Beleggingstip - Champagne - 27. april 2023

Investeren in 2008 Dom Pérignon Rosé

Voorspelling: - Rosé Champagne kan een van de beste prijspresteerders allertijden worden.

"De Dom Pérignon Rosé 2008 is magnifiek" Antonio Galloni

En 'magnifiek' is zeker op zijn plaats voor deze beleggingstip. Prachtig champagnehuis. Prominent eigenaarschap met prachtige groeiresultaten - zelfs in tijden van economische crisis. Prachtige jaargang in Champagne, en een prachtige rosé die niet afwijkt van zijn oorsprong.

Tel daarbij op dat deze beleggingstip een goed onderbouwde voorspelling is, en het versterkt het investeringspotentieel van rosé Champagne als categorie. Lees hieronder het potentieel van Dom Pérignon Rosé 2008.

Dom Pérignon - Een benedictijner monnik revolutioneerde Champagne

Dom Pierre Pérignon resoneert met kwaliteit, succes en revolutie in de straten van de Champagne. Dom Pierre Pérignon heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop Champagne wordt gemaakt - en het is zeker dankzij hem dat Dom Pérignon wordt beschouwd als een van 's werelds toonaangevende Champagnehuizen.

De prestige cuvée van het huis kwam voor het eerst op de markt in 1936 met de jaargang 1921. En in 1971 vierde de sjah van Iran de 2 500 ste verjaardag van het Perzische Rijk, dus bestelde hij vele jaren van tevoren een Rosé Champagne bij Dom Pérignon. En zo werd 1959 de eerste Rosé-jaargang van het huis. Sindsdien zijn er 25 jaargangen van Rosé uitgebracht - en alleen van de allerbeste jaargangen.

Vandaag is Dom Pérignon eigendom van de LVMH Group, die duidelijk een enorm groeipotentieel zag in het historische Champagnehuis. Onlangs heeft de marktwaarde van het luxeconglomeraat volgens Bloomberg de $ 500 miljard overschreden, waardoor het het eerste Europese bedrijf is dat die mijlpaal heeft bereikt - grotendeels als gevolg van een aantrekkende euro en een bloeiende verkoop van luxegoederen in China.

"LVMH en zijn Franse luxerivalen zijn voor de Europese aandelenmarkt wat Big Tech voor de VS is geweest: dominante bedrijven waarvan de groei standhoudt, zelfs als de economie groeit en afneemt", aldus Bloomberg. In de plooi liggen van een succesvolle luxereus die zijn groei onaangetast houdt in tijden van economische crisis, doet zeker niets af aan de grootsheid en het investeringspotentieel van Dom Pérignon.

Lees veel meer over het prestigieuze champagnehuis in het artikel: Dom Pérignon - De Monnik, De Legende & De Wijn

2008 Dom Pérignon Rosé - Een van de allerbeste

De 2008 vintage in Champagne heeft de status van een van de grote benchmark jaargangen verdiend, vanwege essentiële weersomstandigheden die resulteerden in sublieme champagnes in de Champagnehuizen. En deze Dom Pérignon Rosé uit 2008 wijkt niet af van zijn benchmarkstatus.

Met 96 punten van Juhlin, 97+ punten van Vinous en 97+ punten van Wine Advocate, geldt de Dom Pérignon 2008 als een van de absoluut beste Rosé Champagnes die het huis ooit heeft uitgebracht. Slechts net overtroffen door de jaargang 2002, die 97,3 punten ontving over scores van dezelfde critici, vergeleken met de 96,7 punten van 2008.

We moeten helemaal teruggaan naar 1969 en 1962 om een hogere gemiddelde score van respectievelijk 97 punten en 97,5 punten te vinden, hoewel deze twee jaargangen alleen door Juhlin en Vinous werden beoordeeld.

Diagram-DK-ENG-NL.png

Tel daarbij op dat de jaargang 2008 in Champagne door Liv-ex wordt omschreven als een "aan" jaargang. Ze beschrijven dat er standaard geen "aan" of "uit" vintage in Champagne mag zijn, omdat de champagnehuizen historisch gezien alleen vintage Champagnes in de beste jaargangen uitbrengen.

Maar hier wijst Liv-ex er verder op dat steeds meer kopers en investeerders de Champagnemarkt betreden en het beste eisen. En deze vraag is natuurlijk gericht op de meest bejubelde jaargangen, die daarom een "aan" vintage worden genoemd - en dit leidt tot een hogere vraag en dus prijsstijgingen. En als het gaat om Rosé Champagne, is het aanbod gewoon veel beperkter dan voor gewone champagne.

