Beleggingstip - Champagne - 8. augustus 2023

Nieuws: 2013 Cristal Rosé Magnum | Kandidaat voor beste wijn van de jaargang

99 rosépunten zijn niet alledaags in Champagne. Maar exclusiviteit is dat wel, en volgens Liv-ex zou de rosécategorie wel eens de grote prijspresteerder kunnen zijn...

"Een kandidaat voor wijn-van-de-jaargang in Champagne", Wine Advocate over 2013 Cristal Rosé

Bij RareWine Invest komen we vaak wijnen tegen die aan de hogere kant van de schaal scoren. Maar het komt niet vaak voor dat een wijn dicht bij perfectie komt. Dat is wel het geval met de 2013 Cristal Rosé die beschikbaar is in deze beleggingstip. En volgens Wine Advocate is het een sterke kandidaat om de beste wijn van de jaargang te zijn.

Cristal Rosé levert. Levert kwaliteit. Levert qua vraag. Levert historische rendementen op. En in dit geval levert Cristal Rosé ook zeldzaamheid, want deze nieuwste release is een magnum-formaat. De vraag naar Champagne stijgt, en als het aanbod het niet kan bijbenen, gebeuren er interessante dingen. Lees hier meer.

Cristal: Rosé van Champagnes Musigny?

Cristal werd werkelijkheid omdat een paranoïde Champagne drinkende tsaar in 1876 moordbestendige bubbels wilde. Het verhaal van Cristal is uniek in zijn soort, en misschien omdat het werd geboren uit een verlangen naar de beste Champagne die de wereld tot nu toe had gezien, blijft Cristal tot op de dag van vandaag aan de top van 's werelds sublieme Champagne-hiërarchie.

Jarenlang was er maar één Cristal, maar in 1974 werd de wereld verrijkt met de allereerste roséversie van Cristal. Het wordt gemaakt met behulp van de Saignée-methode, waarbij rode wijn wordt gemengd met witte wijn en in veel kleinere hoeveelheden wordt geproduceerd dan zijn witte tegenhanger.

Jean-Baptiste Lecaillon, keldermeester bij Louis Roederer, zegt dat ze wijnen proberen te maken die de bodem weerspiegelen, en verwijst naar een voorbeeld, Villers, een biodynamisch gekweekt perceel in Ay dat is opgenomen in een Cristal Rosé. Het ligt net boven de wijngaarden die worden gebruikt in Dom Pérignon's Rosé, maar Jean-Baptiste noemt de wijngaarden gewoon Champagnes Musigny. Want volgens hem maken zowel Cristal als Dom Pérignon enkele van de beste Rosé Champagnes uit hetzelfde gebied. Het is de bodem die de smaak van Champagne creëert.

Of je het nu eens bent met de Musigny-referentie of niet, er is geen twijfel over de positie van Cristal op de wereldwijnscène, en hun consistente kwaliteit is de droom van een verzamelaar.

Lees het verhaal van Cristal in ons volledige artikel (Alleen beschikbaar in het Engels) : De mythe van Cristal: Kristalhelder, exclusief en fraudebestendig

2013 Cristal Rosé Magnum

Rosé Champagne op Magnum: Exclusiever dan dit wordt het niet

Champagne betekent extravagantie en luxe, maar als u op zoek bent naar meer prestige, kwaliteit en weelde, zoek dan niet verder dan de roze, bruisende alternatieven. Producenten hebben de neiging om aanzienlijk minder Rosé Champagnes te produceren dan ‘gewone’ witte Champagnes. Cristal Rosé is ook de kleinste cuvée van Louis Roederer en het is niet bekend hoeveel flessen er daadwerkelijk worden geproduceerd.

Er worden ongeveer 400.000 flessen Cristal geproduceerd, in jaargangen die sterk genoeg zijn om in aanmerking te komen voor vrijgave. Rosé-volumes zijn kleiner - en uw mogelijkheid om te investeren in de 2013 Cristal Rosé is zelfs in Magnum-formaat, waardoor het veel beperkter is dan de reguliere formaatreleases. Is dit een voordeel? Er zit ongeveer evenveel zuurstof in een gewone fles als in een magnum, ook al is de hoeveelheid Champagne in een magnum twee keer zoveel. Dit resulteert in een langzamer en sierlijker rijpingsproces, een lange levenscyclus en een verhoogd opslagpotentieel, wat in het voordeel van de belegger werkt.

Een klein leuk weetje: in 2019 werden slechts 15,4 miljoen flessen Rosé Champagnes geproduceerd, wat slechts 5% van de totale Champagne-productie vertegenwoordigt.

