Artikel - Bourgogne - 7. april 2021

Bourgogne van 2019 - ”Het beste wijnjaar sinds 1865”

Het Bourgogne-wijnjaar 2019 heeft wederom de belangstelling van 's wereld wijnliefhebbers getrokken. Daarom is het beschreven als mogelijk het beste Bourgogne-jaar ooit.

De betoverende bourgogne in de wijnoogst van 2019 staat wederom in de belangstelling van wijnliefhebbers van overal ter wereld. Daarom wordt de bourgogne-oogst van 2019 omschreven als mogelijk de beste ooit en met name de beste oogst sinds het geweldige wijnjaar 1865.

Bovendien zullen al velen van mening zijn dat de beste wijnen in de wereld worden gemaakt in Bourgondië en als u de prijs en vraag bekijkt, zit daar wel een bron van waarheid in. Bourgogne is de afgelopen 20 jaar een topspeler geweest in de categorie 'zeldzame en goede wijn'. De bourgognewijnen hebben in dezelfde tijdsperiode bewezen een zeer attractieve investering te zijn. Hiermee hebben ze de bordeaux van zijn troon verstoten.

De laatste wijnoogst van 2019 wordt deze maand in de handel gebracht en het is de verwachting dat de hype rond bourgognewijn ongehoorde hoogtes gaat aannemen. Volgens de eerste indicaties zal de oogst van 2019 alle eerdere lanceringsprijzen van bourgognewijnen overtreffen. Tegelijkertijd zal dit meewerken aan een prijsstijging van de voorgaande wijnoogsten en nieuwe standaarden zetten voor oogsten in de toekomst.

Wat maakt bourgogne zo uniek op het gebied van wijnbelegging?

Het is geen geheim dat Bourgondië bijzonder gunstige omstandigheden heeft voor de productie van wijn, maar ook als belegging is bourgogne geliefd door een onevenwichtige verhouding tussen vraag en aanbod. De vraag voor de magnifieke bourgognewijnen overschrijdt meerdere malen het aanbod. Bourgondië heeft een constante microproductie voor topwijnen en dit resulteert in bijzonder goede omstandigheden voor een wijnbelegging.

Daarnaast tref je met de wijnoogst van 2019 een oogst die zelfs beter is dan sinds mensenheugenis is gezien en daarbij is de opbrengst van 2019 meer dan 20% lager dan normaal.

 “Mogelijk een concurrent voor 1865, het geweldigste wijnjaar ooit”

Bernard Hervet, voormalig directeur van Faiveley en Bouchard, twee van de grootste onderhandelaars van Bourgondië, en een van de weinige personen die nog leven en de ongeëvenaarde wijnoogst van 1865 hebben geproefd, zegt dat de wijnoogst van 2019 een rivaal is van 1865, die generatieslang is beschreven als de beste wijnoogst ooit.

Aubert de Villaine, opperbevelhebber van de mythische Domaine de la Romanée-Conti, legt het als volgt uit: "We zijn ervan overtuigd dat de wijnranken zich aanpassen aan warmere, drogere jaren en dat stelt ons zeer gerust."

De twaalf maanden voor de oogst zijn cruciaal voor de algehele kwaliteit van de wijn, en met name voor de uiteindelijke hoeveelheid. 2019 was weer een jaar van een extreem klimaat in Bourgondië en dat heeft gezorgd voor zeer gevarieerde wijnen. De beste wijnen zijn beter dan ze vele jaren waren, maar bij de koop is voorzichtigheid geboden. De producent is zoals altijd een zeer doorslaggevende factor in Bourgondië en de keuzes die zijn gemaakt met betrekking tot timing van snoeien en oogsten waren in 2019 van essentieel belang.

Over het algemeen is de wijnoogst van 2019 vergelijkbaar met die van 2018, met een heet en droog klimaat. Het grote verschil zit hem echter in het feit dat de druiven doorgaans hun zuurtegraad hebben behouden. Zoals Aubert de Villaine opmerkt, hebben de druiven en wijnranken zich aangepast aan de nieuwe standaard wat betreft wind en weersomstandigheden. Dit dringt uiteindelijk door in de wijnen, die uitkomen met een betere balans en langer op de tong blijven.

