Beleggingstip - Overig - 27. september 2022

Gloednieuwe release: Investeer in 2019 Spottswoode Cabernet Sauvignon

Wees vanaf het begin betrokken bij deze Napa Valley-release die, naast hoge scores, ook veel te goedkoop lijkt = het favoriete startpunt van de belegger voor investeringen.

Napa Valley trekt altijd positieve aandacht. Dit komt natuurlijk door het feit dat de beste Napa wijnen garant staan voor een extreem hoge kwaliteit. In dit geval wordt de hoge kwaliteit zelfs gekruid met een bijzonder lucratieve prijs.

De 2019 vintage van Spottswoode's eerste wijn, hun Cabernet Sauvignon, is net uitgebracht. Dit biedt een unieke kans om helemaal aan het begin in te stappen. Zijn voorgangers hebben geweldige rendementen opgeleverd en de toekomst ziet er rooskleurig uit voor de nieuwste aanwinst.

Dit is een klassieke investeringscase - een zogenaamde no-brainer met een twist. 2019 Spottswoode ontving 100 punten van Wine Advocate, die "verdween" met de exit van Perotti-Brown. Lees hier meer over die case, evenals het investeringspotentieel.

Spottswoode Cabernet Saugvignon

Spottswoode Estate in Napa Valley dateert uit 1882, maar het was eigenlijk pas in 1972, toen Jack en Mary Novak het historische landgoed St. Helena overnamen. De kwaliteiten van de wijnen begon toen het topniveau te bereiken. Sommigen stellen zelfs dat hun wijnavontuur en het bijbehorende succes per ongeluk is ontstaan.

Feit is echter dat ze een meer landelijk leven wilden voor hun gezin, dat bestond uit twee volwassenen en vijf kinderen. Dus verhuisden ze van San Diego naar Spottswoode Estate en plantten Cabernet Sauvignon-druiven in de wijngaarden van het landgoed. Ze waren nu wijnmakers geworden en verkochten hun Cabernet Sauvignon en Saugvignon Blanc aan Heitz, Duckhorn, Robert Mondavi en Caymus. Allen zeer iconische namen in het wijnmekka van Californië.

Na de dood van Jack in 1977 wijdde Mary zich aan het wijnmaken en zou ze een van de belangrijkste wijnmakers in Napa Valley worden. Zeker toen ze ervoor koos om haar eigen Cabernet Sauvignon wijn te produceren uit de spectaculaire Spottswoode wijngaarden. In 1982 huurde ze wijnmaker Tony Soter in om haar te helpen bij het maken van wijn van hoge kwaliteit. De rest is prachtige geschiedenis verpakt in hoge scores.

Hoge scores die een eigen verhaal verdienen in deze beleggingsmogelijkheid.

Toen Lisa Perotti-Brown en de 100 punten "verdwenen"

Bij RareWine Invest heeft u eerder de mogelijkheid gehad om te investeren in zowel de 2016 als 2018 Spottswoode Cabernet Saugvinon, die beide 100 punten scoorden door The Wine Advocate (WA). De 100 punten werden ook toegekend aan deze 2019 vintage, maar er zit een addertje onder het gras.

De criticus achter de 100 WA-punten is Lisa Perotti-Brown - voormalig hoofdredacteur van Wine Advocate. En toen ze Wine Advocate in 2022 verliet om de droom na te jagen om haar eigen media te runnen, nam ze haar beoordelingen mee, hoewel ze nog steeds voorkomen in de database van Wine Advocate.

De drie wijnen worden opnieuw geproefd bij WA, wat heeft geresulteerd in nieuwe scores. De vintage van 2016 scoort 96+, de 2018 scoort 97+ en de vintage van 2019 scoort 98, waardoor het de beste van de drie is in het nieuwste WA-perspectief.

Bij RareWine Invest gebruiken we altijd de laatste taxaties, hoewel deze zaak uniek is. Als Lisa Perotti-Brown WA niet had verlaten, zouden de 3 x 100 punten nog steeds van kracht zijn. De nieuwe rating plaatst echter nog steeds alle drie de vintages bovenaan de puntenschaal met 2019 bovenaan op de hoogste trede.

Zowel Vinous als James Suckling kennen 96 punten toe aan de Spottswoode Cabernet Sauvignon 2019, die over de drie critici heen een score van 96,7 punten geeft. 2018 krijgt een gemiddelde van 96,7 en 2016 krijgt 95,7.

We zijn natuurlijk trouw aan onze gebruikelijke methodologie. Als Lisa Perotti-Brown zelf haar score had gedevalueerd, zou de zaak er heel anders hebben uitgezien, maar in dit unieke geval kan er geen twijfel over bestaan dat we hier te maken hebben met een 100-puntenwijn.

