Beleggingstip - Bourgogne - 22. januari 2021

De heilige graal: investeren in de 2016 Romanée-Conti van Domaine de la Romanée-Conti

Dit is jé van hét. Romanée-Conti, de beroemdste wijn ter wereld uit topwijnjaar 2016 tegen een prijs die voor de snelsten onder ons een bijzonder groot winstpotentieel biedt.

De heilige graal van de wijnwereld

De machtige Domaine de la Romanée-Conti (DRC) heeft zichzelf geopenbaard als een van de belangrijkste bourgogneproducenten sinds de tachtiger jaren en krijgt daardoor een legendarische, bijna mythische status. Met twee grand cru-monopolies, Romanée-Conti en La Tâche, en als landeigenaar in een van de beroemdste wijngaarden zoals Richebourg, Romanée Saint-Vivant en Montrachet, is DRC een grootmacht in Bourgondië en de producent achter een grote verscheidenheid aan de meest gezochte wijnen van de wereld.

Domaine de la Romanée-Conti is echt een van de belangrijkste bijdragers geweest van de prijsstijgingen van bourgogne en het toekomstpotentieel van deze wijnen is werkelijk onbeperkt. Als je gelooft dat mensen in de toekomst wijn blijven drinken en ook denkt dat de wereldelite zelfs nog rijker zal worden, en dat het aantal rijke mensen in de wereld zal stijgen, dan is Domaine de la Romanée-Conti de perfecte wijn om te kiezen, als je hem tenminste in handen kunt krijgen. Jij hebt nu die mogelijkheid.

Lees hier ons gedetailleerde portret van de cultproducent: Portrait of the legendary Domaine de la Romanée-Conti

Zeldzame belegging in Domaine de la Romanée-Conti Een kist met Bourgondische kroonjuwelen. Let op - niet uit het wijnjaar 2016, die momenteel beschikbaar is voor belegging.

Legendarische wijn - legendarische kwaliteit

De weg van Domaine de la Romanée-Conti naar de titel van misschien wel een van de twee of drie beste wijnproducenten ter wereld ging niet over rozen. Ook zijn het geen slimme marketingtactieken of iets dergelijks geweest die de wijnen van de Domaine hebben gemaakt tot wijnen die stuk voor stuk topwijnen kunnen worden genoemd, sommige de meest gezochte en duurste wijnen in de wereld. De kwaliteit heeft gewoon een heel eigen niveau en als we ons richten op het grand cru-monopolie Romanée-Conti, mogen superlatieven als legendarisch en mythisch terecht worden gebruikt.

Zoals velen weten worden wijnen beoordeeld door de grootse critici op een schaal van 100 punten, waarbij 100 punten staat voor een perfecte wijn. Dit betekent ook dat wijnen worden beoordeeld volgens verschillende criteria, afhankelijk van de oorsprong en het karakter van de wijn. Zodoende zijn er verschillende omstandigheden om tot 100 punten te komen, afhankelijk of de wijn bijvoorbeeld uit de Napa Valley of Bourgondië afkomstig is.

In Bourgondië, waar het niveau onder de topproducten uitermate hoog ligt, is het daardoor ook buitengewoon moeilijk voor wijnmakers om de hele hoge scores, en met name de magische 100 punten in de wacht te slepen. Met dit in gedachten onderstreept Romanée-Conti zijn gerechtvaardigde positie in de bourgogne-elite met een voortreffelijk kwaliteitsniveau.

Hier zie je een overzicht van scores van de belangrijkste critici van de laatste 10 jaar. Het is met name interessant hierin te zien dat de twee topwijnjaren 2015 en 2016 nu de beste zijn van de afgelopen 10 jaar en zich tegelijkertijd scharen onder de beste ooit. En er is maar ÉÉN Vinous-punt die de twee van elkaar onderscheidt:

WijnjaarBHWAVIAVG
201998-10098-10096-9898,3
201899+-96-9898,0
201797989697,0
201699+1009899,0
201599+1009999,3
201497979797,0
2013969797+96,7
201298999898,3
201197969796,7
20109997-9998+98,5
BH: Burghound WA: Wine Advocate VI: Vinous AVG: Average

Het niveau van deze 10 wijnjaren is op zichzelf al uniek, waarbij de 2 x 100 punten van Parker zeer enerverend zijn. Daarentegen zijn de zeer hoge scores van Burghound, die rechtuit beschreven kan worden als absoluut de strengste criticus van Bourgondië, ook bepaald opvallend. In werkelijkheid heeft Burghound tot nu toe maar driemaal de perfecte 100 punten gegeven, en alle drie de keren aan Domaine de la Romanée-Conti: La Tâche uit 1962, La Tâche Magnum uit 1962 en Romanée-Conti uit 1945.

