Marktanalyse - Bordeaux - 2. mei 2024

De En Primeur: Een Diepgaande Analyse van Bordeaux 2023

RareWine Invest weigert deel te nemen aan de Bordeaux En Primeur van 2023 en adviseert investeerders voorzichtig te zijn. Dit is waarom:

RareWine Invest blijft standvastig in haar beslissing om weg te blijven van het niet verschijnen van Bordeaux! In schril contrast met de meerderheid van de wijnbeleggingsfondsen, die momenteel geïnteresseerd zijn in de En Primeur 2023, hebben we ervoor gekozen om niet deel te nemen en adviseren investeerders dringend om voorzichtig te zijn. Onze gebruikelijke strategie omvat het presenteren van diverse investeringsgevallen ondersteund door gegevens, maar deze keer biedt onze analyse een meer genuanceerd perspectief op En Primeur 2023...

Het En Primeur systeem, diep geworteld in de wijngaardtraditie van Bordeaux, is al lange tijd een hoeksteen van het landschap van de wijnbeleggingen. Echter, als we in de details van de En Primeur 2023-release duiken, is een genuanceerd begrip essentieel om de implicaties ervan in de huidige markt te begrijpen.

Begrip van het En Primeur Systeem
Historisch gezien bood het En Primeur systeem een unieke kans voor investeerders om Bordeaux wijnen tegen gunstige prijzen veilig te stellen voordat ze gebotteld en op de markt gebracht werden. Deze praktijk stelde producenten in staat om de vraag te meten, de cashflow veilig te stellen en vroegtijdige opwinding te genereren rond hun jaargangen. Toch is de doeltreffendheid van het systeem onlangs onder de loep genomen, wat heeft geleid tot een heroverweging van haar rol in de wijnbeleggingswereld.

Prijsverlagingen zijn mogelijk niet genoeg om het En Primeur Systeem te redden

In tegenstelling tot de gebruikelijke anticipatie rond de En Primeur releases van Bordeaux, wordt de vooruitzicht voor de jaargang 2023 vertroebeld door onzekerheid. Een verwachte prijsdaling van 30% weerspiegelt pogingen om het En Primeur systeem nieuw leven in te blazen te midden van uitdagende marktomstandigheden.

Wat hier werkelijk nodig is, is een introductieprijs die wordt geaccepteerd door de secundaire markt en die vervolgens zorgt voor een positieve prijstrend daarna, voor zover mogelijk. In wezen behoudt het een rendement op de investering voor de koper. Er zijn echter verschillende onderliggende factoren die de doeltreffendheid van deze aanpak uitdagen:

  • Verzwakte vraag: De aantrekkingskracht van Bordeaux En Primeur is afgenomen in het licht van verschuivende consumentenvoorkeuren en evoluerende marktdynamiek. Ondanks vastberaden pogingen om interesse op te wekken, is de vraag naar Bordeaux wijnen gestagneerd, wat een aanzienlijke uitdaging vormt voor het En Primeur model.

    De secundaire markt wordt overspoeld met sterk afgeprijsde achterstandvoorraden, vaak bestaande uit wijnen van uitstekende jaargangen die worden geprijsd op niveaus die dicht bij - en soms zelfs lager dan - die van 2023 liggen. 2021 Chateau Haut-Brion, 2021 Chateau Angelus, 2020 of 2021 Chateau Pavie, om enkele voorbeelden te noemen, worden verhandeld tegen prijzen die lager zijn dan de afgeprijsde 2023-prijzen.

    Bovendien, met de verwachte prijsdaling van 30% in 2023, wordt verwacht dat een groot deel van de jaargang 2022 zal worden verkocht voor minder dan de oorspronkelijke introductieprijs zodra deze op de markt komt.
  • Economische realiteiten: Daarnaast neemt een aanzienlijke hoeveelheid extra achterstand in opslag wereldwijd af in waarde terwijl ze wacht op marktvraag die nog moet materialiseren.

    Stijgende leen- en opslagkosten hebben de levensvatbaarheid van het En Primeur systeem verder onder druk gezet. Met leenkosten die stijgen naar drie keer hun niveaus van 2020 en stijgende opslagkosten, worden producenten geconfronteerd met toenemende financiële druk die het duurzame karakter van het model bedreigt.

  • Kwaliteitsoverwegingen: Hoewel Bordeaux een geschiedenis heeft van het produceren van iconische jaargangen, voldoet de release van 2023 niet aan de verwachtingen wat betreft kwaliteit en markt aantrekkelijkheid. Bovendien, gezien het feit dat de introductieprijzen voor 2021 en 2022 nooit echt omarmd werden door de markt in eerste instantie, wordt het steeds moeilijker om te bepalen of een prijsverlaging alleen voldoende is om het systeem te redden.