Het is ook duidelijk dat Pinot Noir zich beter aan het klimaat heeft aangepast dan Chardonnay. Zodoende lijken in het bijzonder de rode bourgognewijnen in de wijnoogst van 2019 behoorlijk uniek te zijn, terwijl de witte bourgognewijnen niet helemaal hetzelfde smaakniveau hebben.

Leroy-800x600.jpg

Het groeiseizoen

Het seizoen zelf is begonnen met een droge winter waardoor er een watertekort ontstond. De producenten met de oudste wijnranken zijn de winnaars, want hun wortels reiken dieper naar het grondwater.

Het weer was in maart heet, waardoor de wijnranken vroeg in bloei kwamen. Dat gebeurde al begin april. Helaas werd deze vroege bloesem getroffen door de lentevorst, wat fataal is voor de jonge scheuten. Dit betekent dat de wijnproducenten al een deel van de oogst waren verloren voordat het groeiseizoen echt was aangevangen.

De zomer was gedurende lange periodes heet en droog. De twee grootste uitdagingen waren het watergebrek in de wijnstokken, waardoor de rijping werd onderbroken en de druiven verschroeiden. De extreme zon kan de schil beschadigen, maar dit kan worden bestreden door extra bladgroei zowel rond de trossen als bovenaan de wijnranken. Hier wordt het belang van juist snoeien onderstreept.

Normaal gesproken bestaat er een vuistregel van 100 dagen tussen de bloei en de oogst, maar de extreme hitte heeft het suikergehalte vlak voor de oogst snel doen stijgen. Terwijl de druiven nog steeds zuur waren en het suikergehalte nog niet zoveel was gestegen, was het een grote opgaaf voor wijnmakers de oogst op het juiste moment binnen te halen.

De geoogste druiven waren daarentegen uitermate goed, omdat het gebrek aan regen er aan heeft bijgedragen dat de druiven niet zijn gaan rotten. Tegelijkertijd heeft de hitte ook bepaalde druiven uitgedroogd, dat op zijn beurt leidde tot een kleinere oogst. Eén wijnmaker zei: "Als het maar iets had geregend voor de pluk, hadden de druiven 10% meer vocht opgenomen en een grotere opbrengst gegeven."

Uiteindelijk bleken de druiven van 2019 voortreffelijk te zijn, met name onder de producenten die op tijd hadden geoogst. Het is zoals altijd noodzakelijk om voorzichtig te werk te gaan. Maar met dit feit in gedachten is het mogelijk dat er met de wijnoogst van 2019 een smaakbeleving ontstaat die de normale normen te buiten gaat. En niet te vergeten vormt het een zeer goede investering.

Opinie RareWine Invest

2019 springt eruit als een van de absoluut beste wijnoogsten, zo niet de beste ooit in Bourgondië. Dat geldt voornamelijk als je naar alle topproducenten kijkt. Er worden al recordprijzen en volledig nieuwe benchmarks voor het bourgognepotentieel beoogd. Na een aantal jaar waarin zowel Italië als de Champagnestreek veel aandacht trokken, staat Bourgondië met de wijnoogst van 2019 terug in de schijnwerpers.

De ogen zijn wereldwijd gefocust op de lancering van de uitmuntende bourgognewijnen, die door een 20% lagere wijnoogst dan gemiddeld, zelfs in een beperktere hoeveelheid op de markt zullen worden gebracht. Dit zal volledig nieuwe normen stellen aan zowel prijsstijgingen als de vraag, met name in 5 en zeker 10 jaar tijd, als de wijn op de open markt moeilijk te vinden is. Dus de koers is uitgezet voor zowel geweldige smaakervaringen als solide investeringen.

Wat betreft investering hebben we hoge verwachtingen voor dit wijnjaar. Deze wijnen zullen de komende jaren aantrekkelijke handel zijn, terwijl de hoeveelheden in de tussentijd door de huidige consumptie zullen afnemen. Als je hier vanaf het begin bij betrokken wilt zijn, neem dan via het onderstaande formulier contact met ons op om meer te weten te komen over jouw mogelijkheden. Je kunt je ook aanmelden voor onze nieuwsbrief, waarin we de komende periode speciale aandacht schenken aan de bourgognewijnen van 2019 en we de meest aantrekkelijke beleggingsscenario's voor je uiteenzetten.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op