Rendement op 2016 + 2018 onder beheer van RareWine Invest

Hoewel 2016, 2017 en 2018 nieuwe scores hebben gekregen, is de kwaliteit nog steeds subliem. Bovendien worden de drie vintages op ongeveer hetzelfde niveau beoordeeld, dus het is duidelijk om te kijken naar de prestaties van de 2016 en 2018 binnen RareWine Invest-context.

Sinds januari 2021 is de 2016 vinateb met 27,3% gestegen, terwijl de 2018 vintage in dezelfde periode is gestegen met 26,5%. Dit is in minder dan twee jaar, wat twee dingen aangeeft: de prijs van SpottsWoode is laag vanwege de kwaliteit en de vraag naar Napa Valley's beste is hoog onder 's werelds wijnliefhebbers.

Volgens Liv-ex steeg het handelsaandeel van Amerikaanse wijn van 7,2% naar 11,4% in juli 2022, aangevoerd door Spottswoode en Screaming eagle.

2019 Spottswoode Cabernet Sauvignon

Prijs en kwaliteit komen helemaal niet overeen

... Dat is de laatste twee keer het argument geweest dat Spottswoode beschikbaar was voor investeringen via RareWine Invest, en het argument staat nog steeds.

Als je Spottswoode vergelijkt met enkele van de andere Napa Valley-wijnmeesters, lijken de prijzen enorm verschillend, maar de kwaliteit vrijwel identiek. Dat was het geval met de Spottswoode Cabernet Sauvignon 2016, die zich met zijn 100 punten in bijzonder gezelschap bevond:

WIJNJAAR 2016 WA-scorePRIJS*
Screaming Eagle 100€ 3.750
Harlan Estate100€ 1.582
Opus One98€ 275
€ 275
Honderd Acre Ark98€ 525
SpottsWoode100€ 210
*Laatste beoordelingen van RareWine Invest. Behalve Harlan Estate, waar de prijs de gemiddelde prijs is volgens Wine-searcher.com. Alles exclusief btw en belastingen in hele dozen en perfecte staat.

De bovenstaande WA-scores worden allemaal gegeven door Lisa Perotti-Brown, en in feite is Spottswoode de enige van de bovenstaande die opnieuw is beoordeeld door een andere WA-recensent. De anderen hebben hun 100 Perotti-Brown punten behouden. Deze investeringstip gaat over de Spottswoode Cabernet Saugvinon 2019 en hetzelfde scenario lijkt zich af te spelen, hoewel nog niet alle scores zijn toegekend.

Spottswoode is nog steeds de goedkoopste en de kwaliteit is volgens Perotti-Brown identiek. Volgens wine-searcher.com is het goedkoopste aanbod op 2019 Spottswoode Cabernet Sauvignon op dit moment € 233*, terwijl de gemiddelde prijs € 260 is. Uw investeringsprijs is € 225*, dus dit is een unieke kans om vanaf het begin mee te doen, tegen een zeer lucratieve prijs. 

*Exclusief BTW en belastingen in hele gevallen en perfecte staat.

RareWine Invest's mening

Er is geen discussie of de Spottswoode Cabernet Sauvignon 2019 aanspraak kan maken op een rating van 100 punten, want dat is een feit. Dat deze zaak op zijn beurt benadrukt dat professionele critici subjectieve voorkeuren hebben, is interessant, maar uiteraard geen nieuws. Lisa Perotti-Brown is al jaren hoofdredacteur van Wine Advocate en is het speerpunt en de specialist van het medium als het ging om Amerikaanse wijnen. Zonder Joe Czerwinski op enigewijze te ondermijnen, ontkomen we er niet aan dat de stem van Perotti-Brown in deze kwestie gewicht in de schaal legt.

Maar gelukkig maakt het in dit geval niet uit of je meer gewicht geeft aan de stem van Czerwinski of Perotti-Brown. 100 punten of niet - dit is nog steeds een van de beste in termen van scores.

Het belangrijkste hierbij is dat je vanaf het begin betrokken kunt zijn. En dat tegen een prijs onder de laagste prijs op wine-searcher.com. Tel daarbij op dat zowel de Spottswoode Cabernet Sauvignon van 2016 als 2018 een solide rendement hebben opgeleverd voor beleggers. Nu is de 2019 vintage in aantocht.  

Investeren in 2019 Spottswoode Cabernet Sauvignon

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als je meer wilt weten over jouw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNJAARWIJNVOLVERPAKKINGPRIJS*
2019Spottswoode Cabernet Sauvignon750OWC6€ 225
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op