Beleggingstip - Bourgogne - 27. oktober 2022

2017 Comte De Vogue: Een Bourgondisch instituut toont stabiele, solide en betrouwbare trends

Recente vintages in de Bourgogne hebben te maken gehad met dalende volumes, wat de bestaande volumes alleen maar waardevoller maakt. Investeer in Bonnes-Mares Grand Cru.

Bourgondische Grand Cru staat op de agenda en er is veel dat erop wijst dat het aantal van dergelijke bezoeken afneemt. Recente vintages hebben dalende opbrengsten gezien, en terwijl er veel moeite wordt gedaan om de uitdaging aan te gaan, moet de wereld wennen aan een Bourgogne met meer variatie.

Hier heeft u de mogelijkheid om te investeren in de 2017 Comte de Vogue Bonnes-Mares, die met recht kan worden omschreven als zowel een betrouwbare als stabiele goederentrein die solide heeft gepresteerd. De vraag is dus niet of toekomstige wijnliefhebbers Comte de Vogue willen, maar wat ze eventueel kunnen krijgen van Vogue en Bourgondische wijn in het algemeen. Lees hieronder veel meer over het potentieel.

Comte De Vogue: De graaf van het prachtige landbezit

Domaine Comte de Vogue is een van de meest prominente domeinen in Bourgonge. In 1450 bouwde Jean Moisson het oorspronkelijke gebouw dat zou huisvesten wat later Domanie Comte de Vogue zou worden. Zo begon het verhaal van een domein dat de vrouwen van de familie generatie na generatie sinds het begin heeft gevolgd. Pas in 1766, toen Cathrine Bouhier trouwde met generaal Cecrice-Melchior de Vogue, werd de vrouwelijke lijn van opvolging veranderd.

Het bestaan van het domein strekt zich dus uit over 500 jaar. Zelfs in de Bourgogne is het een vrij uniek gezicht.

De Franse Revolutie beroofde de adel van titels en bezittingen, maar de familie slaagde erin hun waardevolle domein in Bourgogne te behouden. Het startsein voor het succes klonk pas toen graaf Georges de Vogues in 1925 het domein overnam. Hij werd vergezeld door zijn dochter Elisabeth, die een op de natuur gebaseerde wijnfilosofie introduceerde en een nieuwe wijnmaker inhuurde.

Verder richtte ze zich op zowel sales als marketing. Haar vakmanschap, sublieme zakelijk inzicht en magische grondbezit versmolten tot wereldwijd succes. 

Vandaag hebben de dochters van Elisabeth terecht de besturing overgenomen en runnen ze het domein met dezelfde kwaliteit, zachte en zeer professionele hand als Elisabeth.

Het prachtige grondbezit omvat 1,8 hectare op de Premier Cru Chambolle-Musigny, 7,25 hectare op de Grand Cru Musigny en 2,75 hectare op de Grand Cru Bonnes-Mares. Laatstgenoemde is het onderwerp van deze investeringstip.

Bonnes-Mares is een van de meest gefragmenteerde Grand Cru-wijngaarden in Bourgogne, grotendeels te wijten aan het Franse erfrecht dat voorschrijft dat het land gelijkelijk moet worden verdeeld tussen afstammelingen. Hierdoor zijn er veel inwoners op het 15 hectare tellende terrein. Bewoners zijn onder andere prominente producenten zoals Domaine Geroge Comte de Vogue, Joseph Drouhin, Domaine Dujac, Domaine d'Auvenay (Leroy) en Domaine G. Roumier. 

Met 2,7 hectare mag Vogue maximaal 12.600 flessen per vintage produceren, maar de overgrote meerderheid van de Bourgondische producenten geeft de voorkeur aan kwaliteit boven kwantiteit. Hoe dan ook, 12.600 flessen per vintage is een zeer beperkte hoeveelheid. Dit getal past perfect in een Bourgondisch verhaal waar hoeveelheden onmogelijk aan de vraag kunnen voldoen.

Investeer in 2017 Comte de Vogue Bonnes-Mares

2017 Comte De Vogue Bonnes-Mares: opvolger van Super Vintages

De oogst van 2017 in de Bourgone is zowel redelijk als middelmatig. De voorgaande vintages ‘15 en ‘16 waren van een ander kaliber. De oogst van 2016 werd zelfs gekenmerkt door een aanzienlijk lagere totale productie als gevolg van voorjaarsvorst. Er is zowel in 2015 als in 2016 een enorm tekort aan beschikbare volumes geweest, daarom was de vintage 2017 meer dan welkom. Echter blijft de vraag of de volumes hier de dorst hebben kunnen lessen.

