Beleggingstip - Champagne - 8. september 2022

Investeringsmogelijkheden in 2008 Dom Pérignon nemen af

De Champagnes van 2008 domineren de handel op de secundaire markt. Investeer in de Dom Pérignon 2008, waarvan de prijs niet overeenkomt met de torenhoge kwaliteit. Lees hier.

De verwachtingen waren al jarenlang hooggespannen voordat de Champagnes van 2008 op de wereldmarkt werden uitgebracht. Toch hebben de meeste prestige cuvées van deze bijna perfecte vintage veel indruk gemaakt. Torenhoge punten en een gigantische vraag hebben centraal gestaan in de benchmark vintage, en het is gelukkig nog niet te laat om te investeren in 2008 Champagne van de hoogste orde. Maar de kansen worden alleen maar minder.

Hier is echter een van die kansen en zelfs op een van de meest gewilde. 2008 Dom Pérignon, die naast het plaatsen van zichzelf op de top van het podium ook te laag lijkt geprijsd in vergelijking met de andere champagnes van 2008 – kijkend naar kwaliteit.

Lees verder om erachter te komen hoe de 2008 Dom Pérignon heeft gepresteerd in termen van prijs, hoe het gaat tussen de concurrentie en wat de toekomst in petto heeft.

Legendarische monnik en luxe concern in lucratieve Unie

Een monnik genaamd Dom Pierre Pérignon is de bakermat van wat de wereld vandaag de dag beschouwt als een van de beste champagnehuizen ter wereld. Hij was revolutionair in zijn manier om Champagne te maken, daarom hebben zijn naam en nalatenschap een legendarische status bereikt, zowel in Champagne als over de hele wereld.

De prestigieuze cuvée van het huis met dezelfde naam verscheen voor het eerst op de markt in 1936 met hun 1921 vintage, en de kwaliteit is door de eeuwen heen standvastig geweest - release na release.

Deze onmiskenbare kwaliteit is waarschijnlijk de reden waarom de LVMH Group eigenaar is geworden van Dom Pérignon, dat synoniem staat met zowel luxe als extravagantie. Daarom past het imago van het Champagnehuis perfect in de portefeuille, waartoe ook Krug en Clos des Lambrays behoort.

LVMH Group doet de monnik recht en voegt distributie- en marketingkracht toe aan een champagnehuis dat Champagne levert waar de wereld om vraagt.

2008 Dom Pérignon 2008 Dom Pérignon

"Ongetwijfeld de beste Dom Pérignon van het decennium"

William Kelley van Wine Advocate zit achter het citaat hierboven, waar hij zijn mening over de Dom Pérignon van 2008 onder woorden brengt. Hij erkent de lof met 96 punten, deze rating is van augustus 2022. De verse score overtreft Kelley’s laatste beoordeling van de Dom Pérignon, welke 95+ was. Zo'n upgrade van een rating is heel goed voor het bewaringspotentieel.

Richard Juhlin kent 97 punten toe, en dat heeft hij sinds de vintage 1976 niet meer toegekend aan een Dom Pérignon. Vinous, geeft deze vintage 98 punten, waardoor het op gelijke voet komt met de 2002 vintage. Dit brengt de Dom Pérignon van 2008 op 97 punten over de drie critici - de hoogste score ooit. Een vergelijkbaar niveau is het meest recent te vinden in de vintage 1964, waar de gemiddelde score ook 97 punten is, hoewel er geen score is van Wine Advocate.

Prijs versus kwaliteit in het jaar van wonderen

2008 is al de geschiedenisboeken ingegaan als een benchmark vintage in Champagne, daarom trekken alle prestige cuvées van deze vintage in principe de aandacht van 's werelds wijnliefhebbers en investeerders. Maar verder is er een extra koopsignaal ontstaan als je kijkt naar prijs versus kwaliteit. Dit wordt hieronder gevisualiseerd in de prestige cuvées die RareWine Invest eerder heeft behandeld. 

