Dit is de laagste prijs op de markt. En hoewel dat op zich al een overtuigend argument is om te beleggen, is het interessanter of u ook gelooft dat de wereld zich zal herstellen en dat de prijzen zullen volgen...

Het prijspeil lijkt nu zeker onhoudbaar laag.

Investeer in de The Macallan 25 YO Sherry Oak 2023

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als u meer te weten wilt over uw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

GEBOTTELDWHISKYVOLVERPAKKINGPRIJS*
2023The Macallan 25 YO Sherry Oak700OC3/OWC1€ 1.550
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op