Bovenstaand scenario sluit mooi aan bij de scores van de Comte de Vogue Bonnes-Mares van 2015, 2016 en 2017. Volgens Burghound, Wine Advocate en Vinous heeft de vintage 2015 94,7 punten gescoord, de 2016 heeft 94,3 punten gescoord en de vintage 2017 heeft 92,7 punten gescoord.

Dit betekent dat de vintage 2017 een vintage is geweest die beschikbaar is gekomen boven twee superjaren die zijn gedecimeerd. 2017 was niet de beste in deze, maar de prijs weerspiegelt dat ook. De onbekende factor is consumptie. Hoeveel 2017 Comte de Vogue is er eigenlijk nog over?

Een solide goederentrein met een te laag potentieel

Vogue’s Bonnes-Mares is een beetje een grappige personage. Het is niet de beste, de duurste en de zeldzaamste. Het verbergt zich eigenlijk een beetje in de menigte, maar heeft nog steeds het karakter van een diesel - stabiel, betrouwbaar en heeft de afgelopen jaren solide gepresteerd.

Als we kijken naar de vintages die qua kwaliteit het meest vergelijkbaar zijn met de vintage 2017, is de trend als volgt:

Ontwikkeling van de gemiddelde aanbiedingsprijs volgens wine-searcher.com sinds release (punten - gemiddelde van BH, WA en VI):

  • Vintage 2014 (93,0p): +8,3% gemiddeld jaarlijks rendement sinds maart 2016
  • Vintage 2013 (93,0p): +6,8% gemiddeld jaarlijks rendement sinds maart 2015
  • Vintage 2011 (92,7p): +6,6% gemiddeld jaarlijks rendement sinds maart 2013

De ervaren belegger is het er misschien mee eens dat een stabiel rendement van +7% per jaar bij een laag risico niet het ergste is, maar in feite hebben deze drie voorbeelden onder de markt gepresteerd. De Liv-ex Burgundy 150 index heeft de afgelopen 10 jaar gemiddeld 12,8% per jaar opgeleverd.

Dit op zich laat zien dat Vogue Bonnes-Mares een ingetogen en onbenut potentieel heeft. Maar wat het extra interessant maakt, en wat de katalysator zou kunnen zijn die 2017 Bonnes-Mares van een vooruitzicht als een stabiele, solide investering naar meer momentum brengt, is de prognose in Bourgogne.

Volgens Liv-ex heeft in 2021 de Bourgogne de laagste opbrengst gezien sinds 1981, als gevolg van voorjaarsvorst. Dit was ook het geval bij de vintage 2016. Ondanks de aandacht voor het probleem van de BIVB (Branchevereniging die wijnen uit de Bourgogne vertegenwoordigt, verdedigt en promoot), lijken de middelen die zijn toegewezen om het probleem van klimaatverandering aan te pakken (budget verhoogd van € 1 miljoen naar € 3 miljoen in 2025) bij lange na niet voldoende. Het lijkt er dus op dat de wereld zal moeten wennen aan meer variatie in het aanbod van Bourgondische wijn, met name het negatieve, dat door zijn aard bestaande volumes nog waardevoller zal maken.

Investeer in 2017 Comte de Vogue Bonnes-Mares

De mening van RareWine Invest

Het is een feit dat Comte de Vogue een prominente producent in de Bourgone is. Dit is natuurlijk op zichzelf een enorme kwaliteitsmarker als het gaat om wijninvesteringen. Hier praten we over een Grand Cru, waarvan in dit geval maximaal 12.600 flessen geproduceerd mogen worden. Er is echter een groot vraagteken over hoeveel flessen er nog op de markt zijn. De vintage 2017 kwam namelijk op de makrt als vervolg op een gedecimeerde en anderszins dure vintage 2016. Feit is natuurlijk dat er niet dezelfde aantallen zijn als bij release.

Tel daarbij op dat de Comte de Vogue solide heeft gepresteerd en het karakter heeft van een betrouwbare en stabiele diesel.

Het gaat heel erg om de toekomstige beschikbaarheid van goede Bourgognes en of u de Comte de Vogue Bonnes-Mares wel of niet in handen kunt krijgen. De productie is gedaald, de vraag is het tegenovergestelde en er is geen teken dat dit verandert.

Dit is uw kans om uw investering veilig te stellen in precies datgene dat in de toekomst waarschijnlijk een nog groter schaars goed zal worden. 

Investeer in 2017 Comte de Vogue Bonnes-Mares

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als u meer te weten wilt over uw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNJAARWIJNVOLVERPAKKINGPRIJS*
2017Comte de Vogue Bonnes-Mares750OWC6/12€ 525
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op