Beleggingstip - Bourgogne - 5. februari 2020

De tegenspoed van Bourgondië trotseren: uitzonderlijke Leroy levert solide rendement met Les Beaux Monts

In de schaduw van de machtige Musigny staat de Premier Cru Les Beaux Monts van Leroy, maar wellicht dat hier heden het grootste potentieel ligt. Meer hierover in dit artikel.

Van leerling tot meester

88 is geen leeftijd. In ieder geval niet voor Madame Lalou Bize-Leroy. Sterker nog, met het sterke leiderschap van Madame Lalou Bize-Leroy heeft Domaine Leroy zich vanuit een bourgogne-perspectief in recordtijd bewezen een van de absoluut meest prestigieuze producenten te zijn, met als gevolg grote vraag en torenhoge prijzen.

In 1942 heeft de Leroy-familie met Henri Leroy aan de leiding de helft van de aandelen van Domaine de la Romanée-Conti overgenomen. Hier heeft Madame Lalou Bize-Leroy waardevolle ervaring opgedaan, die later de basis bleek te zijn van Domaine Leroy en de koningin van de legendarische status en enorme erkenning in Bourgondië.

Domaine Leroy staat, naast Madame Lalou Bize-Leroy, bekend om de heerlijke Grand Cru-wijnen, zoals Corton-Charlemagne, Richebourg en Musigny, waarvan de laatste verschillende malen lijsten aanvoerde van de duurste wijnen ter wereld in algemene productie en open handel. Absolute topwijnen gaan samen met torenhoge prijzen, wat de iets goedkopere Les

Madame Lalou Bize-Leroy Madame Lalou Bize-Leroy

Een parel van Vosne-Romanée

In Vosne-Romanée, ten noorden van het iconische gebied van Richebourg ten westen van Echezeaux bevindt zich de Les Beaux Monts-wijngaard - een wijngaard waar ook de legendarische Henri Jayer tijd heeft doorgebracht. Les Beaux Monts is opgedeeld in vier delen waarvan Domaine Leroy het grootste deel omvat, het Premier Cru-perceel Vosne-Romanée Les Beaux Monts. De wijn van Les Beaux Monts wordt door velen beschouwd als de allerbeste Premier Cru-wijn van de hele Vosne-Romanée. De wijn wordt onder de wijnkenners in de wereld alom erkend en met de kans om een Leroy-wijn te drinken tegen een prijskaartje van een heel ander kaliber dan de topwijnen van Leroy opent Les Beaux Monts van Leroy zich voor een groot publiek en ontketent het veel vraag.

Les Beaux Monts van Domaine Leroy is niets minder dan een parel van Vosne-Romanée. Maar wel een parel met een gelimiteerde productie van minder dan 9.000 flessen per jaar!

De koning van de matige wijnoogst

Een sterke wijnoogst kan centraal staan als beleggingstip, maar als het gaat om de wijnoogst van 2011 van Domaine Leroy Les Beaux Monts, gaat het tegenoverstelde van deze tip op. De wijnoogst van 2011 was in Bourgondië over het algemeen matig en ditzelfde geldt voor de Côtes de Beaune en Côte de Nuits (in deze laatste bevindt zich de wijngemeente van Vosne-Romanée). Toch heeft Domaine Leroy met Les Beaux Monts het algemene wijnoogstniveau overtroffen en een wijn gepresenteerd die hetzelfde niveau behoudt als de omliggende wijnoogsten. Burghound van Allen Meadows, die met recht een Bourgogne-autoriteit genoemd kan worden, heeft de Les Beaux Monts van 2011 95 punten gegeven, en wordt alleen overtroffen door het topjaar 2015 van Les Beaux Monts, die 96 punten scoorde.

Het trotseren van een doorgaans matige wijnoogst en het feit een wijn te kunnen leveren die dezelfde hoge standaarden behoudt als altijd, onderstrepen de opzet en het unieke oog van Madame Lalou Bize-Leroy en Domaine Leroy voor kwaliteit.

Investeren in Domaine Leroy Les Beaux Monts De wijnen van Domaine Leroy bevonden zich onder de best presterende bourgogne-wijnen van 2019

Aan alle goeds komt een einde

Sprookjes komen en sprookjes gaan. Dit is ook het geval als het aankomt op mooie sprookjes in de wereld van wijn. Zoals de kunstwereld laat zien, kunnen legendes uit het niets opdoemen en hoewel ze tijdens hun leven bewonderaars en volgers bij zich scharen, waardeert de wereld hun capaciteiten pas volledig als het te laat is.

Dit gebeurt ook in de wereld van wijn. Een klassiek voorbeeld: Henri Jayer verkocht in 1990 een kist Cros Parantoux uit 1985 tegen een prijs van in die tijd ongeveer € 300. Acht jaar na de dood van Jayer, in 2018, werd een vergelijkbare kist verkocht voor circa € 500.000. De vraag naar wijnen van zowel Henri Beaneau van Châteauneuf-du-Pope en Henry-Frédéric Roch van DRC steeg ook flink nadat de respectievelijke heren waren overleden. Maart 2016 en november 2018. Je zou het een ode van de markt aan de grote iconen kunnen noemen.

