Beleggingstip - Bourgogne - 6. september 2022

Witte Wijn Van Wereldklasse: Coche-Dury Corton Charlemagne In Orginele Doos

De koning van de witte Bourgogne heeft beleggers de afgelopen vijf jaar een gemiddeld rendement opgeleverd van 138,1% op Corton-Charlemagne.

De laatste keer dat we bezoek hadden van Coche-Dury’s Corton-Charlemagne, was het met de woorden: "Hier gaat het niet om wat verkregen kan worden, maar als het vekregen kan worden". Anderhalf jaar later is er nog steeds iets om over te praten. Destijds ging het om losse flessen, maar nu zijn twee hele kisten met succes ingekocht, wat in de buurt komt van een once-in-a-lifetime kans om te investeren in een hyper-zeldzame witte Bourgogne Grand Cru.

Witte Grand Cru wordt in nog kleinere hoeveelheden geproduceerd dan rode Grand Cru, terwijl de vraag lijkt toe te nemen. En hier hebben we te maken met de besten van het stel.

Koning van de witte Bourgonge: Jean-Francois Coche en Domaine Coche-Dury

In een regio waar de markt wordt gedomineerd door producenten met een extreem lange en traditionele geschiedenis, heeft Domaine Coche-Dury zich in zeer korte tijd aan de top van de hiërarchie gemanifesteerd - gezien het perspectief van de wijngeschiedenis. Het domein werd opgericht door Léon Coche. We moeten echter tot 1973 gaan voordat de zaken eindelijk op gang komen. Toen namen Jean-Francois Coche en zijn vrouw Odile Dury het familiedomein over en werd Domaine Coche-Dury zoals we dat vandaag kennen werkelijkheid.

Bijna alles wat Jean-Francois Coche heeft aangeraakt is een succes. Of we het nu hebben over het dorp of Grand Cru, zijn wijnen behoren tot de absolute top. Om dit in perspectief te plaatsen, worden de druiven van de tweede variëteit van Coche-Dury gekocht door prominente namen als Louis Latour en Louis Jadot.

Vandaag de dag heeft zijn zoon Raphaël het stokje overgenomen, en hoewel Jean-Francois Coche in de Bourgogne een legende is, wijst alles erop dat de familietraditie van uitmuntendheid zal worden gehandhaafd en Domaine Coche-Dury zal blijven bestaan.

Jean-Francois Coche is in 2010 officieel met pensioen gegaan, wat betekent dat je hier kunt investeren in een van de laatste vintages waar de legende zelf bij betrokken is geweest.

 Coche-Dury Corton Charlemagne Coche-Dury Corton Charlemagne

Duurste, meest prestigieuze en gewilde witte wijnen

Voor de alerte lezer is het waarschijnlijk overbodig om te benadrukken dat we hier te maken hebben met extreem dure wijn. Toch zijn er inderdaad grote sprongen naar de duurste in zijn soort. Volgens een rapport van Liv-ex, gepubliceerd in april van dit jaar, is Coche-Durys Corton-Charlemagne de 7e duurste wijn die het afgelopen jaar op Liv-ex is verhandeld, maar je moet hier nog steeds 50% aan de prijs toevoegen voordat we de 6e duurste bereiken. Als we naar de top van de lijst gaan, is de prijs meer dan vijf keer hoger. Dit zijn absurde cijfers, maar op het eerste gezicht suggereert het ook dat er geen plafond is voor wat witte wijn kan kosten. Liv-ex meldt zelfs dat een derde van de top 100 witte wijnen die het afgelopen jaar zijn verhandeld, zich in de categorie £10.000 per 12x75cl bevinden, wat de duurste categorie is. Dit aandeel is nog nooit zo hoog geweest.

Wijnen uit Coche-Dury zijn in trek, en in een meirapport getuigt Liv-ex hier ook van: Hun Meursault staat in de top 10 van meest verhandelde witte wijnen op Liv-ex in het afgelopen jaar (mei tot mei). Dit heeft betrekking op een marktaandeel van 2,2 %, waarbij de meest verhandelde wijn (Sceaming Eagle Sauvignon Blanc) 5,8 % voor zijn rekening neemt. Het is belangrijk om hier op te merken dat dit wordt gemeten in handelsvolume en niet in waarde - en over alle witte wijn op de beurs. Met andere woorden: deze statistiek wordt niet getrokken door het feit dat we te maken hebben met dure flessen.