Mads Jensen, CEO van de RareWine Group, verwoordt het als volgt:

"Terwijl Bordeaux een speciale plaats in mijn hart heeft, is het cruciaal om persoonlijke sentimenten opzij te zetten. De investeringsvooruitzichten voor de jaargang 2023 lijken somber. Men moet beïnvloed worden door commerciële motieven om het tegenovergestelde te beweren. De beoordelingen suggereren niets meer dan middelmatigheid, en zelfs met een potentiële prijsdaling van 30%, zijn superieure jaargangen verkrijgbaar tegen meer gunstige prijzen. Natuurlijk kunnen er in elke jaargang een paar magische wijnen worden gevonden, maar dit compenseert niet voor het algehele beeld van de investeringscase van 2023."

Mads Jensen, CEO van de RareWine Group, proeft wijn Mads Jensen, CEO van de RareWine Group, is voorzichtig met betrekking tot het investeringspotentieel van En Primeur 2023.

Gegevens wijzen weg van Bordeaux

Bij RareWine Invest benaderen we wijnbeleggingen met een op data gebaseerde mindset, gebaseerd op empirische analyse en marktinzichten. Onze beslissing om niet deel te nemen aan de En Primeur 2023-release weerspiegelt een doordachte benadering van investeringen, gebaseerd op onze beoordeling van marktdynamiek en economische realiteiten.

Er zullen altijd positieve investeringsgevallen zijn in Bordeaux, maar gegevens suggereren beperkte kansen in de jaargang 2023. Door de 23* meest prominente chateaus te analyseren, afgezien van Petrus, Le Pin, en Latour, die hun eigen verhaal hebben, worden slechts een handvol gevallen beschouwd als relevant voor investeringen uit de En Primeur-campagne van 2023. En die paar gevallen zijn moeilijk verkrijgbaar.

We hebben de 'Ex Chateau Release Prijzen' voor de jaargang 2022 vergeleken met de 'Verwachte Ex Chateaux Release Prijzen' voor 2023 door de verwachte 30% af te trekken. Dezelfde methodologie is gebruikt om de 'Verwachte Ex Negociant Release Prijzen' voor 2023 te berekenen. Bovendien hebben we de marktprijzen verzameld van Liv-Ex, Wine-Searcher, RareWine Trading, en het aanbod van Bordeaux-negocianten voor de meest recente jaargangen van 2016 tot 2022 en de prijs-per-punt ratio berekend met scores van de Wine Advocate (WA).

We hebben een 'Fair Value Methodologie' blad gemaakt, waarin de jaargang 2023 wordt vergeleken met die van 2016 tot 2022, waarbij wordt aangetoond dat ondanks een berekende prijsverlaging van 30% op de jaargang 2023, de wijnen minder dan 18% goedkoper zijn per punt dan het gemiddelde prijs-per-punt over de jaargangen 2016 tot 2022. Dit onderstreept dat de jaargang 2023 op zijn best gemiddeld is en dat prijsverhogingen zeer onwaarschijnlijk zijn voor de komende jaren. De prijs-per-punt ratio is te hoog. Als de prijzen zouden stijgen, zou het mogelijk zijn om betere kwaliteit te vinden tegen een lagere prijs in de oudere jaargangen.

Het feit dat de Verwachte Ex Negociant Release Prijzen voor 2023 worden geanalyseerd zonder handelsmarge voegt toe aan de wanhoop. De marge is al inbegrepen bij het gebruik van marktprijzen om de prijs-per-punt ratio te berekenen voor de jaargangen vóór 2023. Tenzij u directe toegang heeft om de 2023 wijnen van de negociant te kopen, is de investeringscase moeilijk te vinden.

*Chateau Cheval Blanc, Chateau Lafleur, Chateau Montrose, Chateau La Conseillante, Chateau Pichon Comtesse, Chateau Lafite-Rothschild, Chateau Les Carmes Haut-Brion, Chateau Calon Segur, Chateau Pontet Canet, Chateau Figeac, Chateau Canon, Chateau Palmer, Chateau Haut-Brion, Chateau Margaux, Chateau Ausone, Chateau Angelus, Chateau Cos Estournel, Chateau Leoville Las Cases, Vieux Chateau Certan, Chateau Mouton-Rothschild, Chateau La Mission Haut-Brion, Chateau Lynch Bages & Chateau Beychevelle.

Meer Risico's & Onzekerheid

Laten we ons een scenario voorstellen waarin een handelaar een marge van 10% instelt voor de jaargang 2023. Bijgevolg lijkt de relatieve waarde ten opzichte van eerdere jaargangen hoger, waardoor de vermeende 18% reductie dichter bij de 8% komt.

Bovendien zijn alle scores voor de jaargang 2023 voorlopige vaten scores, die slechts een indicatie geven van de kwaliteit. De uiteindelijke beoordeling zal komen nadat de wijn gebotteld is en officieel op de markt gebracht wordt. Dit introduceert een element van onzekerheid in vergelijking met eerdere jaargangen met vastgestelde scores, waardoor 2023 meer een gok wordt. Toch zijn we nog in afwachting van de voorraad bij de chateaus en wat dit doet met de prijzen terwijl we vol spanning wachten op consumptie.