Constant hoge kwaliteit kenmerkt Cristal Rosé

Cristal Rosé wordt terecht omschreven als een van de absoluut beste Rosé Champagnes ter wereld en consistent hoge scores ondersteunen dat postulaat. Geen enkele jaargang in de onderstaande grafiek heeft minder dan 95 punten ontvangen. Cristal Rosé is dus een solide lid van de hoog scorende club en 2013 Cristal Rosé plaatst zichzelf in de top van de extreem hoge standaard.

De jaargang 2013 ontvangt 99 punten van Wine Advocate (slechts overtroffen door 100 punten voor de grote benchmark jaargangen 2008 en 2002), terwijl Vinous 98 punten toekent. Richard Juhlin moet nog punten toekennen, maar als hij zijn enthousiasme voor Cristal Rosé deelt met de anderen, zoals hij meestal doet, behoudt 2013 zijn plaats aan de top.

2013 Cristal Rosé Magnum

Performance op Cristal Rosé

Cristal is een frequente en graag geziene gast bij RareWine Invest, en dit is natuurlijk omdat ze kwaliteitsrelease na release garanderen. En als het om rendement gaat, hebben ze de afgelopen jaren ook hun waarde bewezen in de beleggingswereld. Volgens Liv-ex hebben de laatste 10 jaargangen* van Cristal Rosé die minstens vijf jaar op de markt zijn, de afgelopen vijf jaar gemiddeld 54,3% opgeleverd, wat een gemiddeld jaarlijks rendement van 9,0% oplevert. Bovendien hebben alle Cristal Rosé** die we hebben aanbevolen voor investeringen sinds de eerste datum van de beleggingstip een gemiddeld rendement van 9,0% op jaarbasis opgeleverd.

*Jaargangen: 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2002, 2000, 1999, 1996

**Jaargangen: 2013, 2012, 2012 (MAG), 2008, 2008 (MAG) en 2005

Rosé Champagne: Toekomstige Prijs Performer?

De categorie Champagne wordt geconfronteerd met een groot voordeel nu de vraag naar Champagne in Azië toeneemt. De wijnmarkt in China zal naar verwachting verdubbelen tegen 2016. De markt zal groeien van $ 42 miljard in 2021 tot $ 72,2 miljard in 2026 - een gemiddelde jaarlijkse groei van 11,5%. De categorie mousserende wijn zal naar verwachting tegen 2026 met 11,3% per jaar groeien, wat ook de rosécategorie omvat.

Daarnaast zijn er sterke spelers die activiteiten opzetten in de Provence, wat voor Rosé wijn is wat Champagne is voor mousserende wijn. Zowel de Chanel Group als LVMH hebben prestigieuze producenten opgekocht en daar is een reden voor. De categorie Rosé wordt steeds populairder onder wijnliefhebbers, en dit zal uiteraard van invloed zijn op de categorie Rosé Champagne.

Rosé Champagnes worden in veel kleinere hoeveelheden geproduceerd, deels vanwege het feit dat de productie aanzienlijk veeleisender is - en Liv-ex meldt dat kopers die op zoek zijn naar andere opties dan witte champagnes merken zoals Comtes de Champagne, Dom Pérignon en Cristal zullen zoeken vanwege hun geloofwaardigheid.

"Naarmate dit marktsegment evolueert, kan dit gebrek aan liquiditeit, als het gepaard gaat met een stijgende vraag, roséchampagnes op een dag tot een van de beste prijspresteerders maken", zegt Liv-ex.

De mening van RareWine Invest

Dit is uw kans om vanaf het begin betrokken te zijn bij een gloednieuwe magnum-release van een fantastische jaargang. Het is niet gebruikelijk om een wijn als deze te zien: 99 punten, Cristal rosé op het etiket, en een formaat dat bij de release nog beperkter is.

Cristal Rosé heeft grote historische rendementen opgeleverd, maar het is in de toekomst dat het grote potentieel ligt. De categorie Champagne trekt steeds meer aandacht, en in die categorie is Rosé zeldzamer, extravaganter en exclusiever. En juist die ongelijke verhouding zou rosé champagne volgens Liv-ex tot de grote prijswinnaar van de toekomst kunnen maken. Tel daarbij op dat er altijd vraag zal zijn naar wijnen met 99 punten - deze heeft zelfs een extra lange levensduur door zijn grote formaat.

De 2013 Cristal Rosé is een van de beste Cristal rosés ooit uitgebracht, en dit is de aftrap. We zijn erin geslaagd om een kleine partij in handen te krijgen, dus deze kans is, zoals altijd, wie het eerst komt, het eerst maalt.

Investeer in 2013 Cristal Rosé Magnum

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als u meer te weten wilt over uw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNJAARWIJNVOLVERPAKKINGFLESSEN BESCHIKBAARPRIJS*
2013Cristal Rosé Magnum1500OC1/GB50€ 1.000
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op