Wijnkenners overal ter wereld wedijveren vandaag al om de legendarische wijnen van Leroy, en hoewel het een cadeau zou zijn voor altijd van de wijnen van Leroy te kunnen blijven genieten, komt er aan elk verhaal een einde, net als Madame Lalou Bize-Leroy die de geschiedenis in zal gaan als een van de grootste wijnmakers aller tijden.

Domaine Leroy daagt de trends uit: geweldig rendement in een onrustige markt

2019 was een jaar waarin verschillende topproducenten in Bourgondië tegenslagen doormaakten, wat resulteerde in prijscorrecties. Toch heeft Domaine Leroy, een blijver in de top 3 van Bourgondië, de trends weerstaan en rendement geboekt.

Van alle Leroy-wijnen die door RareWine Invest worden beheerd, is er van de wijnen die in 2019 deel van de portefeuille bleven uitmaken, maar een enkele wijn in prijs gedaald. Dit betekent dat vrijwel alle Leroy-wijnen de bourgognetrends hebben getrotseerd en ondanks de tegenspoed de prijzen hebben zien stijgen.

De wijnen van Domaine Leroy hebben over alle wijnjaren en wijnen gemiddeld circa 12% rendement opgebracht in 2019. Hierbij is Leroy Musigny, een van de duurste wijnen van de wereld, volledig buiten het totaalplaatje gehouden. Dit is namelijk een klasse apart en zou het beeld vertekenen, omdat bepaalde wijnoogsten in dezelfde periode een rendement van ongeveer +50% hebben behaald.

Als we ons in het bijzonder richten op Les Beaux Monts is de hoeveelheid data beperkt, wat erop kan duiden dat de wijnen minder keren zijn verhandeld voordat ze gedronken worden. Ondanks dat kan worden geconcludeerd dat de Les Beaux Monts uit 2014 - een wijn met een Burghound-score van 95, net als wijnjaar 2011 - in 2019 circa 80% in waarde is gestegen.

Domaine Leroy heeft dus, bijna ongeacht de wijn of het wijnjaar, borg gestaan voor rendement in een markt vol tegenwind en in 2019 ook bewezen wat een geweldig investeringspotentieel deze wijnen zijn, met de Premier Cru Les Beaux Monts als hoogtepunt.

Premier Cru Les Beaux Monts Domaine Leroy Beaux Monts wordt geleverd in OWC3 - de originele houten kist met drie flessen.

Opinie RareWine Invest

RareWine Invest beveelt Domaine Leroy aan en op dit moment lijkt Les Beaux Monts van 2011 een zeer aantrekkelijke investering.

Domaine Leroy is onbetwist een blijver in de absolute bourgognetop en een belegging in deze wijnen wordt goed ondersteund door een van de meest prestigieuze wijnmerken ter wereld, het Leroy-merk.

Madame Lalou Bize-Leroy heeft bijna 30 jaar ongeëvenaarde wijnen van uiterst goede kwaliteit geleverd en eert iedere fles. Dit is af te lezen in de reputatie en de vraag, of het nu gaat om Village-, Premier Cru- of Grand Cru-wijnen. Voeg daaraan toe dat de productie van Domaine Leroy, zelfs in bourgogne-perspectief, uiterst beperkt is.

Madame Lalou Bize-Leroy heeft met de Les Beaux Monts van 2011 bewezen dat ze zelfs bij een matige wijnoogst, waar andere goede producenten te maken kregen met verslechterende kwaliteit, ze ontzagwekkende hoge standaarden kan aanhouden. Tegelijkertijd heeft Domaine Leroy, die volledig onbeïnvloed lijkt te zijn door alle tegenslag in 2019, met vrijwel alle wijnen en wijnjaren uitstekend rendement gegeven. Dit onderstreept nogmaals het fantastische beleggingspotentieel van de Leroy-wijnen.

Les Beaux Monts van 2011 garandeert een voordelige entree om in Domaine Leroy te investeren en deze wijn heeft tegelijkertijd getoond een van de krachtigste Leroy-beleggingen van 2019 te zijn met prijsstijgingen van tot wel 80%.

Voeg Domaine Leroy Les Beaux Monts vandaag nog toe aan je portefeuille

WijnjaarWijnVOLVerpakkingAantalPrijs*
2011Les Beaux Monts750OWC348€ 1.800
*Alle prijzen zijn in euro, excl. douanekosten, belasting en btw voor levering aan het douane-entrepot. Prijzen inclusief douanekosten, belasting en btw kunnen op aanvraag worden verstuurd. De wijnen worden uitsluitend verkocht in hele kisten, tenzij anders wordt gespecificeerd, en de prijs is per fles. Minimumbestelling van € 2.500. Uitgegaan van een totaal minimuminvestering van € 10.000. Prijzen kunnen sinds de uitgave van dit artikel zijn gewijzigd.

Neem contact op met RareWine Invest

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op