Je hebt zeldzaam en je hebt Romanée-Conti

Het investeringspotentieel bestaat uit zowel een geweldige reputatie, ongeëvenaarde kwaliteit, een traditie als een legende. Maar als allerbelangrijkste wordt het ook weerspiegeld in het feit dat maar een fractie van de vraag wordt geproduceerd. Romanée-Conti, die kan worden beschouwd als 'het hart' van het wijnparadijs Vosne-Romanée, bestrijkt maar 1,88 hectares, of bijna twee voetbalvelden. De grand cru-classificatie bepaalt dat hier een maximum van 35 hl/ha mag worden opgebracht, wat een van de meest strikte beperkingen is voor rode wijn. Desalniettemin beperkt de DRC zijn productie tot circa 20 hl/ha om de sublieme kwaliteit te garanderen. Dit betekent dat in een normaal wijnjaar maar ongeveer 5.400 (!!) flessen Romanée-Conti worden geproduceerd. In het wijnjaar 2016 waren het er maar 5.280. Bovendien werd Bourgondië in 2016 getroffen door een rampzalige voorjaarsvorst, waardoor een aantal van de beste wijngaarden dusdanig werden beschadigd dat deze anders zo sterke wijnoogst, een aanzienlijke lagere wijnopbrengst had dan normaal, terwijl de vraag tegelijkertijd steeg.

De duurste wijnen van de wereld - Romanée-Conti De wijn waar iedereen naar smacht, maar waarvan slechts een paar gevonden kunnen worden: Romanée-Conti

Waarde voor je geld met de meest exclusieve wijn ter wereld

Hoewel waarde voor je geld en de meest prestigieuze en exclusieve wijnen ter wereld je niet echt compatibel in de oren klinken, bieden ze in dit geval een unieke kans om precies dat te verwezenlijken.

Zoals we al eerder zeiden, zijn de wijnjaren 2015 en 2016 volledig vergelijkbaar, met een enkele punt van Neal Martin van Vinous als uitzondering. Anderzijds kregen beide wijnjaren de perfecte 100 punten van The Wine Advocate, Robert Parker, en een verbluffende 99+ van Burghound. Er is momenteel tussen de twee echter een onbalans in prijs wat met name het wijnjaar 2016 aantrekkelijk maakt: Romanée-Conti uit 2015 wordt momenteel verhandeld voor circa € 20.000/fles*, terwijl losse flessen € 18.000-18.500 kosten, afhankelijk van het etiket uit de VS of EU.

Ter vergelijking kun je momenteel de Romanée-Conti uit 2016 in OWC kopen voor € 16.500/fles. Dit houdt in dat je meer dan 17% kunt besparen vergeleken met het wijnjaar 2015. Als het gaat om een losse fles met een etiket uit de VS, is de besparing bijna 14% en 13,5% in het geval van een etiket uit de EU.

Dit is een grootschalige besparing op het wijnjaar 2016, welke met uitzondering van een Vinous-punt, precies dezelfde kenmerken en kwaliteiten heeft en zou op de lange baan hetzelfde moeten gaan kosten. Met andere woorden is dit op de korte termijn een enorm potentieel pluspunt, terwijl Romanée-Conti, zoals altijd al een geweldig langetermijnpotentieel biedt.

* Prijs per fles, excl. btw, in perfecte staat en hele kisten.

Opinie RareWine Invest

Als je denkt dat de geweldigste, beste en meest exclusieve wijn zal blijven stralen als de helderste ster aan de wijnhemel, dan is Romanée-Conti van Domaine de la Romanée-Conti de juiste keus. Er bestaat gewoon niets groters of legendarischer. Wijnliefhebbers en -enthousiastelingen springen bovenop de schaarse hoeveelheden, maar ook al schort het niet aan verlangen en kapitaal, is Romanée-Conti niet zomaar verkrijgbaar. De wijnen worden vaak via oude toewijzingscontracten gedistribueerd. Er worden bijvoorbeeld ieder jaar maar een paar flessen aan Denemarken gegeven. En tenzij je een Michelin-restaurant bent, moet je jaren wachten om zelfs maar een enkele fles aangeboden te krijgen. Als je geluk hebt.

Desondanks heb je nu de kans te investeren in aantallen van de meest gezochte wijn ter wereld en zelfs van een topjaar, zowel in losse flessen als zeldzame hele kisten. Dat wil zeggen dat het een uitzonderlijke zeldzame mogelijkheid is om te investeren in een van de prachtigste juwelen uit de wijnwereld, zo niet de prachtigste. Maar je moet wel snel zijn, want de belangstelling voor Romanée-Conti lijkt groot te zijn. En dat heeft een goede reden.

OPMERKING: We raden aan snel te beslissen als je wilt investeren. Sinds het nieuwe jaar zien we toenemende interesse in wijnbeleggingen en hebben we na een aantal uur voor de laatste vier beleggingstips moeten melden uitverkocht te zijn. Als je wilt beleggen in Romanée-Conti van 2016, en ook nog eens tegen een attractieve lage prijs, dan is jouw moment aangebroken.

Investeren in Romanée-Conti uit 2016

Neem contact met ons op door middel van het contactformulier onderaan de pagina om meer te weten te komen over jouw beleggingsmogelijkheden of om de wijnen rechtstreeks te bestellen met het formulier.

WijnjaarWijnVOLVerpakkingAantalPRIJS/FLES*
2016Romanée-Conti750Loose6€ 15.500
2016Romanée-Conti750Loose2€ 16.000
2016Romanée-Conti750OWC36€ 16.500
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op