Tweede Mening
Om eerlijk te zijn, zijn scores van Wine Advocate niet de enige waarheid. Daarom hebben we de bovenstaande methodologie herhaald met scores van Vinous (VI), maar de conclusie is in wezen hetzelfde. Eigenlijk ziet het er somberder uit als we scores van Vinous gebruiken voor de meeste wijnen. De totale prijsverlaging per punt is minder dan 17%, maar we moeten een marge toevoegen aan de handelaren.

Leerlessen over de En Primeur 2023

Een prijsdaling van 30% voor een paar chateaus, zoals Cheval Blanc, Lafleur, Beychevelle, Les Charmes Haut-Brion, en, tot op zekere hoogte, Montrose (afhankelijk van de uiteindelijke score - 99 of 100 zal het aantrekkelijk maken) zal een massaal koopsignaal inluiden. Over het algemeen kan een 30% daling van de prijs de 1e groeiwijnen een aantrekkelijke investeringsmogelijkheid maken. Hoewel, de aantrekkelijkheid van deze zaak hangt ook af van de minder aantrekkelijke opties die je misschien moet kopen naast de 1e groeiwijnen.

Aan de andere kant tonen gegevens aan dat Angelus, Figeac, La Conseillante, Canon, Palmer, Haut-Brion, en Cos Estournel, onder andere, de minst aantrekkelijke investeringsgevallen zullen zijn van 2023, tenzij de prijzen aanzienlijk meer worden verlaagd dan de aangegeven 30%.

Om de zaken in perspectief te plaatsen, een Verwachte Ex Negociant Release Prijs voor Cos Estournel van €130 per fles (zonder de marge van de handelaar) zou goed 30% lager kunnen zijn dan in 2022. Toch is het duurder dan de jaargang 2019, die momenteel wordt verhandeld voor €105 tot €115, inclusief de marge van de handelaar. De bevestigde scores voor 2019 zijn respectievelijk 97+ en 97, door WA en VI. De vaten scores voor 2023 geven niet meer dan 94 tot 96 punten aan.

Een andere bevinding is een significant positieve waarde-tot-kwaliteit verhouding in de jaargang 2017 voor bijna alle wijnen - waardoor 2023 opnieuw in een slecht daglicht wordt gezet in vergelijking met 2017.

Natuurlijk is dit complexer dan het op het eerste gezicht lijkt. Verdere prijsverlagingen of betere scores dan aangegeven kunnen het beeld veranderen, maar dit is pure speculatie.

Wat Te Denken Over Petrus, Le Pin & Latour
Er zijn altijd uitzonderingen te vinden. Petrus en Le Pin zijn gebaseerd op verschillende toewijzingsschema's, en hun schaarse aard zal ze hoogstwaarschijnlijk aantrekkelijke investeringen maken, afhankelijk van wat je nog meer verplicht bent te kopen.

Chateau Latour is ook gebaseerd op een ander release-model, dus het is moeilijk te vergelijken met de En Primeur van 2023.

Megatrends Herscheppen Consumentenvoorkeuren

Terwijl megatrends consumentenvoorkeuren herscheppen, staat Bordeaux voor een cruciaal moment. Terwijl traditie en prestige haar erfgoed verankeren, is aanpassing noodzakelijk voor relevantie in een dynamische markt. Het consumentengedrag verschuift naar lichtere diëten; we consumeren minder vlees en eten meer biologisch voedsel. Dit komt ten goede aan wijnen met een lichtere expressie dan waar we aan gewend zijn geraakt van Bordeaux. We pleiten voor beperkte strategische en selectieve investeringen in Bordeaux, met inachtneming van haar evoluerende verhaal en potentieel voor transformatie.

Men moet voorzichtig zijn bij het kopen van 2023 Bordeaux voor investering - zelfs tegen 20-30% onder de introductieprijzen van vorig jaar! Onthoud dat de marge van de handelaar nog steeds niet is toegevoegd, en waarschijnlijk zijn de beste gevallen kopen vaak ook afhankelijk van het kopen van andere minder aantrekkelijke gevallen. Afgezien van de hierboven genoemde goede gevallen, kunnen we prijsverlagingen zien met de hoeveelheden die al zijn opgebouwd uit het verleden en vaak betere jaargangen.

Ondanks voorbehouden over het investeringspotentieel van dit jaar's En Primeur, waarderen we diep het erfgoed van zijn wijnen. Iconische jaargangen zoals 1945, 1961, 1982, 1989, en zelfs 2005 en 2016 blijven wereldwijd enthousiastelingen boeien. Desalniettemin waarschuwen we investeerders om voorzichtig te zijn en alternatieve wegen voor wijninvesteringen te overwegen. Zoals eerder vermeld, heeft 2017 een aantrekkelijke prijs-per-punt ratio. Ook 2018, 2019, en 2020 bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding in vergelijking met de jaargang 2023.

Tot slot, de En Primeur 2023 release luidt een kritieke fase in voor de wijnindustrie van Bordeaux. Terwijl er inspanningen worden geleverd om het En Primeur systeem nieuw leven in te blazen, blijft de toekomst onzeker. Terwijl investeerders hun opties afwegen, is een genuanceerd begrip van marktdynamiek en opkomende trends essentieel om de complexiteiten van wijninvesteringen te navigeren.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op