's Werelds duurste witte wijn

De duurste witte wijn die het afgelopen jaar op Liv-ex is verhandeld, is niet geheel verrassend, een heel bijzonder juweetjel. En zonder het te kunnen bewijzen, kunnen we stellen dat dit de duurste witte wijn ter wereld is in de "gewone" handel.  

De wijn in dit geval is een zeer speciale Montrachet genaamd 2016 Exceptionnelle Vendanges des Sept Domaines ofwel "de uitzonderlijke oogst van zeven domeinen".

De wijn komt uit Montrachet en is een blend van zeven van de meest prominente producenten in het veld (waaronder DRC, Leflaive en Lafon). Omdat de voorjaarsvorst in 2016 zo catastrofaal was dat geen van de producenten genoeg had om zelf te producere, is er voor de methode gekozen. Er werden 600 flessen geproduceerd, en sommige hiervan waren de duurste witte wijnen die het afgelopen jaar op Liv-ex werden verhandeld, met een flesprijs van ongeveer £ 29.500. Als je een exemplaar wilt kopen, is er momenteel één fles beschikbaar op wine-searcher.com met een huidig bod van € 57.594.

2009 Corton-Charlemagne - Kwaliteit en Grootte

Net als vele anderen is Robert Parker enthousiast en beschrijft Jean-Francois Coche als een van de beste wijnmakers in de Bourgogne. De standaard is torenhoog en het domein levert al tientallen jaren zeer consequent een van de beste witte wijnen uit de Bourgogne.  

Gezien het feit dat het meer gaat om de vraag of je Coche-Dury Corton-Charlemagne kunt vinden, dan welke vintage je kunt sourcen in combinatie met het feit dat ze consequent torenhoge niveaus leveren, is het bijna overbodig om te kijken naar de scores van de 2009 vintage waar deze investeringstip over gaat.

Dat gezegd hebbende, is het noemenswaardig dat de vintage 2009, met 95 punten van Burghound, 96 van Wine Advocate en 98 van Vinous, tot de top acht van dit millennium behoort.

"Alle Coche-handtekeningen zijn aanwezig..."
Vinous over de 2009 Coche-Dury Corton-Charlemagne

Met de vintage van 2009 is bovenstaand citaat meer dan het vermelden waard. Vinous heeft deze vintage in totaal vier keer geproefd, wat zelden voorkomt bij recensenten. De score hier is telkens verhoogd, van 93 punten in 2010 naar 98 punten in 2016. De vintage 2009 lijkt uitzonderlijk goed te rijpen en wordt door Vinous beoordeeld als eentje met nog veel goede jaren.

Maar het is niet alleen de kwaliteit die het prestige en de exclusiviteit van Coche-Durys Corton-Charlemagnes benadrukt. De oogst van 2009 werd geoogst uit slechts 28 rijen wijn van 0,34 hectare Corton-Charlemagne. Met een opbrengst van 40 hl/ha (witte Grand Cru classificatie in Bourgogne) levert dit minder dan 2.000 flessen op. Maar Coche-Dury heeft waarschijnlijk nog lagere opbrengsten om de sublieme kwaliteit te garanderen.

Coche-Dury en Corton-Charlemagne als investeringstip

Er zijn aanwijzingen dat witte wijn in opkomst is. Coche-Dury is dat zeker.

Volgens Liv-ex heeft de prijs van de laatste 10 jaargangen die minimaal vijf jaar op de markt zijn geweest, de afgelopen vijf jaar een gemiddeld rendement opgeleverd van 138,1%, of gemiddeld 18,9% per jaar.