In 2019 werden bijvoorbeeld slechts 15,4 miljoen flessen Rosé Champagne geproduceerd, wat neerkomt op slechts 5% van de totale Champagneproductie.

Rendement op Dom Pérignon Rosé

In de afgelopen vijf jaar hebben volgens Liv-ex de laatste 10 jaargangen* van Dom Pérignon Rosé die al minstens vijf jaar op de markt zijn, gemiddeld 60,6% opgeleverd, wat een gemiddeld jaarlijks rendement van 9,9% oplevert - en het is zeker succesvol geweest, hoewel Rosé Champagnes de prestaties van gewone Champagnes nog niet hebben geëvenaard.

Volgens Liv-ex zal de Rosé Champagne markt in een trager tempo groeien dan gewone Champagne. Dit komt vooral door het feit dat Rosé Champagne in veel kleinere hoeveelheden wordt geproduceerd en meer inspanning in de productie vereist, wat resulteert in een zogenaamde Rosé premie, wat betekent dat de gemiddelde prijs van Rosé Champagne over het algemeen hoger is dan gewone Champagne.

"Naarmate dit marktsegment evolueert, zou dit gebrek aan liquiditeit, als het gepaard gaat met een stijgende vraag, roséchampagnes op een dag tot een van de beste prijspresteerders kunnen maken", zegt Liv-ex.

En waarom is dat? Want Rosé Champagne is een gespecialiseerd en "opgewaardeerd" product in een toch al luxe categorie waar de beste en fijnste flessen al veel gevraagd zijn.

*2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2000, 1998, 1996, 1995 and 1993.

2008 Dom Pérignon Rosé 2008 Dom Pérignon Rosé

Investeren in Rosé Champagne - Wat brengt de toekomst?

De bovenstaande sectie schetst enkele zeer basale katalysatoren voor prijsstijging - een onbalans tussen vraag en aanbod. Rosé Champagne blijft een nichecategorie, en als het echt de bovenstaande voorspelling van Liv-ex wil vervullen, zal de schijnwerper van de wereld gericht moeten zijn op de roze bubbels van Champagne.

En er zijn aanwijzingen dat grote spelers inzetten op de roze druppels. In februari meldde Bloomberg dat LVMH Chateau Minuty uit de Provence heeft overgenomen - juist om zich te concentreren op luxe Rosé. Phillippe Schaus, CEO van LVMH, zegt dat de Provence voor Rosé is wat Champagne is voor mousserende wijn. LVMH zet groot in op de categorie Rosé.

Verder kocht de Chanel Group in 2019 Domaine de l'Ile met hetzelfde argument, en in 2020 kocht Michel Reybier (eigenaar van Cos d'Estournel) samen met NBA-ster Tony Parker Château La Mascaronne. Uiteindelijk kocht Pernod-Richard vorig jaar Château Sainte Marguerite. Nu spraakmakende Rosé-producenten worden opgekocht, is het duidelijk dat machtige krachten werken om Rosé op de agenda te zetten - met een visie op groei, natuurlijk: en Rosé Champagne onderscheidt zich als de ultieme in de Rosé-categorie. Luxer dan dat wordt het gewoon niet.

De mening van RareWine Invest

Dom Pérignon is een van 's werelds grootste Champagnehuizen. En de jaargang 2008 is een van de grootste jaargangen in Champagne - ooit. Deze Rosé release wijkt niet af van zijn oorsprong en behoort tot de absoluut beste Rosé releases van het huis tot nu toe. En met LVMH die het ondersteunt en een uitstekende belofte toont, is er niets dat erop wijst dat Dom Pérignon in de toekomst minder bekend zal worden - integendeel.

De historische rendementen zijn goed, maar het is waarschijnlijk in de toekomst dat het grootste Rosé-potentieel zal worden gerealiseerd. Zeker als de Liv-ex profetie over de toekomstige status van de Rosé Champagne als beste prijspresteerder wordt gerealiseerd.

En het zou een zeer kleine toename van de interesse in Rosé Champagne vergen om een meer uitgesproken tekort aan Rosé Champagne, dat toch al uiterst schaars is, op gang te brengen. Alles wijst erop dat de grote luxereuzen de rosélont hebben geroken.

2008 Dom Pérignon Rosé vertegenwoordigt een "aan" vintage in Champagne, en volgens Liv-ex, komt het met een toenemende vraag. Champagneliefhebbers en investeerders zullen in de toekomst waarschijnlijk blijven eisen wat vandaag een niche Champagne is van een benchmark jaargang.

Investeer in 2008 Dom Pérignon Rosé

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als u meer te weten wilt over uw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNJAARWIJNVOLVERPAKKINGPRIJS*
2008Dom Pérignon Rosé750OC6€ 350
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op