*Scores van Richard Juhlin, Wine Advocate en Vinous (naast Belle Epoque, die alleen scores van Juhlin kreeg). Het bovenstaande is gebaseerd op gewone flessen, in volledige dozen of kisten. Clos des Goisses en Krug Vintage zijn technisch gezien geen prestige cuvées, maar worden geacht thuis te horen in deze vergelijking.

Bovenstaande tabel laat zien dat de prijs/kwaliteit verhouding van 2008 Dom Pérignon helemaal niet overeenkomt. Zeker gezien het feit dat hij qua kwaliteit alleen overtroffen kan worden door de Cristal uit 2008, maar qua prijs staat hij op de vijfde plaats van de acht Champagnes hier.

Maar hoewel de scores over het algemeen hoog zijn voor de Champagnes van 2008, zijn er natuurlijk andere factoren die een rol spelen bij de prijsstelling, bijvoorbeeld merkwaarde, vraag, hype en marketingkrachten. Deze elementen zijn allemaal te koppelen aan Dom Pérignon en in combinatie met het feit dat de vintage 2008 simpelweg te goedkoop lijkt in verhouding tot kwaliteit, is dit een duidelijk koopsignaal. 

Overbodig maar zeker relevant: "2008 Vintage leidt champagnehandel in 2022"

Als u de eerste keer investeerde dat RareWine Invest 2008 Dom Pérignon aanbood voor investeringen (januari 2019), heeft u vandaag een rendement van 84,6% behaald.  Een voor de hand liggende vraag zou dan ook zijn of prijsverhogingen nog in zicht zijn. Bovenstaande tabel is een indicatie. En de vraag is de volgende.

Volgens Liv-ex domineert de vintage 2008 de Champagnehandel op de secundaire markt. En in mei 2022, waren Champagnes uit 2008 de meest verhandelde vintage. De handel van deze specifieke vintage was goed voor maar liefst 18% van de totale Champagnehandel.  

De Champagnes van 2008 kunnen daarom een groot deel van de eer opstrijken voor de Champagne 50-subindex die het afgelopen jaar met 50,6% is gestegen. En in één jaar tijd is de prijs van 2008 Dom Pérignon met 56% gestegen, aldus Liv-ex.

Er is dus geen bewijs dat de hype van 2008 vertraagt.

Maar zal de vintage 2008 bovenaan de lijst van meest verhandelde jaargangen blijven staan? Waarschijnlijk niet. Volumes verdwijnen gestaag van de markt en naarmate nieuwe jaargangen het overnemen, worden de oude legendes steeds moeilijker te vinden - en historisch gezien is dit waar prijsstijgingen meestal beginnen.

Mening van Rarewine Invest

De verwachtingen voor de Champagnes van 2008 zijn nog steeds torenhoog. Sinds de release zijn andere vintage Champagnes toegevoegd, maar de 2008 Dom Pérignon valt nog steeds op als een van de beste. En er zal altijd vraag zijn naar 's werelds beste, zelfs als de volumes niet beschikbaar blijven.

Daarom is dit een perfecte gelegenheid om beleggingswaardige volumes voor uw portefeuille veilig te stellen. Voordat de markt alles consumeert en voordat de koers naar verwachting verder zal stijgen.

De geschiedenis heeft keer op keer bevestigd dat de grootste prijsstijgingen op de lange termijn te zien zijn. 2008 Dom Pérignon is nog jong en de grote rendementen op korte termijn hebben het een geweldige start gegeven en de enorme vraag alleen maar benadrukt.

Dom Pérignon is niet zomaar een producent, de vintage 2008 is niet zomaar een vintage en de LVMH Group is niet zomaar iemand.

We verwachten grote belangstelling voor deze, dus zoals altijd is het wie het eerst komt, het eerst maalt.

Investeren in 2008 Dom Pérignon

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina als je meer wilt weten over jouw beleggingsopties of om de wijnen rechtstreeks te bestellen via het formulier.

WIJNJAARWIJNVOLVERPAKKINGPRIJS*
2008Dom Pérignon750OC6€ 240
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd. Onder voorbehoud van fouten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op