Een van de verklaringen is vanzelfsprekend vraag en aanbod. Het aanbod blijft een uitdaging: er is momenteel geen 2009 Corton-Charlemagne in hele kisten te koop aangeboden op wine-searcher.com. Verder zijn er luttele aanbiedingen voor losse flessen op het moment van schrijven. Maar de wine-searcher.com database suggereert ook dat we te maken hebben met iets heel bijzonders. Sinds augustus 2014 (eerste beschikbare datapunt) is de gemiddelde aanbiedingsprijs van 2009 vintage flessen op wine-searcher.com met 304,5% gestegen. Dit sluit mooi aan bij de trend die Liv-ex rapporteert, want dit geeft een gemiddelde jaarlijkse stijging van 19% over de afgelopen acht jaar.

Coche-Dury Corton Charlemagne Grand Cru Coche-Dury Corton Charlemagne Grand Cru

Witte wijn investeerders bij Rarewine Invest vieren feest

Coche-Dury's Corton-Charlemagne is ook geen onbekende voor RareWine, hoewel het een bijzonder zeldzame gast is. Sterker nog, slechts twee keer in het verleden hebben we maar een paar flessen beschikbaar gehad, en dus slechts twee keer een beleggingstips verzonden. Dit is hoe het is gegaan voor degenen die de aanbeveling hebben opgevolgd en destijds hebben geïnvesteerd:

Datum WijnRenndement sindsdien
08.feb.19Corton-Charlemagne (Los) 200870,7%
08.feb.19Corton-Charlemagne (Los) 201345,6%
17.mrt.21Corton-Charlemagne (Los) 201370,7%

Het is ook noemenswaardig dat in beide gevallen de flessen "slechts" los waren - niet in hele dozen. De prijs per fles hiervan is ongeveer 16% minder als wanneer u ze in een hele doos en perfecte staat koopt - precies waarin u nu kunt investeren. Het bovenstaande onderstreept zowel de exclusiviteit evenals hoe gewild Coche-Dury’s Corton-Charlemagne is, maar ook hoeveel aantrekkelijker de flessen worden als ze in orgienele doos worden aangeboden.

Maar het is niet alleen het kroonjuweel van Coche-Dury dat beleggers een stevig rendement heeft opgeleverd. Sinds februari 2019 heeft alle Premier Cru van Coche-Dury onder het beheer van RareWine Invest gemiddeld 57,2% opgeleverd, wat neerkomt op 13,5% per jaar gedurende 43 maanden. Dit omvat de communewijnen van het domein zoals Bourgogne Blanc en Meursault Blanc. Een getuigenis voor de klasse van Coche-Dury.

Wit Bordeauxrood Breakdown

Over het algemeen wordt er meer witte dan rode wijn geproduceerd in Bourgogne. De verhouding van het wijngaardoppervlak dat wordt gebruikt voor witte wijn versus rode wijn is ongeveer 1.5:1,  terwijl in volume ongeveer twee keer zoveel witte wijn wordt geproduceerd. Kijkend naar de absolute top, is het beeld heel anders. Er zijn 32 Grand Cru-wijngaarden in de Côte d'Or, waarvan er slechts zeven uitsluitend witte wijn produceren. Er is dus een extreme onevenwichtigheid tussen rode en witte wijnen als het gaat om de beste wijnen.

Mening van Rarewine Invest

Historisch gezien is het een van de beste, duurste en zeldzaamste wijnen waarbij we de grootste prijsstijgingen zien. Coche-Dury's Corton-Charlemagne behoort tot alle drie de categorieën.

Paradoxaal genoeg is het bijna niet nodig om hier over kwaliteit te praten. Deels omdat het kwaliteitsniveau consequent extreem hoog is, en deels omdat gaat of iets beschikbaar is dan wat er beschikbaar is.

We zijn erin geslaagd om twee volledige kisten van 2009 Coche-Dury Corton-Charlemagne te vinden, die u nu kunt kopen. Dit is niet alleen een investering in enkele van de beste en zeldzaamste witte wijn ter wereld. Dit is een investering in het merk en de legende van Coche-Dury. Het is de beste witte Grand Cru tussen alle rode wijnen uit de Bourgogne en de markt suggereert dat de vraag naar de beste witte wijnen toeneemt.

Investeren in 2009 Domaine Coche-Dury Corton-Charlemagne Grand Cru

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als je meer wilt weten over jouw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNJAARWIJNVOLVERPAKKINGPRIJS*
2009Coche-Dury Corton-Charlemagne750OC12€ 7.500
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op